Розведення овечок прибуткова справа

Описание: Молочне козівництво та вівчарство, розведення та утримання кіз та овечок. Годування, розведення, утримання

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #1 errror » 09.11.2016, 18:46

Зрозуміло, що господар, котрий тримає овець, має від них м'ясо, молоко, бринзу, якісну вовну та хутро. Вівці не вибагливі до умов утримання та кормів. Однак лише дотримання раціонального підходу до вирощування тварин допоможе зберегти їх високу продуктивність. А тому на сьогодні важливим питанням є дотримання ветеринарно-зоотехнічних вимог до утримання та годування овець з урахуванням їхнього віку.
У першу чергу, безумовно, потрібно стежити, аби в кошарах не було протягів, було сухо та достатня кількість підстилки, температура повітря у зимовий період не опускалася нижче 3-5°С.

Годувати овець слід тричі на день, через рівні проміжки часу. Годівниці утримують у чистоті. Спочатку до них закладають концентровані корми, а потім соковиті, пізніше сіно й солому. Обов'язково вводять кухонну сіль з розрахунку 6-8 г на голову на добу. Кращою для годівлі є солома бобових рослин, а також просяна, вівсяна, ячмінна. Вівцям на відгодовуванні корисно в день давати 4-5 кг соковитих кормів. У стійловий період позитивно впливають на харчотравлення кормові та цукрові буряки, морква, гичка, трава люцерни або конюшини. Із зернових кращими є ячмінь, овес та кукурудза.
Відповідальним періодом у розведенні овець є окоти, які відбуваються в основному, у зимово-весняний період. Оскільки у перші дні тижня єдиним кормом для ягнят є молоко, тож слід потурбуватися, аби воно було повноцінним, а для цього до раціону вводять сіно бобових, буряки, силос,концентрати.

Необхідно простежити, щоб ягнята стали ссати вим’я матері не пізніше, ніж через півгодини після народження. Трапляються випадки, коли вівцематки після першого окоту не підпускають ягнят до вимені. В таких випадках матку і ягнят переводять до окремої клітки, однак не більш, як на 3-4 дні. Якщо ж у матки виділяється багато молока, то його слід здоювати. Коли в матері молока мало, новонароджених підгодовують молоком корів, лише свіжим і теплим, спочатку по 100-150 мл, поступово збільшуючи дозу до 300-350 мл.

Напувають маток не менше трьох разів на добу. З тижневого віку, за сприятливої погоди, можна випускати на випас. Важливо, аби матки в цей період отримували достатню кількість мінеральних кормів: кухонну сіль, крейду, м'ясо-кісткове борошно.

Нестача цих складових у раціоні призводить до того, що ягнята поїдають землю, вовну, а це може спричинити закупорку кишківника.

До сіна ягнят привчають з 10-15-го дня, а з 3-4-го тижня слід підгодовувати концентратами, починаючи з 50 г на добу: на четвертому місяці їхнього життя дозу доводять до 300-350 г. Напувають чистою водою не менше двох разів на добу. Тож чим раніше починають підгодовувати молодняк, тим краще він розвивається і не хворіє.

Добре, коли господарі влітку заготовляють і висушують віття дерев, зв'язуючи його у віники, а взимку підвішують у коморах. Дрібні листочки вівці охоче поїдають, поповнюючи організм запасом вітамінів та мінеральних речовин.
Ягнят разом з матками утримують не більше 4-4,5 місяця.

За повноцінного годування до цього часу вони дають більше половини річного приросту. Після цього подовжувати підсисний період не доцільно, оскільки це негативно може вплинути на наступне осіменіння, а також розвиток ягнят, які слід стригти вже в шестимісячному віці. Випасають відлучених ягнят на пасовищах з гарним травостоєм, підгодовуючи концентратами. Перед відлученням роблять ветеринарні щеплення та розчистку ратиць, оскільки вони в перший період життя майже не стираються.

Не слід допускати випас поголів'я овець на заболочених луках та напувати з застійних та забруднених водоймищ, що може призвести до глистних захворювань та хвороб ратиць. Якщо зауважено деякі порушення у здорової тварини, то слід звернутися до спеціаліста ветеринарної медицини, який зробить необхідні клінічні та лабораторні дослідження і призначить кваліфіковане лікування. Тож, дбайливо доглянутий та вирощений молодняк у майбутньому буде високопродуктивним та прибутковим.

Вернуться в «Козівництво та вівчарство»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость