Кавуни на Поліссі - власний досвід

Описание: Все про вирощування рослин родини гарбузових — гарбуз, кавун, диня, кабачок та інші

Werdikt
Werdikt
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 21
З нами: 7 місяців 17 днів

Сообщение #18 Werdikt » 14.05.2017, 17:38

Бачив на базарі продають розсаду кавуна разом з грудкою землі і розсада гарна, не витягнута. Тож хочу спробувати, але думаю чи не зарано ще садити у відкритий грунт. Я зможу накрити пляшками 5-літровими, чи все-одно кавунам буде поки холодно?

45Vasiliy
45Vasiliy
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 2 місяця 3 дня

Сообщение #19 45Vasiliy » 17.05.2017, 21:32

Лишилась вільна грядка тож надумав посадити кавуни. Чи не запізно завтра сіяти лише насіння? Чи вже не варто і сенсу ніякого немає?

sidr
Аватара
sidr
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 7 місяців 26 днів

Сообщение #20 sidr » 21.05.2017, 12:55

Найбільший кавун був вирощений в Голландії. Він важив 275 кг, причому був отриманий без використання добрив і спеціальних сортів. На дегустації кавун отримав п'ять балів з п'яти можливих. У нас, звичайно, кавуни ростуть поменше, але за смаком цілком можуть змагатися з «голландцями».
З посадкою баштанних поспішати не можна. Всі гарбузові культури теплолюбні і сіють, коли ґрунт прогріється до +10...+12° С. Якщо посіяти раніше, то насіння можуть згнити або стати здобиччю ґрунтових шкідників; в результаті сходи вийдуть зрідженими. Тому є час підготуватися до посіву за всіма правилами. Як стверджують фахівці, замочування і протруювання насіння дозволяє позбутися багатьох хвороб і на 25 % підвищує врожайність.
В першу чергу – винести насіння на сонечко або сонячне підвіконня, де вони під прямими сонячними променями повинні прогріватися не менше трьох годин.
Потім приступають до замочуванню насіння. Простіше всього це зробити прямо в термосі, нагрів воду до +40...+45° С. Замочують насіння протягом доби. Після чекають, поки насіння проклюнуться, підтримуючи їх у вологому стані. Насіння що проклюнулися знову на пару годин нагрівають до +40° С. Якщо зробити все правильно, то після сівби сходи з'являться на другий-третій день.
Якщо немає часу займатися усім цим, то треба хоча б насіння залити водою температурою +45° С і почекати, поки вони набухнуть, після чого приступати до посіву.
У вирощуванні кавунів немає ніяких хитрощів. Отримати плоди по 3-4 кг кожен може. Але висока врожайність виходить, тільки якщо кавунам догодити з попередником. Вони добре ростуть після цілини і при перекопуванні суниці, багаторічних трав...
На щільних ґрунтах кавуни ростуть погано. Кращі врожаї отримують, якщо ґрунт переорати восени і навесні, а також провести не менше трьох розпушувань протягом літа. Дуже добре відгукуються кавуни на добрива. Підгодовують їх через два тижні після появи сходів аміачною селітрою, 2 спіч. коробка на 10 л води, у фазі шалашиків – азофоскою, 2-3 спіч. коробка на 10 л води, і на початку цвітіння − діамофоскою або золою.
Сіють кавуни, коли температура вночі не нижче +10° С. Якщо менше, ніякого прогресу на грядці не буде. Деякі садівники вкривають грядку плівкою. Але вона дає фору тільки в 3-4° С, так що доводиться чекати теплу погоду.
Баштан – не суниця і не огірки, поливати часто її не можна, так як при надлишку вологи рослини страждають від кореневих гнилей, на листках з'являються грибкові захворювання. Поливають кавуни не частіше одного разу в два-три тижні.
Деякі садівники взагалі поливають кавуни всього пару-трійку раз за сезон: коли з'являються сходи і коли рослини почнуть плестись. Це, звичайно, не найкраще рішення. Високий урожай виходить при більш частих поливах.
Від хвороб кавуни обприскують Ридомілом Голд, 25-30 г на 10 л води, через три тижні після появи сходів і при початку появи батогів.

Ruslan
Ruslan
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 35
З нами: 3 місяця 25 днів

Сообщение #21 Ruslan » 31.05.2017, 12:05

Ми в минулому році теж вирощували кавуни - не вдалося. Виросли дуже маленькими, на смак як трава - абсолютно несолодкі.
Мабуть, дійсно так вплинула спека, хоча ми поливали наш город щовечора, мабуть мало було тієї води...
Цього року хочемо спробувати ще раз.
Які сорти підкажіть??

Andren
Andren
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 12
З нами: 8 місяців 16 днів

Сообщение #22 Andren » 10.06.2017, 21:06

Ми кавуни висадили всі у відкритий грунт, на цю неділю обіцяють вдень 21-23, вночі 12-13. Стоять під пластиковими пляшками на купах з додаванням перегною, начебто нормально. Чим довше розсаду тримаєш, тим більше хворіє. У минулому році запам'ятався сорт Підмосковний чарльстон, був невеликим, але солодким.
У нас завзяті дачники висаджують розсаду кавунів, коли нічні температури встановлюються вище +8, накривають декількома шарами плівки, кажуть, чим раніше, тим більше забіг у часі на дозрівання.

Gibrid
Gibrid
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 16
З нами: 2 місяця 5 днів

Сообщение #23 Gibrid » 17.06.2017, 08:48

А взагалі кавуни вирощують на шпалері як огірки, чи зазвичай просто по землі стеляться? Хтось пробував пустити їх на шпалеру, який результат, чи варто втрачати час на облаштування шпалери, тим більше я думаю, що вона має бути більш міцною, рослини ж важчі і більші.


Вернуться в «Вирощування баштанної продукції»



Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость