Цукати з гарбуза неймовірно смачні і корисні

Описание: Рецепти блюд виготовлених з використанням продуктів вирощених на власному подвір’ї та ділянці.

Tetyana
Tetyana
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 32
З нами: 7 місяців 21 день

Сообщение #1 Tetyana » 22.11.2016, 20:43

Шматочки бурштину, що зберегли на зиму сонце, світло і аромат літа, – ось що таке цукати з гарбуза!

Навіть якщо Ваші домашні не люблять страви з гарбуза – то ці солодкі помаранчеві цукерки будуть розлітатися швидко і весело, ніби руді листочки з осіннього дерева! За смаком цукати з гарбуза схожі на мармелад або східну солодкість рахат-лукум в тонкому шарі цукрової пудри.

Гарбузові цукати смачні і просто так, і з чаєм; можна прикрашати ними торти, додавати в тісто для випічки разом з родзинками і сухофруктами, а з сиропом – просочувати бісквіти, класти його в чай замість цукру. А якщо зберегти цукати в сиропі – вийде дуже красиве бурштинове варення.

Приготування цукатів з гарбуза досить тривале і займає дві-три доби, але при цьому абсолютно не стомлює, оскільки Вашої участі потрібно всього лише чотири рази по п'ять хвилин. Плюс ще нарізати гарбуз спочатку і обваляти в цукровій пудрі – наприкінці приготування. Так що, поки у вас ще є гарбузи, рекомендую заготовити для Ваших домашніх нескладне частування – це куди корисніше, ніж магазинні цукати!

Найкраще для приготування цукатів підходять гарбузи мускатних сортів – ті, що формою схожі на пляшки: у них найсолодша і яскрава м'якоть. Втім, можна спробувати зробити ласощі і з круглих гарбузів.

Є безліч різних рецептів: з апельсинами, корицею, медом. Ми з Вами будемо готувати цукати з гарбуза з лимоном: цей сонячний цитрус, що додається у базовий рецепт, додасть десерту легку приємну кислинку, що зовсім не зайве – в сиропі багато цукру, так і гарбуз сам по собі солодкий. Якщо Вам більше подобається апельсинова нотка – можна використовувати замість лимонних скибочок сік і цедру апельсина. Для любителів кориці кладемо в сироп паличку кориці, а якщо її аромат Вам не подобається – замінюємо бутоном гвоздики або взагалі не використовуємо спеції.

Час приготування: 2 доби

Порцій: приблизно 150 г цукатів і 100 мл сиропу

Інгредієнти для приготування цукатів з гарбуза

400 г гарбуза;
200 г цукру (1 склянка);
Половина лимона;
1 яблуко;
Паличка кориці;
1/3 – 1/2 склянки води;
1,5-2 столових ложки цукрової пудри.

Приготування цукатів з гарбуза

Гарбуз очистимо від шкірки, помиємо і наріжемо кубиками приблизно 2 на 2 см. Занадто дрібними шматочки робити не варто – уварившись, цукати можуть вийти дуже сухими і жорсткими, а нам потрібні м'які і пружні. Зручніше брати м'якоть з довгого кінця гарбуза, а круглу частину використовувати для інших рецептів – наприклад, гарбузових кексів або каші.

Лимон вимиємо, старанно потерши шкірку щіточкою під струменем гарячої води, щоб змити шар воску, яким іноді покривають цитрусові для збереження при транспортуванні. Потім заливаємо окропом на 5-7 хвилин – з цедри піде гіркота, і ароматну лимонну шкірку можна буде додавати в сироп.

Яблуко також помиємо і знімемо з нього шкірку – для рецепта якраз вона і потрібна. Навіщо? В яблучній шкірці міститься пектин – природний елемент, який допоможе цукатам придбати правильну структуру: не розвариться в сиропі, а стати схожими на мармелад.

Висипаємо в емальовану або нержавіючу каструлю кубики гарбуза, додаємо яблучну шкірку і лимон, нарізаний найтоншими скибочками – такий варіант мені подобається більше, ніж натерта цедра і вичавлений сік. Потім напівпрозорі кисло-солодкі скибочки здорово додавати в чай, а ще вони смачні самі по собі і нагадують солодкі лимонні чіпси.

Засипаємо вміст каструлі цукром і ставимо в холодильник на 3-4 години, але краще – на ніч. Гарбуз пустить сік, цукор розтане, і в каструльці утворюється сироп.

Доливаємо трохи води – стільки, щоб заготовки виявилися повністю нею покриті, – і ставимо на плиту. Нагріваємо без кришки на вогні трохи менше середнього, доводячи до кипіння. Коли сироп закипить, засікаємо час і проварюємо 5 хвилин. Потім знімаємо з вогню і відставляємо до повного охолодження – це важливо! Якщо Ви в нетерпінні не дочекаєтеся, поки сироп та заготовки для цукатів повністю охолонуть, і знову почнете нагрівати їх – є ризик, що шматочки розваряться. Вийде повидло, але не цукати... Тому терпляче чекаємо години 3-4 – сміливо можете поки що забути про цукати і піти погуляти в осінній парк!

Потім вдруге нагріваємо сироп, кип'ятити п'ять хвилин, даємо охолонути. Повторюємо в цілому 3-4 рази. Поступово сироп стає все густішим, а гарбузові кубики – прозоріше.

На цьому етапі можна зупинитися і законсервувати цукати в сиропі, отримавши варення, схоже на «гарбузовий мед» з шматочками м'якоті. Якщо ж Вам більше до смаку «цукерочки», тоді продовжуємо!

В кінці приготування сиропу вже помітно менше; по густоті нагадує свіжий мед. Проваривши цукати в 4-й раз, виловлюємо їх шумівкою, не чекаючи, поки охолоне – в гарячому вигляді сироп більш рідкий, і його простіше злити. Діставши на шумовці порцію цукатів, чекаємо, поки стече сироп, а потім перекладаємо їх на тарілку.

Залишаємо на пару годин – за цей час сироп що залишився на шматочках гарбуза стече на тарілку. Перекладаємо цукати на пергаментний папір, на відстані кількох сантиметрів один від одного, в один шар. Цукати практично готові, залишилося їх підсушити, щоб випарувались надлишки вологи.

Є два способи сушіння цукатів: швидкий і повільний. Перший підходить Вам за наявності електросушарки або духовки з конвекцією, яку можна налаштувати на невисокі значення температур. Підсушувати слід при невеликій температурі, щоб не пересушити, інакше цукати стануть дуже твердими (не вгризете). Для різних духовок температура і час розрізняються: від 50°С із закритими дверцятами до 90-100°С з прочиненими; від 2-3-х до 4-х годин.

Я віддаю перевагу природному способу просушування при кімнатній температурі – так точно не пересушите. Виклавши цукати на пергамент, ставимо в сухе місце і залишаємо до ранку. Якщо на кухні тепло і сухо, на наступний день вони вже готові. Якщо ще надто вологі – переверніть на іншу сторону; якщо потрібно, змініть пергамент і залиште ще на півдня.

Перевіряємо на вигляд і на дотик: готові цукати пружні, в серединці м'які, зовні ще трішки липкі – не треба висушувати їх занадто сильно, інакше пудра не стане триматися.

Тепер можна обваляти їх з усіх сторін в цукровій пудрі. Тонка і ніжна пудра підходить для цієї мети краще, ніж цукровий пісок: найдрібніші «порошинки» краще прилипають до поверхні цукатів, ніж великі кристали цукру, і при засипанні в тару для зберігання не дозволяють шматочкам злипнутися в один великий цукат.

Зберігати гарбузові цукати можна всю зиму в герметично закритій тарі – наприклад, в скляних банках з кришками, що загвинчуються.

Або ж в сиропі, як варення – тоді етапи просушування і обвалювання в пудрі опускаємо.

Для просочення коржів розбавляємо сироп кип'яченою водою 1:1.

З такими «шматочками сонечка» осінь буде погожою, а зима теплою!

Вернуться в «На кухні»



Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость