Де в Карпатах купити гуцульський сир

Описание: Туризм в Україні та за кордоном

admin M
Администратор
Аватара
admin M
Администратор
Возраст: 42
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 162
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #1 admin » 07.08.2016, 07:54

Будь-яка людина і садівник чи фермер відпочиває, і з анексією Криму більшість українців обирає місцем відпочинку Карпати, адже це і гарна місцевість, і чисте повітря, і сплави по річкам, і збирання грибів і багато ще різного цікавого. І серед цього цікавого хочу розповісти про гуцульську страву – сир, і конкретне питання що постало перед нами під час відпочинку в Карпатах, де ж його купити. На базарах та в магазинах, зрозуміло, можна купити сир на будь-який смак, але ж ми відпочивали в Карпатах, тож хотіли не лише купити саме у пастухів, які пасуть товар та на місці роблять цей сир, але й побачити на власні очі процес його приготування.

Відпочивали ми в селищі Ворохта, то ж і розкажу найближче місце до Ворохти де можна купити настоящий гуцульський сир, приготований по технологіям, якім тисячі років. Адже весь процес приготування сиру залишається незмінним з давніх часів. Тобто дивлячись на пастухів та їх працю поринаєш в історію краю на сотні років назад.

Хотілось побачити як роблять сир з молока овечок, але на жаль, в регіоні вже практично немає овець, тому ми відправились шукати сир хоча б з коров’ячого молока. Найближча до Ворохти полонина де випасають корів та готують сир є біля невеличкого села Кривопілля яке розташоване неподалік від Кривопільского перевалу. Якщо їхати машиною від перевалу, то після серпантину побачите зліва попри дороги зупинку у вигляді трикутника. Перед нею наліво, за метрів 50-100, йде тропа вгору, якою і можна піднятись на полонину, де живуть пастухи та роблять дійсно смачний сир. Дорога пішки займає приблизно хвилин 30-40 неспішним кроком. Дорога досить легка, але постійно вгору. На карті показаний піший маршрут до будівель де живуть та варять сир пастухи.

Влітку цього року (2016) корів доглядало 4 чоловік. Вони вручну доїли 40 корів, збивали сметану та варили сир. Нам запропонували 2 види сиру – вурду та ще якийсь, забув назву. Вурда сподобалась більше тому її і купили. 70 гривень за кілограм – стільки коштував сир. Крім купленого сиру нам розповіли та показали і сам процес його приготування.

Сир Вурда відомий не тільки в Карпатах. Він також дуже популярний у Франції і в інших країнах Середземномор'я, де його називають Рікотту або Брюель.

Дорога з Ворохти до Кривопілля та підйом на полонину зайняла не більше 3 годин. І ми побачили на власні очі як роблять сир та й привезли додому по півкіло цього смачного та корисного гуцульського продукту.

На мапі намалював шлях який потрібно подолати пішки, щоб дійти до полонини, де випасають корів, живуть та роблять сир пастухи. Автомобіль можна залишити на дорозі, є місце куди можна з’їхати.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Kleo
Kleo
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 14
З нами: 1 год

Сообщение #2 Kleo » 11.08.2016, 10:39

Вибачте, але хочу вставити свої 5 копійок щодо антисанітарії при приготуванні цих сирів. Була я також на полонині пару років назад, вже й не пам’ятаю де точно, то побачивши в яких умовах і в якій посуді варять ці сири, я тепер їх і дарма не змогла б заставити себе їсти їх. Тим більше бринза зберігається місяцями, завдяки лише солі, як її можна їсти не дуже уявляю.

Resvan
Resvan
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 1
З нами: 1 год

Сообщение #3 Resvan » 14.08.2016, 10:31

Доброго дня. Питання до Admina. Ми наступного тижня плануэмо туди попасти. Пiдкажiть, будласка, у який краще час туди приходити?

admin M
Администратор
Аватара
admin M
Администратор
Возраст: 42
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 162
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #4 admin » 14.08.2016, 16:06

Пастухи там днюють і ночуть, тому в будь-який час доби вам покажуть процес приготування, та продадуть сир, якщо він вам сподобається. Може хіба що коли доять корів, то їм не до гостей - доять 2 рази: вранці та ввечері. А сир дійсно смачний.
А стосовно антиснатіарії, то не погоджусь з Kleo - да ємність (на 300 літрів) в якій варять сир вся чорна, але ж вона вариться на відкритому вогні протягом декількох тижнів, то ж якою вона може бути.
До речі, пастухи розповідали, що для початку процессу утворення молочнокислих бактерій в молоко кладуть невеличкий шматок кишківника зовсім молодого теля, яке окрім молока нічого не пило і не їло.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #5 Lariska » 22.08.2016, 15:28

Люблю вурду - найсмачніший сир, а якщо враховувати що він зроблений з натуральних продуктів, ціни йому немає. Бринзу та інші гуцульські пробувала – не сподобались, а вурда – смакота.

Ruslan
Ruslan
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 39
З нами: 5 місяців 13 днів

Сообщение #6 Ruslan » 03.07.2017, 08:37

Раньше в Карпатах довольно часто можно было встретить стада овечек, а сейчас только коровы. Кто-то знает где можно купить в Карпатах именно овечий сыр, или овечки повывели все, может не выгодно или не модно?

Tosik
Tosik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 29
З нами: 9 місяців 10 днів

Сообщение #7 Tosik » 05.07.2017, 18:12

На полонині під горою Смотрич по маршруту на Поп-Іван проходиш через загороджену територію випасу худоби. Там завжди влітку є пастухи, які і продадуть бринзу та вурду і підкажуть дорогу.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 212
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #8 eddbit » 06.07.2017, 07:18

Я зрозумів що мова йде про саме де купити так би мовити у виробника на полі, де пасуться корови, але для тих хто не дуже хоче йти кудись далеко в гори за сиром, то можу запевнити, що у кожному населеному пункті у Карпатах вам запропонують бринзу та вурду. А у столиці Карпат – Яремче, а це місто практично завжди минаєте коли їдете саме у Карпати, то завжди на ринку біля водоспаду величезний вибір сиру на будь-який смак. До речі ціни на сир завжди відносно дешеві, якщо порівнювати з твердими сирами, а смак для мене не йде ні у яке порівняння, дуже люблю вурду. А солоний сир можна брати з собою в походи, не псується в спеку дуже довго, правда його багато не з’їси.
Ще з варіантів купити сир саме у Яремче - сходити на продуктовий ринок, він не доїжджаючи водоспаду Прибій, поворот направо через залізничну колію в 100 метрах від дороги. Там дійсно величезний вибір не лише сиру, а й інших гуцульских смаколиків.
Живу как умею и другим не мешаю

Sidor
Sidor
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 10
З нами: 2 місяця 29 днів

Сообщение #9 Sidor » 03.08.2017, 18:48

Яремче, недавно звідти вернулись, яка то красота, яке чисте повітря, яка смакота джерельна вода. І сир, безумовно також дуже смачний, при порівняно з магазинними сирами дуже низьких цінах. І сир він же з натуральних продуктів. Хоча в регіоні Яремче, яка нам сказали на базарі ніхто сир не робить, а везуть його весь з Косів Верховини. Але самі міста ні Косів, Верховина нам не дуже сподобались, дуже вони бідно виглядають, не порівняти з Яремче.


Вернуться в «Туризм»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость