В'єтнамські свині

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 errror » 16.01.2017, 12:25

І знову про "в'єтнамців” та "корейців". Дедалі більше лунає запитань про сало та м'ясо в'єтнамських свиней. Хотілося б поділитися тим досвідом, який ми вже здобули і, можливо, комусь він стане у пригоді. Свині в нас середньої маси (бачили і чули про більших, ніж у нас, але не набагато). Так, свиноматки у 2-2,5 роки досягають маси 100-130 кг. У США є свині тієї ж породи, які досягають більше ніж 150 кг. Але свині, яких ми утримуємо, нас повністю задовольняють.

Залишаючи з кожного виводка одного-двох кабанчиків (яких каструємо), ми повністю забезпечуємо сім’ю в салі та м’ясі. Так, за 2006 рік ми залишили 14 кабанчиків середньою масою приблизно 80 кг кожний. З цих кабанчиків найменший був 60 кг у віці 7 місяців, у 13 місяців найбільший важив 130 кг.

Спостерігаючи за приростом маси тіла у свиней, починаючи з шести місяців, ми дійшли висновку: доцільніше тримати свиней на відгодовуванні 6-9 місяців і нарощувати живу масу 60-80 кг. Тоді досягається оптимальний баланс співвідношення між кількістю м'яса та сапа, та й корму вони з’їдають набагато менше, хоча їдять свині небагато.

Треба враховувати й те, що корм для цих свиней може бути менш калорійний. У раціоні "в'єтнамців" обов'язково має бути сіно, яке вони з задоволенням поїдають, навіть, якщо наїлися досхочу калорійнішої поживи. Ми пробували подрібнювати сіно і запарювати разом із складовими корму й давати в окремому кориті, але найкраще, на нашу думку, давати невеликими порціями просто в клітки підчас годування.

Було підраховано: 8 кабанчиків віком 5 місяців за 5 днів з’їдали 40 кг корму: висівки ячмінні та пшеничні -70%, кукурудза, ячмінь, пшениця - 30%. До цієї суміші обов'язково треба додавати сіль та крейду або комплексні добавки (наприклад, "Аматор").

Якщо підрахувати, то виходить, що на одну особину ми витрачаємо приблизно 1 кг корму за добу.

Ми взяли одного кабанчика масою приблизно 70 кг і перевірили вихід м'яса та сала. Так, сала вийшло 14 кг, голова із щоками важила 6 кг, стегно разом із ніжкою приблизно 4 кг, лопатка із ніжкою - 2,5 кг, ребра, хребет і биткова частина - приблизно 9 кг. Звичайно, це дуже низькі показники порівняно з великою білою чи з іншою породою.

Але в цьому є й свої плюси. І перший плюс полягає в тому, що тієї кількості корму, якої потрібно для відгодовування однієї свині традиційних порід, вистачить на відгодовування щонайменше десяти в'єтнамських. Як би ви не годували звичайну свиню, десяток в'єтнамських однак будуть мати набагато більшу живу масу, навіть, якщо брати до розрахунків середню масу 60 кг.

Усім відома „свіжина". Велика кількість м’яса та сала потребує негайної переробки. І починається процес. Сало солять та складають до банок, м'ясо переробляють на тушонку, складають до морозильної камери холодильника. Все це робиться для того, щоб якнайдовше розтягнути час споживання свинини. Не таємниця, що пожовкле сало має не той уже смак, а викинути його шкода.

Це буде другий плюс на користь в'єтнамських. Маючи одну пару свиней, можна отримувати приблизно 25 поросят на рік. Тобто, по двоє на місяць. Кожних півмісяця ви отримуєте до свого столу свіже та смачне сало й м’ясо. За своїми смаковими якостями сало в'єтнамських нічим не відрізняється від звичайного. Утримуючи на відгодовуванні поросят до 6-8 місяців, ми отримуємо сало товщиною 1,5-4 см (найбільша товщина була 6 см). Але це залежить уже від господаря, до якої кондиції він буде доводити своє порося - м'ясо-сальної чи сальної. Також на розсуд господаря залишається питання: заводити чи ні в'єтнамських свиней.

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #2 errror » 30.01.2017, 11:36

Багато сусідів задають питання про вагу в'єтнамських свиней, тож вирішив трохи поділитись своїм досвідом та дати відповіді на найбільш часті питання на цьому форумі.

Яка маса дорослих в'єтнамських свиней? На це питання важко відповісти однозначно, бо маса свиноматок, кнурів та кабанчиків, які тримаємо на відгодовуванні, значно різниться. Кабанчики (чищені) набирають масу швидше за всіх. Ми ставимо їх на відгодовування у місячному віці, після того, як відлучили від свиноматки. Після цього тиждень годуємо їх комбікормом для поросят „Стартер". Коли поросята вже гарно їдять, у 5-6-тижневому віці чистимо і ставимо на сухе відгодовування. Сухий комбікорм для кабанчиків виготовляємо власноруч. Він складається з висівок пшеничних - 80%, кукурудзи - 10%, ячменю - 10%. Ще додаємо „Аматор" згідно з інструкцією. Цей корм засипаємо до годівниці об’ємом приблизно 1 куб. м.. яка міститься між двома клітками і має виходи на кожну з них. У кожній клітці величиною 1,5x1,5 м перебувають по чотири кабанчики і мають цілодобовий доступ до корму. Також у них постійно є чиста вода. У 5-місячному віці поросята з'їдають 1 кг сухого корму за добу. І в 6-8-місячному віці набирають живої маси до 60-80 кг. Отже, вся турбота за поросятами полягає у тому, щоб раз на тиждень поповнювати годівницю і раз на день прибирати клітку та поповнювати запас води.

Інша річ кнурі. Після відлучення вони перебувають у загальному стаді.

У два місяці кнурів починають цікавити самки й вони набагато гірше їдять, тому й повільніше ростуть і живої маси 60-80 кг досягають лише до року. Але ми залишаємо, зазвичай, одного такого кнурця для того, щоб він міг покривати малих свинок. Обов'язково стежимо, щоб не було близькоспорідненого парування. Для цього кнурця залишаємо від одних батьків, а свинок - від інших. А тому потрібно стежити за тим, щоб він не покрив свою маму, адже сестер в нього немає.

На сьогодні ми маємо три кнура, які між собою неспоріднені. І з ними паруємо свинок за заздалегідь спланованими схемами. Кнурів краще тримати окремо, але якщо такої можливості немає, то в загальному стаді кнурі не надто агресивні і кожен займає свою нішу (місце на ієрархічній сходинці). Коли свинки приходять в охоту, треба пильнувати, яких кнурів слід вилучити щонайменше на добу. Виявити цей момент найкраще по кнуру. В нього починає йти піна з рота, він нервується і не підходить до їжі. Кнур бігає, обнюхує усіх свинок, знаходить ту, яка прийшла в охоту. І від неї вже не відходить. Зазвичай, це панівний кнур. Якщо це парування небажане, ми кнура зачиняємо в сараї. З літератури довідалися, що кнуру перед паруванням потрібно давати калорійнішу їжу: ячмінь, овес, пшеницю. На жаль, не завжди вдається розрахувати день парування. Тому кнурі часто утримуються на звичайній годівлі.

Тепер, що стосується свиноматок та свинок. Молоді свинки приходять в охоту від 3 до 5 місяців, і це залежить від багатьох чинників: пори року, годування, умов утримування, спадковості. Так, в осінньо-зимовий період свинки приходять в охоту приблизно в 5-місячному віці, а в весняно-літній починають з 3-х місяців. Молоді свинки мають бути гарно вгодовані, але не ожирілі. Якщо свинки утримуються у просторих клітках і мають вільний доступ до вигулу, це також має позитивні наслідки.

Що стосується спадковості, то наведу такий приклад: дві свиноматки опоросились практично в один день. Від першої ми залишили собі дві свинки, а від другої - три. Свинки утримувалися в однакових умовах, але свинки першої свиноматки погуляли на три тижні раніше. Перший раз молоді свинки приводять 6-10 поросят, другий і наступні опороси - 12-14 поросят. Під час опоросу бажана присутність господаря. За перших ознак настання опоросу (свиноматка набирає в рот соломи і готує гніздо, за годину-дві в неї з’являється молоко). ми готуємо чисті полотнинки, ножиці, йод, слаборожевий розчин марганцівки. Новонародженим поросятам обрізаємо пуповину, залишаючи 6-7 см, звільняємо рот від слизу знімаємо оболонку з усього тіла. Бажано відразу ж відкушувати ікла. Після цього садимо поросяток до ящика із сіном, над яким горить інфрачервона лампа. Дуже важливо з перші години життя поросят не втратити температуру тіла. Сіно, яке постелено в ящику, допомагає очистити залишки слизу, коли вони там рухаються. Якщо опорос свиноматок затягується, не чекаючи його закінчення, миємо та витираємо вим'я розчином марганцівки, підпускаємо поросят до свиноматки. Коли свиноматка очиститься, прибираємо і даємо їй пійло із дерті та сухе сіно. Поки вона годує поросяток, даємо їй калорійнішу їжу.

Тепер про сало і м'ясо. М'ясо дуже смачне, з присмаком молодої телятини. Сало - чим довше годувалася свиня, тим воно товстіше (до 5 см), м'яке і смачне. Особливо ми полюбляємо коптити. Коли ми залишили 10 кабанчиків на відгодовування, то останнього різали у віці 1 рік. Жива маса цього кабанчика досягала 130 кг. Спочатку різали молодших, починаючи із 7-ми місяців. Маса була різна - від 60-ти кг і більше.

Тому в'єтнамськими свинками ми задоволені за всіма показниками.

Natulik82
Natulik82
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 12
З нами: 9 місяців 23 дня

Сообщение #3 Natulik82 » 12.02.2017, 07:22

Справедливості заради треба сказати, що смак "в'єтнамської свинини" гірше, ніж вітчизняної. Принаймні, мені вона не сподобалася. Так що масового поширення свині з Індокитаю, швидше за все, не отримають.

Alona
Аватара
Alona
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 81
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #4 Alona » 12.02.2017, 07:43

М’ясо в'єтнамських свиней досить смачне, хоча відрізняється від звичайних, але на смак у кожного свої переваги. З великих плюсів в'єтнамських свиней - швидкий ріст. М'ясо досить ніжне на смак, з дозрілого на забій порося виходить приблизно близько 40-50 кілограм м'яса, що в принципі досить непогано. Також слід відзначити їх відносну охайність, порівняно з іншими породами свиней.


Вернуться в «Свинарство»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость