Отримання та вирощування поросят у підсобному господарстві

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #1 errror » 16.11.2016, 14:33

На наше глибоке переконання, одним з першочергових завдань фермера або власника особистого селянського господарства, який утримує свиней, має бути отримання від свиноматки якомога більше опоросів і досягнення високої плідності тварин. А це залежить від багатьох факторів, про які хотілося б розповісти докладніше.
Зокрема, надзвичайно важливе значення має своєчасне закріплення новонароджених поросят за певними сосками матки. Це пов’язано з такими важливими чинниками:
- поросята вперше відшукують сосок самостійно і витрачають на це чимало зайвої енергії;
- ті, що народилися першими, можуть захопити по кілька сосків, причому наймолочніших;
- не привчені відразу до якогось одного соска, поросята багато часу та енергії витрачають, аби знайти не зайнятий сосок. Вони відштовхують і травмують одне одного та соски матки, що призводить до зниження молокоутворення й молоковіддачі.

Кожному поросяті - "свій” сосок

Наймолочнішими у свиноматки вважаються передні соски, тому менших і слабших поросят закріплюють за передніми, а великих - за середніми й задніми сосками. У менших поросят у результаті споживання більшої кількості й вищої якості молока інтенсивність росту підвищується, а у більших - вона спочатку трохи гальмується, але після того, як вони привчаться поїдати продукти підгодівлі, у поросят компенсується нестача поживних речовин за рахунок інших кормів.

Щоб поросята швидше звикли до "своїх” сосків, їх потрібно пронумерувати, позначивши номер на спинках фарбою, зеленкою або хімічним олівцем відповідно до номера закріпленого соска, і в перші дні після опоросу під час годівлі розставляти поросят під "свої” соски. Робити це необхідно з найпершого підходу поросят до матки для смоктання. Адже в них досить швидко виробляється умовний рефлекс на певне місце під вим'ям матері, на певний сосок, на сусідів праворуч і ліворуч. За таких обставин поросята швидко, без бійок і штовханини знаходять потрібний сосок, годівля проходить спокійно, а відтак - приплід стає "вирівнянішим" за всіма показниками.

Одночасно з цими заходами свиноматку також слід привчати лягати для годування поросят на один і той же бік, щоб сисуни могли швидше й спокійніше розташуватися під нею.

Травмування сосків. Потрібно пильно стежити за тим, аби поросята при смоктанні не травмували свиноматці соски. Біль, яку вона відчуває під час смоктання, примушує її хвилюватися, схоплюватися, припиняти молоковіддачу і годування поросят. Якщо на сосках з’являються кров, пошкодження, подряпини, поросятам терміново потрібно видалити ікла. Але не всім, а лише тим, у яких вони ростуть близько один до одного або під кутом і при смоктанні не охоплюють сосок, а встромлюються в нього. Цих поросят нескладно знайти, оскільки за такої організації годівлі легко можна визначити, котрі з них травмують соски.

Видалення іклів - процедура неприємна. Поросята, після цього кілька днів не дають приросту, жива маса до відлучення у них нижча, ніж в однолітків, яким не робили цієї операції. Тому, зазвичай, скушують лише кінчики іклів і тільки за необхідності, а не для профілактики. Для виконання процедури можна використовувати садовий секатор, вчасно його прокип'ятивши.

Попередження захворювання поросят на анемію. З цією метою свиноматки з першого дня після опоросу змочують розчином сірчанокислого заліза (2 г сірчанокислого заліза і 1 г сірчанокислої міді розчинити в 1 л води) або дають його по 15 мл на голову за день разом із кормом.

Як джерело заліза поросятам можна згодовувати дернину, червону глину, борошно з яблучних вичавок, а також гліцерофосфат заліза і лактат заліза (з 3-го по 12-й день по 100 мг на голову за добу). Але найефективнішою профілактикою анемії поросят є ін'єкція легкозасвоюваних залізистих препаратів (феродекс, фероглюкін, глюкоферол, урзоферан тощо) - 2 мл на голову у віці 3-4 днів і повторно в тій же дозі на 3-4-й тиждень життя.

Важливо правильно годувати свиноматок

Дуже важливо правильно організувати годування свиноматок у період лактації. За 60 днів лактації свиноматки виділяють у середньому близько 300 кг молока, а на одне порося припадає приблизно З0 кг. За цей же період свиноматка виділяє з молоком близько 16 кг білка, 21 кг жиру, 14 кг молочного цукру і 2,5 кг мінеральних речовин та інших біологічно активних речовин.

У цей час її організм зазнає великого навантаження: у середньому за добу виділяється з молоком 230-370 г протеїну, 400-450 г жиру, 270 г молочного цукру, 25-30 МДж енергії.

За недостатньої годівлі свиноматка на утворення молока витрачає протеїн, мінеральні речовини та вітаміни з свого тіла, що призводить до її схуднення, розм'якшення і ламкості кісток, зниження стійкості до захворювань, погіршення молочності та якості молока. До того ж основний відсоток відходу поросят, зазвичай, відбувається у перший місяць життя. І часто це буває саме через неправильне годування підсисних маток.

Мінеральні речовини свиноматкам краще давати у вигляді різних сумішей. Для підсисних маток такі суміші містять: крейди - 60%, кісткового борошна або трикальційфосфату - 20, кухонної солі - 20 або крейди -40, кісткового борошна або трикальційфосфату - 35, кухонної солі - 25%.

Позитивно на відтворну функцію маток і якість одержуваного від них приплоду сприяє включення в останній період поросності та під час лактації різних жирових добавок.

Згодовування тваринних або рослинних жирів у кількості 5% від маси споживаного корму значно змінює фізіологічні і біохімічні показники як маток, так і поросят: знижується кількість слабких поросят при народженні, збільшується великоплідність, збереження й енергія росту поросят, підвищується молочність маток, майже на одну третину збільшується вміст жиру в молозиві маток, а також рівень глікогену, вітамінів - А, С і Е у печінці поросят та загальний зміст ліпідів і цукру в крові маток.

Підчас опоросу і в перші години після нього свиноматок не годують, через 5-6 годин після опоросу їм дають бовтанку з 0,5-0,7 кг концентратів. До повної норми раціон доводять поступово на 5-7-й день, оскільки різкий перехід на повний раціон може негативно позначитися на травленні й молочності маток.

Корм підсисним маткам краще згодовувати у вигляді рідкої каші 2-3 рази на добу. Тричі годувати матку має сенс, якщо в раціоні міститься велика кількість соковитих і зелених кормів (23-35%). Концентрати повинні займати у раціоні не менше 60-70%, а для забезпечення потреби у повноцінному протеїні маткам дають сироватку, збиране молоко, м'ясні й рибні відходи, шроти й макуху. Як молокогінні до раціону обов'язково мають входити соковиті корми (силос, буряки, гарбуз, морква) та свіжа зелена трава.

Перед відлученням поросят за нормальної вгодованості матки норму годівлі знижують, виключивши частину концентратів і соковитих кормів. У день відлучення матці дають тільки воду.

Вернуться в «Свинарство»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость