Як виростити порося здоровим

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #1 errror » 09.02.2017, 13:03

Уcпішне розв'язання проблеми задоволення потреб населення України у м'ясі та м'ясопродуктах можливе за достатнього розвитку свинарства. Пояснити це можна, в першу чергу, високою плодючістю і швидким розвитком поголів'я, від якого отримують високий вихід калорійних та якісних продуктів забою. Заохочує фермерів і низька затрата кормів на приріст 1 кг живої маси тварини.

Однак, плануючи вирощування молодняку свиней у фермерському чи в підсобному господарстві, слід враховувати цілий ряд технологічних процесів, які безпосередньо впливають на ріст і розвиток тварин. Важливою складовою для відгодівлі високопродуктивного поголів'я є відбір здорового молодняку. Якщо купуєте порося на ринку, тож з'ясуйте, щоб воно було відлучене від свиноматки не менш як за два місяці від народження і важило не менше 20 кг та було призвичаєне до згодовування кормів. Для цього під час купівлі слід дати йому шматок хліба або зеленої трави бобових і простежити, як воно буде їсти: активно, пасивно або зовсім відмовиться від нього. За цією ознакою можна судити, як порося поїдатиме корми в майбутньому.

Організація правильної годівлі поросят до чотиримісячного віку має надзвичайно важливе значення, оскільки вони в цей період мають високу енергію росту, відтак добові прирости живої маси можуть досягати 400-500 г, за менших затрат корму, ніж для дорослих тварин.
Спостерігається посилений ріст м'язових, кісткових тканин та органів травлення. Щоб забезпечити організм енергією, раціон на 60% має бути наповнений концентрованими кормами: ячменем, кукурудзою, пшеницею, горохом, соєю з обов'язковою часткою кормових коренеплодів, моркви, картоплі, гарбузів.

В осінньо-зимовий період до раціону слід додавати трав'яну масу із люцерни, конюшини, еспарцету в стадії бутонізації. Добре засвоюються молочні відходи, рибне, м'ясне та м'ясо-кісткове борошно.

Важливе значення має підготовка кормів до згодовування. Тому, аби мати високоякісну свинину, до комбікормів додають ще й зелень.

У зимовий період корм замішують теплою водою, щоб температура не перевищувала 50-60°С, або пропарюють.

Надзвичайно корисно в зимовий період згодовувати поросятам і пророщене зерно: кукурудзу, ячмінь, овес або жито. Поросята з апетитом їдять зелену масу. Завдяки таким заходам продуктивність поросят зростає на 30-40%.

Потребу організму тварин у мінеральних речовинах можна задовольнити добре розмеленою та розмішаною з кормом шкаралупою яєць птиці з розрахунку 10 г на голову або крейди. Кухонну сіль слід додавати до раціону поросят віком 2-4 місяці відповідно 3,5 та 6 г на одну голову.

Велике значення має забезпечення поросят чистою водою. Тож поросятам живою масою 20 кг слід давати 2 л води, а масою 30-45 кг - 2,5 л на добу.

Важливо, щоб порося, яке ви купуєте, не хворіло в підсисний період захворюваннями шлунково-кишкового тракту або легень (клінічними ознаками можуть бути пронос або кашель). Здорове порося спокійне, з легкою ходою, волосяний покрив чистий, гладенький на дотик. Шкіра не забруднена. Очі веселі, з характерним блиском. Звертають увагу на задню частину тулуба, щоб вона не була забруднена фекаліями, бо це свідчить про розлад шлунково-кишкового тракту.

Відбір поросяти для вирощування визначається багатьма показниками, з яких важливими є: порода, тип конституції та стан здоров’я. Кращі для відгодівлі поросята помісних місцевих порід. Практика засвідчує, що цьому добре відповідають помісі великої білої породи й ландраса, в яких довгий тулуб та добре розвинуті м'язи. Бажано на відгодівлю ставити кабанців, оскільки свинки періодично приходять в охоту і в цей період погано поїдають корм та втрачають масу.

Перед постановкою поросят до приміщення його старанно очищають, дезінфікують, білять свіжогашеним вапном, просушують та провітрюють.

У перший тиждень утримання до раціону не вводять молоко й молочні продукти, концентратів зменшують наполовину і згодовують з достатньою кількістю подрібнених зелених кормів (кропива, люцерна, конюшина, лобода). Все це сприяє профілактиці небезпечної набрякової хвороби (коліентероксимія).

Утримують поголів'я в сухих, без протягів будівлях, які забезпечують сталий температурний режим та необхідний рівень обміну повітря. Слід також пам'ятати, що свині чутливі до підвищеної вологості, а тому краще, аби підлога в клітках була дерев'яна, не слизька, з нахилом стоку до накопичувана сечі.

В холоду пору року до кліток закладають достатню кількість м'якої, не обробленої пестицидами, не ураженої грибками соломи, сухе листя дерев, торф, тирсу.

З дотриманням наших пропозицій господар матиме якісну продукцію із щонайменшими затратами часу та фізичної праці.

Вернуться в «Свинарство»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость