Про користь козячого молока

Описание: Молочне козівництво та вівчарство, розведення та утримання кіз та овечок. Годування, розведення, утримання

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 7 місяців

Сообщение #1 errror » 21.12.2016, 11:32

Найкориснішим для організму людини є, після материнського, сире козяче молоко. Найкраще його пити відразу після доїння. Це молоко можна зберігати в закритому посуді, а в холодильнику до 2 діб. Сире козяче молоко - один з найчистіших продуктів, тому що органи виділення молока в кози надзвичайно досконалі, тому воно набагато краще коров'ячого. Склад козячого молока дуже близький до коров'ячого, хоча в ньому міститься набагато більше жирів, тому калорійність у нього вища. Козяче молоко містить 87% води, 13% сухих речовин, 3,5% білка, 4,1% жиру, 4,6% цукру. Калорійність його становить 758 ккал на 1 л продукту. В ньому багато солей кальцію, що благотворно впливає на розвиток опорно-рухового апарату людини, і є забезпеченням профілактики від рахіту та деяких інших захворювань.

Чому ж сьогодні ми мало вживаємо козячого молока? Причина суто економічна: корова дає більше молока, ніж коза. Але якість козячого молока набагато вища від коров'ячого: воно однорідніше, білки його кращої якості, з більшим вмістом тіаміну, який бере участь у всіх основних процесах обміну організму людини від народження до смерті.

Козяче молоко споживають не тільки нерозведеним, адже з нього можна виготовити безліч продуктів: сири, олію, кисляк, кефір. З нього можна з успіхом готувати сир у домашніх умовах. Закваску роблять із сичуга, сироватки й оцту. Якщо закваска належної якості, то достатньо 15 хвилин влітку і З0 хвилин взимку для виділення сироватки. Густу частину розливають до круглих глиняних форм з отворами для стоку сироватки. Через З0 хвилин влітку і через 1,5-2 години взимку сир солять і протягом дня його 5-6 разів перевертають. Коли він набуде необхідної твердості, його кладуть в решето для остаточного просушування і ставлять до прохолодного місця.

За складом основних білків козяче молоко є казеїновим, і казеїну в його складі більше, ніж у коров'ячому. Згусток після зсідання твердий. Жиру в козячому молоці більше, ніж у жіночому та коров'ячому. Це добре для старших дітей, але не для малюків першого року життя. Хоча цей жир міститься у вигляді дрібніших жирових кульок, засвоєння його ускладнюється, оскільки ферментів для перетравлення жирів у немовлят ще недостатньо. В жіночому молоці для перетравлення жирів (хоча їх менше) є фермент - ліпаза, а в козячому молоці цього ферменту немає.

Перевагою і головним показником для прихильників вигодовування немовлят козячим молоком є високий вміст у ньому певних мікроелементів та вітамінів. Вважають, що воно має у кілька разів більше, ніж коров'яче, вітамінів А, С, О, РР, а також заліза, необхідних організму, який росте. Є в ньому в значній кількості й вітамін В12, без якого не може нормально відбуватися кровотворення.
Але не варто забувати, що: якість замінника жіночого молока для грудних дітей оцінюють не за низьким чи високим вмістом певних речовин, а за наближенням до жіночого (материнського) молока.

Козяче молоко, порівняно з жіночим, є концентрованішим мінеральними речовинами. Але завантажувати організм дитини мінеральними солями в більшій концентрації, коли системи знешкодження і сечовиділення працюють ще недосконало, не є розумним. Якщо розвести козяче молоко до "концентрації певного рівня", тобто до рівня концентрації мінеральних солей у жіночому молоці, а саме в чотири рази, то що ж то за харчовий продукт матимемо? Всі переваги, за які хвалять козяче молоко, від такого розведення зникають.

Жіноче молоко потрапляє до дитини в незміненому вигляді, а молоко тварин підлягає термічній обробці (кип'ятінню чи пастеризації), яка руйнує більшість вітамінів.

Особливої уваги потрібно надавати фолієвій кислоті. Вона необхідна для кровотворення, і якщо дитина вигодовується козячим молоком, то в неї розвивається фолієво-дефіцитна анемія, перебіг якої значмо важчий, ніж залізодефіцитної анемії. На думку болгарських вчених, поява цієї анемії зумовлена не лише нестачею фолієвої кислоти, але й отруйною дією капронової, каприлової та капролової кислот, які містяться у козячому молоці у великій кількості.

В літературі 50-х років є позитивні відгуки на вигодовування козячим молоком дітей віком із семи місяців до трьох років, але ці діти споживали його в кількості 200-400 мл на день, і отримували, крім цього, страви з овочів, круп та фруктів. Звичайно, що за такого раціону негативних виявів козячого молока просто не буде.

У харчуванні дітей вкрай важливо підтримувати певне співвідношення між кальцієм та фосфором. Порушення співвідношення між цими мінеральними речовинами, особливо за рахунок збільшення кальцію, призводить до порушення їхнього всмоктування, що є основою виникнення патологічних станів. Найкращі співвідношення кальцію і фосфору в раціоні грудних дітей 2:1. У козячому молоці це співвідношення 1,2-1,3:1, у коров'ячому - 1,6:1.

Не зважаючи на те, що грудне молоко містить заліза менше 1 мг/л, біодоступність цього заліза настільки висока, що дитина отримує тотожну кількість його доти, поки перебуває на природному вигодовуванні. З грудного молока вибирається 49% заліза, що значно вище, ніж у будь-якій іншій їжі. Вміст заліза в козячому молоці залежить в основному від того, що їдять тварини. Загалом, рівень заліза в ньому приблизно такий самий, як у жіночому, але його біодоступність, як і коров'ячого молока, взагалі, значно нижча - до 13%.

Коли слід застосовувати козяче молоко?

Його рекомендують пити дітям дошкільного віку й старшим. Тоді можна не хвилюватися за виникнення негативних наслідків, адже нестачу певних речовин буде забезпечувати різноманіття меню ваших дітей.

Щодо лікування, то можна нагадати той факт, що молоко як офіційний лікувальний засіб застосовували в народній медицині ще у XVI—XVIII століттях і його рекомендували для лікування "черевних хвороб", як послаблювальний та сечогінний засіб, проти стрічкових глистів, для лікування грудного катару, туберкульозу легень. Ґрунтовно у своїй науковій роботі до цього методу лікування підійшов російський лікар Ф. Іноземцев. Він використовував сире молоко, до речі -коров'яче, і лише в рідкісних випадках - осляче та козяче. Молоко призначалося в тих випадках, коли хвороба супроводжувалася "подразненням нервово-вузлуватого характеру" за пневмонії, плевриту, гемопарезів судинного характеру, туберкульозу легень, дизентерії, серцевої і бронхіальної астми, стенокардії, геморою. В основі даного підходу до лікування лежала так звана теорія невризму.
Цікаво, що паралельно з молоколікуванням Ф.І. Іноземцев призначав обтирання холодною водою. Велике значення надавав перебуванню на чистому повітрі, ліжковому режиму, повному спокою, сонячним ваннам.

Видатний терапевт С.П. Боткін також рекомендував споживати молоко не тільки в комплексі дієти, але і як лікувальний засіб. Особливо блискуче він застосовував його за органічних вад серця у період декомпенсації, а також за серцевих неврозів, стенокардії, базедової хвороби. З погляду Боткіна, молоко регулювально діє на нервову систему і через неї - на епітелій різних органів.

Отже, молоко (і не тільки козяче) можна вживати і як дієтично-лікувальний напій, як це робили в минулому столітті. Але, якщо раніше особливого вибору не було в лікувальних засобах, то терапією вибору, звичайно, могло бути й молоко. В наш час, за максимального вибору різноманітних препаратів, які є в арсеналі лікарів, молоко посідає місце лише, як дієта, і звичайно, необхідно пам'ятати, що за відсутності або зменшення кількості ферментів, які беруть участь у перетравлюванні молока, воно може лише зашкодити: метеоризм та бродильні процеси в кишківнику внаслідок неперетравлювання молока можуть призвести до погіршання стану хворого. А якщо ваш організм добре засвоює молоко, то перебування на свіжому сільському повітрі (бо хто ж буде лікуватися молоком від кози, яка пасеться у місті, поміж машин та заводів), а також спокій, тиша, 1-2 склянки свіжого молока (козячого чи коров'ячого), і, головне, віра в його цілющі властивості можуть вилікувати нас від багатьох недуг. Звичайно, треба пам'ятати про звичайні правила гігієни.

Якщо ви хочете пити сире козяче молоко, будьте впевнені в тому, що коза та її господиня здорові (адже багато збудників заразних хвороб передаються через молоко та молокопродукти), й що тварина пасеться на пасовищі, яке на декілька кілометрів віддалене від шосе, від ланів, які обробляються хімічними добривами чи пестицидами.

Від радіоактивності козяче молоко навряд чи врятує. Радіоактивний цезій потрапляє до організму переважно з молочними та м'ясними продуктами. Надходження цезію з молоком корів становить 0,8-1,2%, кіз - 10-20% (від добового надходження радіонукліду з годівлею).

Критерієм того, що власниця кози є акуратною господинею, має бути відсутність своєрідного запаху козячого молока. Запах цей зумовлений тим, що молоко вбирає у себе леткі жирні кислоти з надшкірного жиру вимені тварини. Якщо господиня перед доїнням гарно миє вим'я, запаху не буде.

Тож, дивіться реально на життя. На жаль, "панацеї" не існує. Харчуйтеся козячим молоком, пригощайте ним своїх дітей, якщо вони вже виросли з пелюшок і самостійно бігають, можете лікуватися ним, коли вірите в нього, як у ліки.

Вернуться в «Козівництво та вівчарство»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость