Чи можна заробити на грибах?

Описание: Все про культивування і переробку різних видів їстівних грибів (печериця, глива і інших) і виробництво міцелію

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #1 errror » 21.06.2017, 19:19

Останнім часом вирощування та реалізація грибів є досить перспективним напрямком. Деякі займаються цією справою серйозно і грунтовно - можна сказати, в виробничих масштабах, вирощуючи від 100 до 500 кг грибів в місяць. А деякі початківці грибівники, що мають менші апетити, прагнуть лише забезпечити смачними «лісовими ласощами» свою сім'ю, а за рахунок невеликого надлишку ще й трошки заробити. На цьому моменті ми зупинимося докладніше.

Які гриби варто вирощувати
Експерти вважають, що досить легко вирощувати гриби що руйнують дерева, до яких відносяться гливи, шиітаке і опеньки. Вони ростуть на деревині. Багато підприємців люблять печериці - вони мають презентабельний вигляд, використовуються в багатьох кулінарних рецептах, та до того ж зберігаються довше інших грибів. На відміну від печериць, гливи зберігаються лише п'ять днів. Однак, в порівнянні з печерицями, цей гриб більш чистий і корисний. А ось опеньки і шиїтаке - це справжній делікатес.

Вимоги до приміщення
Відразу хочеться сказати, що не кожне приміщення підійде для вирощування грибів. Так, наприклад, під категорію, непридатну для розведення грибів, потрапляє квартира в багатоквартирному житловому будинку.
Для вирощування грибів не в виробничих масштабах як приміщення підійде підвал або льох мінімальною площею дев'ять квадратних метрів. Саме в умовах підвалу грунт зможе зберегти необхідну температуру.
Крім того, щоб виростити гриби, потрібна висока вологість повітря - близько 90% - і легкий вітерець. Тому ще будуть потрібні обігрівач для підтримки температури в холодну пору року, зволожувач, засіб додаткового освітлення і хороша вентиляція.
Існують різні способи вирощування грибів. Хтось вирощує «лісові ласощі» на пеньках, інші - в мішках.

Технологія вирощування
Приміщення під гриби необхідно правильно обладнати. Багато грибівників, які вирощують гливи не для масової реалізації, встановлюють в підвалі або в погребі металеві стелажі, на них кладуть мішки - і таким чином вирощують гриби.
Щоб виростити гриби, потрібно придбати посадковий матеріал - міцелій. Крім міцелію, для вирощування потрібна буде стерильна солома. Якщо солома не буде оброблена термічно, можуть розмножитися цвілеві бактерії, які все знищать.
Отже, коли солома і міцелій будуть підготовлені, кладемо їх в мішок, зволожуємо і, підтримуючи всі необхідні умови росту, чекаємо урожай.

Складнощі реалізації
Як вважають експерти, найскладніше вирощувати гриби для масової реалізації. Необхідно мати свій транспорт і холодильне обладнання, а також реєстрація в якості індивідуального підприємця. Звичайно, можна і не реєструватися, але пред'явити документ, що підтверджує якість товару, буде потрібно.
Також будуть потрібні наймані робітники, але найважливіше - організувати ринок збуту продукції. І з цим уже можуть виникнути проблеми, тому що при великих обсягах вирощених грибів реалізувати відразу всю продукцію складно. А гриби - продукт що досить швидко втрачає свої якості.
Тому, якщо ви все-таки зважилися вирощувати гриби в виробничих масштабах, заздалегідь оцініть всі свої можливості і тільки потім вивчіть всі точки харчування (кафе, ресторани, їдальні) що знаходяться в околицях. Обов'язково поцікавтеся, чи користуються попитом гриби в даних підприємствах громадського харчування.
І ще один важливий момент. Справжні лісові гриби - це сезонний продукт. І особливу зацікавленість покупець виявляє в той момент, коли їх урожай вже зібраний і на ринку вони відсутні. Тому, якщо в ваших найближчих планах - зайнятися продажем вже пізно восени або взимку нинішнього або майбутнього року, рекомендуємо приступити до реалізації цієї ідеї вже зараз.

petlya2
petlya2
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 7
З нами: 3 місяця 21 день

Сообщение #2 petlya2 » 22.07.2017, 14:45

Якби не можна було заробити, то на базарі би не продавали, а так взагалі особисто для себе вирощувати не вигідно, легше і дешевше купити. Сам пробував і опеньки і печериці – або пропадало взагалі, або навіть не сходило, або врожаї були м’яко кажучи не дуже.

Ivan
Ivan
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 18
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #3 Ivan » 07.10.2017, 06:20

Цього року грибів у лісі як ніколи. Я особисто ще таких врожаїв не бачив, а ціна на базарі не сказав би що дешева, білих грибів 5-літрове відерко 200 грн, а за повноцінне відро польських просять 100 грн. Я сам на грибах не заробляю, але за 2-3 години легко нарізував 2-4 відра польських, тож якщо ходити щодня та продавати весь зібраний врожай то можна в сезон непогано заробити.


Вернуться в «Грибництво»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость