Гарбуз: корисні властивості, агротехніка вирощування

Описание: Все про вирощування рослин родини гарбузових — гарбуз, кавун, диня, кабачок та інші

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #1 errror » 18.12.2016, 21:38

Якщо завітати до аптеки в період похолодання, створюється враження, ніби ти в супермаркеті напередодні новорічних свят. Черги до всіх кас, і це при тому, що тепер такі заклади у великих містах майже на кожному кроці. Сюди несуть великі суми грошей, купують заморські ліки, часто навіть не радячись з лікарями, а просто керуючись рекламою чи порадами сусідів. Справді, хіба шкода грошей, аби швидше одужати, аби помогло!

Та у багатьох випадках ми навіть і не здогадуємося, що набагато кращі ліки лежать просто у нас під ногами. Це не тільки усім відомі лікарські рослини, а й наші добре знайомі городні культури.

Сьогодні я розповім про гарбуз. Напевне, перша згадка про цей чудо-овоч запам'яталася усім, навіть городянам, з дитячої пісеньки "Ходить гарбуз по городу". А як боялися круглобокого гарбуза горе-наречені! А легенди про надзвичайно смачну й поживну козацьку кашу... Здається, тут усе зрозуміло: наша городня культура. Та коли заглянемо в її родовід, з'ясується, що батьківщина гарбуза - Південна Америка і Мексика, місцина, де проживали стародавні інки й ацтеки - творці золотої цивілізації і храмів сонця. Вони дуже поважали цю культуру і вирощували повсюдно. Коли ж Кортес прийшов завойовувати цю землю, він разом з награбованим золотом повіз до Іспанії і пару зерняток вподобаної ним рослини.

Культура дуже сподобалася європейцям, і менш ніж через сто років примандрувала й в Україну. І тут стала нашою, рідною, українською.

За що ми найбільше полюбляємо гарбуз? Звичайно ж, за насіння, скажете ви. Справді, так було донедавна, коли на наших городах росли звичайнісінькі кормові чи напівкормові гарбузи, а селекцією столових майже ніхто не займався. Насіння гарбузів, безперечно, дуже смачне й висококалорійне. З нього виготовляють олію з калорійністю 663 кал на 100 г сировини. Ця олія поліпшує роботу печінки і жовчного міхура. Людям, які хворіють на атеросклероз, вона теж допомагає. Не підсмажене насіння в народній медицині вважається глистогінним засобом. Та й просто полускати його - справжнє задоволення.

М'якуш гарбуза здебільшого згодовуємо свиням, худобі (між іншим, від цього був значний приріст і збільшувалися надої та жирність молока). Та саме у м'якуші містяться вітаміни, вуглеводи й мінеральні солі, за вмістом яких гарбуз попереду багатьох відомих овочів. Крім того, м'якуш гарбуза - багате джерело солей калію, які регулюють лужну реакцію крові і знижують кислотність у шлунку. Багато в гарбузі заліза, необхідного для утворення кров’яних тілець. Гарбуз виводить з організму шлаки, радіонукліди, солі важких металів, налагоджує й активізує обмін речовин, що дуже актуально для нашої неблагополучної екології. Вітаміни підсилюють імунну систему (отож, вживаючи гарбуз, ви не будете так часто хворіти застудами), покращують колір шкіри, запобігають передчасному її старінню.

Клітковина гарбуза легко засвоюється. Велика кількість целюлози та органічних кислот дає змогу використовувати його у дієтах людей з надмірною вагою, при захворюванні печінки, жовчного міхура і шлунково-кишкової системи. Сирий м'якуш діє послаблювально. А коли перетертий сирий гарбуз прикласти до опіку, висипу чи гнійника - хвороби як і не було.

У "Большой энциклопедии народной медицины" під редакцією Н. Касьянова про гарбуз написано: "має сечогінні властивості, легку послаблювальну дію, протизапальний засіб. Сік використовують при простатиті, закрепах, захворюваннях нирок, печінки, порушенні обміну речовин." Ну чим не аптека? Все це у звичайнісінькому гарбузі. І ефективно, і дешево, та ще й смачно. Настав час познайомити вас з кращими столовими сортами.

"Віф Руж д’Єтамп" - столовий середньостиглий гарбуз французької селекції. Стебло "француза" гіллясте. завдовжки до 3 м. Плоди важать від 5 до 20 кг, з гладенькою поверхнею, трохи приплюснуті з боків і ребристі, ніби поділені на частки. Колір гарбуза надзвичайний. червоно-оранжевий, дуже красивий на грядці. Має добрі смакові властивості, ніжний, соковитий м’якуш, солодкий і в сирому вигляді. На батьківщині цього гарбуза ним навіть прикрашають паркові алеї, фонтани й квітники, зокрема, у всесвітньовідомому парку замку Вілларді у Франції на королівських городах красується цей гарбуз.
Гарбуз добре зберігається навіть у кімнаті за +18°С. Інтенсивно-оранжевий колір м'якуша свідчить про підвищений вміст провітаміну А (каротину). Дуже смачний сік (не потрібно додавати цукру), ним лікують печінку, нирки, статеві розлади, остеохондроз. А ще з цього гарбуза виходить дуже смачна каша. Ми, наприклад, просто запікаємо половинками в духовці. З цього сорту навіть варення варять (на 2 кг гарбуза -1 кг цукру).

"Пінк банана" - гарбуз нагадує довгасту азійську диню. Абрикосового кольору, тверда шкірка, яка підвищує лежкість гарбуза. На смак і запах трішки нагадує банан. Плоди важать до 10 кг. м’ясисті, соковиті, соляні. М’якуш морквяного кольору, багатий на вітаміни. Значний тушений шматками з медом і сметаною .

"Арабатський" - зовні схожий на булаву. Маса плоду до 6-8 кг. Зручний при транспортуванні. Насичений оранжевий колір шкірки. Шкірка тверда, лежкість відмінна - аж до весни. Цінний тим, що не треба клопотатися з вибиранням зернят. Насіннєва камера дуже маленька й розміщена на кінці у потовщеній частині. А ручку булави просто очищай від шкірки і готуй страву або вичавлюй сік. М'якуш солодкий, дуже соковитий. Сік з цього гарбуза теж напрочуд смачний.

"Сіромаха" - отримав таку назву через темно-сіру шкірку. Зате м’якуш у гарбуза надзвичайного жовто-оранжевого кольору. Солодкий, приємного смаку, соковитий. Плоди невеликі, масою до 5-8 кг. Зберігається відмінно, без втрати поживності й смаку. Чудово підходить для приготування бабок і солодких каш.

Отже, хочу вам порадити: посадіть у себе на городі столові гарбузи, і тоді ви, повірте моєму слову, набагато менше стоятимете в чергах за ліками. Стародавні інки добре розумілися на рослинах. Гарбуз дуже легко перезапилюється, тому вивести новий сорт для себе може кожен, потрібне тільки бажання. Для цього посадіть разом різні сорти, а потім виберіть насіння з найкращого, на вашу думку, гарбуза. Зберегти чистосортний матеріал дуже складно, якщо поблизу ростуть інші гарбузи, патисони чи кабачки. Якщо ви хочете зберегти уподобаний вами сорт, необхідно завчасно зав'язати марлею жіночу квітку, а потім запилити її штучно.

Kapelka
Kapelka
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 10 місяців 3 дня

Сообщение #2 Kapelka » 04.01.2017, 14:36

Хтось вирощував в умовах України величезні гарбузи - кілограм за 100? Якщо є такі то де взяти насіння

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #3 errror » 22.01.2017, 15:46

Коли закінчується сезон, про овочі, які нас радували, залишаються приємні спогади, а гарбузи всю зиму й весну - на вашому столі. Вони протягом тривалого часу чудово зберігаються у житлових приміщеннях. У перші 2-3 місяці смакові якості м’якуша гарбуза покращуються, оскільки крохмаль перетворюється на цукор.
Щоб отримати великі плоди таких гарбузів, як Титан, Голіаф та інші, потрібно вирощувати рослини в одне стебло і ні в якому разі не прищипувати його на початку росту. Скільки б не з'явилося зав’язей, залиште не більше двох-трьох. Коли вони виростуть розміром з кулак, залиште одну зав’язь. Бокові стебла прищипуйте і не допускайте появи нових зав'язей. Не забувайте підживлювати рослини органікою.
Коли з'явився Титан, всі городники бажали придбати насіння. Та тільки окремі господарі за дотримання правильних прийомів агротехніки (а це вирощування огудини в одне стебло та своєчасне підживлення коров'яком 1:10) отримали задоволення, коли восени побачили на своїх ділянках справді велетень-гарбуз Титан. Решта городників, які висіяли їх і не доклали жодних зусиль, окрім прополювання, були прикро розчаровані, побачивши невеликий простий гарбуз. Цей великоплідний ваговик використовують переважно для годівлі тварин. Тож, поміркуйте, чи потрібен вам гарбуз, який важитиме від 50 до 100 кілограмів.
Хочу описати декілька чудових сортів гарбуза, які придатні для приготування різних страв.
Дана. Новинка афганської селекції. Харчовий, дуже червоний, солодкий, м'ясистий. Довжина гарбуза сягає до 1 метра і навіть більше, маса 8-10 кг. Насіння дрібне, тверде. Зберігається у сухих приміщеннях чудово - до наступного врожаю. Придатний для приготування різних страв.
Румбо. Запропонований агро-насіннєвим проектом м. Тернополя у 2006 році, цей сорт отримав довіру городників. Батьківщина його - південна Корея. Зимовий гарбуз Румбо корисний для здоров'я і має лікувальні властивості. Зав'язь у Румбо численна й потужна, врожайність вища, ніж у інших зимових гарбузів. Він чудовий для споживання взимку, коли організм особливо потребує вітамінів. Плід сплюснутий, ребристий, привабливого зовнішнього вигляду. Маса 6-8 кг, колір плоду - червоний.
З цього гарбуза можна приготувати різні страви, особливо смачний він запечений. Солодший, ніж інші безволокнисті гарбузи. Він також є джерелом клітковини, яка зв'язує токсини і виводить їх із організму.
Деліката. За нормальних умов вирощування плід важить 4-5 кг, а такої якості м’якуш ви навряд чи знайдете в іншого сорту. Форма плоду грушоподібна, тому шийка дуже товста, а насіннєва камера мала. М'якуш насиченого оранжевого кольору, з високим вмістом бета-каротину, надзвичайно соковитий, дуже солодкий, приємного смаку. Достигання та збирання урожаю - через 105 діб. Рослина потужна і дає високий урожай.

Alona
Аватара
Alona
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 81
З нами: 11 місяців 16 днів

Сообщение #4 Alona » 09.02.2017, 15:09

Тыквы - это монстры они истощают землю и сажать на одно и тоже место можно только через 3 года. Севооборот необходим.
Очень нужна влага в начале роста рассады, во время цветения - завязывания плодов, и набора веса. При созревании влага только мешает набирать сахар. Плоды необходимо формировать, поднимая хвост вверх, если плод круглый, и подкладывать что-то, чтобы не загнивал. Собранные плоды необходимо выдержать в тепле на солнце, чтобы вышла лишняя влага и набрался сахар. Тогда тыква хорошо будет зимовать.
Сладость плодов зависит от сорта, но главная зависимость от солнца, удобрений и влаги.
Недозрелые плоды быстро портятся, также после отламывания хвостика начинает гнить.

Kapelka
Kapelka
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 10 місяців 3 дня

Сообщение #5 Kapelka » 10.06.2017, 21:01

Поради про формування гарбуза для отримання великих плодів:
1. Коли на основному стеблі 4-5 листків, прищипнути після другого листа.
2. Два бічні батоги прищипнуть після п'ятого листа, коли на кожному батогу приблизно 8 листків.
3. Після кожного гарбуза залишити 2 листка, а решту прищипнуту.
Якщо випадково пропустили другий етап, то гарбуз сформуються, але трохи пізніше. У рослини буде більше стерильних батогів, які потрібно буде обрізати.

Kiril Petrov
Kiril Petrov
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 24
З нами: 4 місяця 30 днів

Сообщение #6 Kiril Petrov » 22.07.2017, 12:52

Виріс один кущ гарбуза самосівом. Плід, сам гарбуз, вже зараз величезний, круглий, насиченого світлого жовтого кольору. Можна по його зовнішньому вигляді розпізнати чи солодкий він, чи можна з нього кашу варити чи кормовий і різати тваринам?


Вернуться в «Вирощування баштанної продукції»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость