Кавуни на Поліссі - власний досвід

Описание: Все про вирощування рослин родини гарбузових — гарбуз, кавун, диня, кабачок та інші

Werdikt
Werdikt
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 21
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #18 Werdikt » 14.05.2017, 17:38

Бачив на базарі продають розсаду кавуна разом з грудкою землі і розсада гарна, не витягнута. Тож хочу спробувати, але думаю чи не зарано ще садити у відкритий грунт. Я зможу накрити пляшками 5-літровими, чи все-одно кавунам буде поки холодно?

45Vasiliy
45Vasiliy
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 7 місяців 21 день

Сообщение #19 45Vasiliy » 17.05.2017, 21:32

Лишилась вільна грядка тож надумав посадити кавуни. Чи не запізно завтра сіяти лише насіння? Чи вже не варто і сенсу ніякого немає?

sidr
Аватара
sidr
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #20 sidr » 21.05.2017, 12:55

Найбільший кавун був вирощений в Голландії. Він важив 275 кг, причому був отриманий без використання добрив і спеціальних сортів. На дегустації кавун отримав п'ять балів з п'яти можливих. У нас, звичайно, кавуни ростуть поменше, але за смаком цілком можуть змагатися з «голландцями».
З посадкою баштанних поспішати не можна. Всі гарбузові культури теплолюбні і сіють, коли ґрунт прогріється до +10...+12° С. Якщо посіяти раніше, то насіння можуть згнити або стати здобиччю ґрунтових шкідників; в результаті сходи вийдуть зрідженими. Тому є час підготуватися до посіву за всіма правилами. Як стверджують фахівці, замочування і протруювання насіння дозволяє позбутися багатьох хвороб і на 25 % підвищує врожайність.
В першу чергу – винести насіння на сонечко або сонячне підвіконня, де вони під прямими сонячними променями повинні прогріватися не менше трьох годин.
Потім приступають до замочуванню насіння. Простіше всього це зробити прямо в термосі, нагрів воду до +40...+45° С. Замочують насіння протягом доби. Після чекають, поки насіння проклюнуться, підтримуючи їх у вологому стані. Насіння що проклюнулися знову на пару годин нагрівають до +40° С. Якщо зробити все правильно, то після сівби сходи з'являться на другий-третій день.
Якщо немає часу займатися усім цим, то треба хоча б насіння залити водою температурою +45° С і почекати, поки вони набухнуть, після чого приступати до посіву.
У вирощуванні кавунів немає ніяких хитрощів. Отримати плоди по 3-4 кг кожен може. Але висока врожайність виходить, тільки якщо кавунам догодити з попередником. Вони добре ростуть після цілини і при перекопуванні суниці, багаторічних трав...
На щільних ґрунтах кавуни ростуть погано. Кращі врожаї отримують, якщо ґрунт переорати восени і навесні, а також провести не менше трьох розпушувань протягом літа. Дуже добре відгукуються кавуни на добрива. Підгодовують їх через два тижні після появи сходів аміачною селітрою, 2 спіч. коробка на 10 л води, у фазі шалашиків – азофоскою, 2-3 спіч. коробка на 10 л води, і на початку цвітіння − діамофоскою або золою.
Сіють кавуни, коли температура вночі не нижче +10° С. Якщо менше, ніякого прогресу на грядці не буде. Деякі садівники вкривають грядку плівкою. Але вона дає фору тільки в 3-4° С, так що доводиться чекати теплу погоду.
Баштан – не суниця і не огірки, поливати часто її не можна, так як при надлишку вологи рослини страждають від кореневих гнилей, на листках з'являються грибкові захворювання. Поливають кавуни не частіше одного разу в два-три тижні.
Деякі садівники взагалі поливають кавуни всього пару-трійку раз за сезон: коли з'являються сходи і коли рослини почнуть плестись. Це, звичайно, не найкраще рішення. Високий урожай виходить при більш частих поливах.
Від хвороб кавуни обприскують Ридомілом Голд, 25-30 г на 10 л води, через три тижні після появи сходів і при початку появи батогів.

Ruslan
Ruslan
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 39
З нами: 9 місяців 14 днів

Сообщение #21 Ruslan » 31.05.2017, 12:05

Ми в минулому році теж вирощували кавуни - не вдалося. Виросли дуже маленькими, на смак як трава - абсолютно несолодкі.
Мабуть, дійсно так вплинула спека, хоча ми поливали наш город щовечора, мабуть мало було тієї води...
Цього року хочемо спробувати ще раз.
Які сорти підкажіть??

Andren
Andren
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 12
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #22 Andren » 10.06.2017, 21:06

Ми кавуни висадили всі у відкритий грунт, на цю неділю обіцяють вдень 21-23, вночі 12-13. Стоять під пластиковими пляшками на купах з додаванням перегною, начебто нормально. Чим довше розсаду тримаєш, тим більше хворіє. У минулому році запам'ятався сорт Підмосковний чарльстон, був невеликим, але солодким.
У нас завзяті дачники висаджують розсаду кавунів, коли нічні температури встановлюються вище +8, накривають декількома шарами плівки, кажуть, чим раніше, тим більше забіг у часі на дозрівання.

Gibrid
Gibrid
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 18
З нами: 7 місяців 24 дня

Сообщение #23 Gibrid » 17.06.2017, 08:48

А взагалі кавуни вирощують на шпалері як огірки, чи зазвичай просто по землі стеляться? Хтось пробував пустити їх на шпалеру, який результат, чи варто втрачати час на облаштування шпалери, тим більше я думаю, що вона має бути більш міцною, рослини ж важчі і більші.

1979
1979
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 29
З нами: 1 год

Сообщение #24 1979 » 29.06.2017, 22:04

Що робити, зараз вже є маленький кавунчик чи лише зав’язь пів сантиметром в діаметрі. Не чіпати рослину чи прищипнути, підгодувати, направити на шпалеру?

Aleksandra
Aleksandra
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 8
З нами: 5 місяців 23 дня

Сообщение #25 Aleksandra » 21.07.2017, 13:47

Началось долгожданное тепло и все поперло в рост, и арбузы в том числе, уже с кулак. Кто как ухаживает в момент начала дозревания плодов арбузов?

Marina
Marina
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #26 Marina » 21.07.2017, 16:08

Розповім про технологія, яка дозволяє отримувати кавуни в середній смузі України практично щороку, за виключенням дуже прохолодних років.
З осені перекопуються грядки і прибираються бур'яни - корінці.
Ранньою весною, як тільки зійде, або майже зійде сніг (у нас - кінець квітня, але я пробувала і в травні) грядка накривається плівкою (краще чорною, щоб потім не лізли бур'яни)
Замочуються насіння кавуна (я брала Кримсон F1, але можна і інший, де написано, що плоди - 8-10 кг). Насіння у вологій ганчірці лежать днів 5, щоб з’явилися білі кінчики.
У плівці робляться хрестоподібні надрізи, приблизно 3х3 см і в отвори, в землю закопуються насіння, на 1-2 см.
Відразу після цього ставляться дуги, і грядка накривається другою плівкою, прозорою. Таким чином прогрівається і грунт і рослини.
Коли жарко - верхня плівка піднімається, щоб провітрювати кавуни, а в надрізи заливається вода для поливу.
Після 10 червня верхня плівка забирається зовсім.
У міру появи бур'янів під плівкою (навіть чорною) бур'яни акуратно видаляються.
Залишають 1-2 пагони, інші без вагань видаляються.
На кожному пагоні залишають 1-2 (краще 1) кавунчики що зав'язалися (деякі будуть відпадати) і після плода залишають 2-3 листка і пагін потрібно прищипнути. Це важливо.
Якщо не виконати прищипування, то грядка і все, що навколо неї покриється батогами з маленькими кавунчиками, які важко знайти.
І ще... Грядка повинна знаходитися на дуже добре освітленому місці.
А грунт ролі не грає ... Коріння у кавунів йде дуже глибоко.

Олег
Олег
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 100
З нами: 5 місяців 18 днів

Сообщение #27 Олег » 21.07.2017, 19:02

Раніше щороку сіяв кавуни на дачі, під плівку. І щороку мав урожай. Земля там піщаний чорнозем. На піску лише і можна в наших умовах виростити кавуни. Я сіяв ранні сорти, а мої сусіди - і пізні, на полі, і теж мали урожай.

Marina
Marina
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #28 Marina » 22.07.2017, 10:33

Олег писал(а):Раніше щороку сіяв кавуни на дачі, під плівку. І щороку мав урожай. Земля там піщаний чорнозем. На піску лише і можна в наших умовах виростити кавуни. Я сіяв ранні сорти, а мої сусіди - і пізні, на полі, і теж мали урожай.
А чому раніше, на сьогодні не сієте? Чому? Щось більш прибуткове сієте, чи врожаї не задовольняли якістю?

petlya2
petlya2
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 7
З нами: 5 місяців 17 днів

Сообщение #29 petlya2 » 22.07.2017, 14:40

Від чого залежить розмір кавуна, окрім сорту – це зрозуміло, але ж є ще фактори які впливають на розміри. Ну також освітлення, на це ми не можемо вплинути, а є можливість якось вплинути на збільшення плодів кавуна?

Олег
Олег
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 100
З нами: 5 місяців 18 днів

Сообщение #30 Олег » 22.07.2017, 23:57

А чому раніше, на сьогодні не сієте? Чому? Щось більш прибуткове сієте, чи врожаї не задовольняли якістю?
На дачу в селі далеко їхати, а саме там піщана земля. Проїзд значно подорожчав, тому просто не оплачується. Дешевше придбати. Та й перти важкі кавуни - не насолода.
Смак - якщо доспіли, то солодкі.


Вернуться в «Вирощування баштанної продукції»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость