Вирощування гарбузів на насіння

Описание: Все про вирощування рослин родини гарбузових — гарбуз, кавун, диня, кабачок та інші

admin M
Администратор
Аватара
admin M
Администратор
Возраст: 43
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 162
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #1 admin » 12.11.2016, 10:52

Після розпаювання землі у селян з'явилися наділи, на яких вони хочуть вирощувати високоприбуткові культури, зокрема, гарбузи на насіння, але не знають, де знайти потрібну інформацію про технологію вирощування, у кого придбати якісний посівний матеріал.

Багато хто запитує, якою сівалкою сіяти гарбузи, скільки сухого насіння можна зібрати з гектара посівної площі, як збирати урожай і виділяти з гарбузів насіння. Тож постараємось дати відповідь на питання що виникають у ти хто хоче вирощувати гарбузи на насіння.

За посівними площами гарбузи посідають п'яте місце у світі, їх відносять до експортних культур. Це - дуже цінна овочева рослина, з дієтичними та лікувальними властивостями. Плоди корисні при багатьох хворобах, особливо тим, у кого підвищена кислотність, при лікуванні печінки, нирок, лишаїв, цукрового діабету та надмірної маси тіла. В Індії гарбуз застосовують для лікування туберкульозу.

Особливу цінність у фармакології має насіння гарбуза, з якого виготовляють медичні препарати для лікування гепатитів, колітів, цирозу печінки, запальних процесів, гіпертонії, атеросклерозу та хвороб шкіри. Насіння з гарбуза та олія з неї - відмінний засіб проти всіх видів глистів. М’якуш легко засвоюється, здатний загоювати виразки шлунка. Містить багато солей калію, фолієвої кислоти. Гарбуз багатий на пектини, що виводять шкідливі речовини, важкі метали з організму людини, є ефективним антиоксидантом.

Останнім часом у світі значно зріс попит на насіння гарбуза та олію з нього. Це зумовлено, перш за все, його надзвичайно високими лікувальними властивостями. В аптеках продається багато препаратів з насіння гарбуза, наприклад, пепонен, тиквеол та ін. За якісними показниками гарбузова олія - одна з найкращих. Вона не поступається прованській олії. Потенційна врожайність насіння гарбузів 1,0-1,5 т/га, вміст олії - до 45%, а її вихід - до 35% маси насіння, тобто 500-800 кг/га. Але у виробничих умовах урожайність становить лише 0,3-0,5 т/га.

Україна у 80-90-х роках минулого століття широко експортувала насіння гарбуза, однак на сьогодні втратила свої позиції у цій статті експорту. Ще в 1995 р. був справжній бум щодо попиту на насіння гарбуза: розширювалися посівні площі, закупівельні ціни змінювалися в межах 0,8-1,2 долара за кілограм. Але після появи потужних конкурентів з країн Азії (Індія, Китай, Індонезія, Пакистан) вони впали до 0,5-0,7 долара. Вітчизняні гарбузоводи залишилися на узбіччі. Однак останнім часом європейські споживачі дедалі частіше відмовляються від китайського гарбуза, що пов’язане із його низькою якістю. У зв'язку з цим знову починає зростати попит на українське гарбузове насіння. Заданими Держкомстату, експортні поставки насіння гарбуза та олії з нього щороку збільшуються.

Насіннєвий матеріал отриманий на ланах України, весь експортується у країни як близького, так і далекого зарубіжжя. Такий великий попит на гарбузове насіння зумовлений його чудовими лікувальними властивостями.

Наукову роботу з вивчення баштанних культур, у тому числі й гарбуза на олійні потреби в Україні проводять в Інституті південного овочівництва і баштанництва УААН у місті Гола Пристань Херсонської області та на Дніпропетровській дослідній станції Інституту овочівництва і баштанництва УААН. Адже основний регіон вирощування гарбузів - Луганщина, Донеччина. Дніпропетровщина, Запоріжжя, Миколаївщина, Херсонщина. Одещина. Крім того, вирощування гарбуза на насіння для переробних підприємств з виробництва олії почали створювати і в Полтавській, Черкаській та Вінницькій областях.
Вивчення гарбуза для одержання насіння започатковане в Україні відомим селекціонером - О.Т. Галкою на Дніпропетровщині. Відомі вітчизняні селекціонери Д.І.Соколов, В.І. Книш, 1.1. Колесник, З.Д. Сич - створили сорти, вивчили питання щодо виходу олії та складу жирних кислот у різних сортів і видів гарбуза, розробили технологію вирощування гарбуза на насіннєві потреби та післязбиральну доробку, що дає змогу отримати насіння високої якості, яке відповідає технічним вимогам і державним стандартам.

Дуже важливим питанням у технології вирощування гарбуза для отримання насіння є вибір сорту. Для цього можна використовувати всі три його види, які вирощують в Україні: мускатний, твердокорий (звичайний), великоплідний (від виду залежить склад жирних кислот в олії). Зокрема, лінолевої кислоти в олії з насіння великоплідного і мускатного гарбуза удвічі більше, ніж олеїнової. А лінолева кислота вважається найціннішою. Висока концентрація лінолевої кислоти у мускатного сорту гарбуза Новинка та у сортів великоплідного гарбуза: столового - Польовичка і кормового - Валок. При цьому треба пам’ятати, що мускатні сорти гарбуза дають малий вихід насіння, тому для одержання насіння їх не вирощують.

Для отримання олії, здатної до тривалого зберігання, краще використовувати сорти твердокорого гарбуза, у насінні якого підвищена кількість олеїнової кисло-л ги, стійкішої до окислення. Найбільш придатними для цього є сорти голонасінного твердокорого гарбуза Південний та Гамлет, насіння яких не має шкірки, що дає змогу зменшити собівартість олії. Однак, найбільшим попитом користується насіння кормових сортів гарбуза української селекції: Стофунтовий, Народний, Валок та російської - Волзький сірий 92. У цих сортів ядро насінини легко відокремлюється від шкірочки. Насіння велике (понад 14 мм), у нього приваблива біла оболонка. Посівний матеріал можна отримати в науково-дослідних установах, про які згадувалось вище, або придбати у філіях асоціації "Укрсортнасіннєовоч”.

Вирощуючи сорти гарбуза на насіннєві потреби, слід пам'ятати, що його врожай практично не залежить від розміру і маси плоду. В середньому вихід насіння з плодів становить 1% від маси врожаю. Підвищити його вихід можна технологічними заходами, насамперед шляхом застосування загущених посівів та зрошення. За вирощування гарбуза на насіння суттєвий вплив на економічні показники має площа живлення рослин. Для цього необхідно враховувати сортові особливості.

Усі сорти гарбуза поділяються на дві великі групи: довгостеблі та кущові. Довгі стебла (до 3-5 м) має більшість сортів. До кущових сортів із короткими стеблами (до 1 м) належить сорт Валок, який створено на Дніпропетровській дослідній станції. Загущення посівів довгостеблих сортів гарбуза з площею живлення рослин 2 м2 та шириною міжрядь 2,1 м хоча і призводить до деякого зменшення врожаю, проте дає змогу одержати плоди з меншою середньою масою. При цьому вміст насіння в таких плодах вищий порівняно з тими, де площа живлення становить 4 м2. Рівномірний висів забезпечують сівалки СБН-3, СБУ-3. Сівалки СУПН-8 і СУПН-12 мають порівняно вузькі сім’япроводи, отож велике гарбузове насіння нерідко в них зависає. Тому, використовуючи такі сівалки, потрібно постійно контролювати якість сівби. Крім того, отримати рівномірні сходи гарбуза можна, застосовуючи сівалки точного висіву типу "Клен”.

Схема сівби довгостеблих сортів - 1,4x1,4; 1,8x1,0 або 2,1x1,0 м. Кущові висівають густіше 1,4x0,7 м. Густота довгостеблих сортів - до 5 тис. рослин, а кущових - до 10 тис. рослин на гектар.

Збирають гарбузи після достигання плодів до настання приморозків. Для отримання насіння гарбуза високої якості мають значення строки виділення їх з плодів. Оптимальний строк - 75-80-й день від початку плодоутворення. Вміст вологи в насінні знижується до 35 %. За вищого вмісту вологи у плодах здійснюють їхнє дозарювання після збирання врожаю: від 10 діб у південних районах і до 30 - в Лісостепу. Для цього плоди гарбуза скочують у валки за допомогою валкоутворювачів УПВ-8, вони лежать на полі, а потім з них починають видобувати насіння.

Достиглі плоди з валків завантажують у транспортні засоби навантажувачем ПБВ-1 або вручну і доставляють на насіннєвидільні лінії. Найпоширеніші лінії -ЛСБ-20 і ЛСБ-30 з продуктивністю відповідно 20 і З0 т/год. Можна виділяти насіння з плодів гарбуза і вручну або безпосередньо в полі комбайном ВК-КТ-0.1. Цей комбайн для збирання та виділення насіння гарбуза створили на Каховському експериментальному механічному заводі, його можуть придбати фермери. Продуктивність - до 5 га за зміну. Польові випробування комбайна на фермерських господарствах Каховського району Херсонської області показали дуже високий ступінь виділення насіння з м'якуша гарбуза з мінімальним відсотком його травмування під час переробки. Крім того, комбайн можна експлуатувати як у польових умовах, так і стаціонарно.

На великих площах використовують самохідні комбайни для збирання гарбузів із подальшим виділенням насіння. Такі комбайни (модель 108 SL Махі) випускає єдина у світі фірма " Клаас".

Після виділення з плодів насіння гарбуза відразу подають на мийку для видалення залишків м'якуша, шкірки і недостиглого насіння. Для цього використовують установку МОС-З00. Збирання врожаю завжди припадає на осінь, тому після промивання важливе значення має сушіння насіння. Найбільш поширене теплове сушіння, коли насіння завантажують на повітророзподільну сітку і продувають теплим повітрям знизу догори, використовуючи два режими теплоносіїв. Важливо довести насіння до кондиційної вологості (9-10%). Зберігають його у поліетиленових або тканинних мішках.
Оптимальний режим зберігання - температура не вище 10-12°С і відносна вологість повітря 50-60%.

Teofiopol
Teofiopol
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 8 місяців 10 днів

Сообщение #2 Teofiopol » 09.03.2017, 09:53

Скільки можна зібрати насіння гарбузового з, наприклад, однієї сотки, і чи залежить ця цифра від сорту гарбуза. Якщо залежить то які сорти дають більше саме насіння. І ще питання, куди дівають самі гарбузи в тих господарствах, де вирощують їх на насіння. Я розумію з сотки можна сусідам роздати, тваринам на корм, а якщо гектари гарбузів то куди ж їх дівати?

fuh
fuh
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 21
З нами: 11 місяців 6 днів

Сообщение #3 fuh » 09.03.2017, 20:17

Я розумію з сотки можна сусідам роздати, тваринам на корм, а якщо гектари гарбузів то куди ж їх дівати?
У великих господарствах де вирощують гарбузи на насіння спеціальний комбайн подрібнює гарбуз, відокремлюючи насіння від м'якоті. А саму м'якоть розкидає прямо на полі. Застосування м'якоті в якості добрива підвищує родючість грунту.


Вернуться в «Вирощування баштанної продукції»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость