Вирощувати ожину вигідніше, ніж виноград

Описание: Листяні, хвойні, обрізка, щеплення, формування, агротехніка, консультації

Padron
Padron
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 11 місяців 13 днів

Сообщение #1 Padron » 08.09.2016, 18:08

Сьогодні я можу назвати себе фахівцем з вирощування ожини. А все почалося 15 років тому, коли одна знайома подарувала нам пару саджанців ожини. Зараз я навіть сорти не пам'ятаю. Довго у нас ці кущики приживалися, хворіли і не хотіли плодоносити. Але потім пішли. Ці два кущики ми змогли розмножити в велику плантацію. Сподобалася мені ожина всім: і тим, що дуже невибаглива, і тим, що дуже плодовита (плодоносить з середини липня по вересень), і в догляді дуже проста, і при бажанні на ній можна непогано заробити. А до всього іншого ожина ще й дуже корисна: виявляється, регулярне вживання ожини в кілька разів знижує ризик захворіти на рак.

Довідка
Спойлер
Ожину потрібно якомога частіше вживати в їжу. Вона покращує імунітет, обмін речовин і нормалізує всі функції організму. Вживання плодів і соку ожини благотворно позначається на системі травлення, при шлункових і кишкових захворюваннях. Сприяє покращенню діяльності судин головного мозку і поліпшення пам'яті. Нормалізує сон.

Раніше я віддавав перевагу винограду: росло у мене багато хороших сортів, які не соромно було на ринок віднести і вигідно продати. Але з часом я зрозумів, що ожина вигідніше і знищив виноград, замінивши його посадками ожини.

Що ще, вигідно відрізняє ожину від винограду: на зиму я її не вкриваю, вона прекрасно зимує в наших умовах. Абсолютно нічим не хворіє, відповідно, її не потрібно нічим обприскувати. А це означає, що ягода екологічно чиста, без будь-якої хімії, чого не скажеш про виноград, який потрібно обприскувати по п'ять-шість разів за сезон.

У підгодівлі ожина вимоглива. Але знову ж таки, без хімії. Підгодовую її настоєм з трав два-три рази за сезон. Настій готую так: бур'яни замочую в бочці з водою і через два тижні настій готовий. Розбавляю 1 л настою в 10 л води і поливаю кущі ожини.

Про обрізку ожини

Урожайність ожини багато в чому залежить від правильної обрізки і від шпалери. Ожину обов'язково потрібно вирощувати на шпалері, інакше ягоди будуть лежати на землі, та й урожай на шпалері буде вище, так як всі ягідки будуть освітлюватися сонцем. Обрізаю ожину що надто розрослася до рівня 2-2,2 м. Якщо не обрізати, то кущ може вирости до 3,5 м на шкоду плодоношенню і розмірам ягід. Боковим паросткам теж не даю рости і обрізаю, залишивши трохи більше 25-30 см.

Обрізку проводжу тільки навесні: ні восени, ні взимку. Робиться це тому, що навесні я вже точно бачу, які пагони погано перенесли зиму і їх потрібно підрізати. Якщо ж я зроблю обрізання восени, то зимових пошкоджень буде набагато більше.

У ожини дворічний цикл розвитку. У перший рік пагін розвивається, в другій - віддає урожай і засихає. Його після збору врожаю і листопаду потрібно вирізати.

Про розмноження ожини

Моя ожина, на відміну від малини, не дає кореневої порослі. Тому розмножується вона як малина сорту Кумберленд - верхівками. Для цього я не обрізаю кілька кущиків ожини, даючи їм вирости і схилитися верхівками до землі. Верхівки я прикопую і до наступної весни у мене вже готовий повноцінний саджанець, готовий до посадки.

Що можна приготувати з ожини

Багато років тому після самого першого багатого врожаю я зварив з неї варення. Вийшло воно нікчемне. Насіння тверде, застряе в зубах, та й смак виявився досить посереднім. Що я зробив на наступний рік. Перегнав всі ягоди через соковижималку. Насіння у мене окремо полетіли, сік - окремо. Сік змішав з цукром в пропорції 1 кг соку на 2 кг цукру. Не варив.

Виходить щось типу свіжого джему. Заливаю все в невеликі пластикові контейнери і відправляю в холодильник. Всю зиму ласуємо і ми, і діти, і внуки найкориснішим продуктом. А ще, якщо залити цей джем в 150-грамові контейнери і поставити в морозильник, то виходить дуже смачне фруктове ожинове морозиво, яке дуже люблять мої онуки. Рекомендую всім, кому дозволяє клімат, вирощувати ожину. Мене вона дуже радує, і вам теж принесе багато користі!

Vovik
Vovik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 26
З нами: 9 місяців 21 день

Сообщение #2 Vovik » 10.11.2016, 22:03

Скажу чесно, ожина - з тих ягід, які я не люблю і навіть не можу впізнати її за смаком. Тобто, я з закритими очима не зможу визначити - що це. Не, звичайно, по структурі "малини" я її визначити зможу, але не за смаком.

Ожина досить непоказна "на смак". Малина, вишня, яблуко, слива, агрус, всякі смородини – ТАК. Але ожина!

Не розумію. У нас на дачі вона росте, поступово перетворюючись в настирливий бур'ян... Коли років 20 назад пішла на неї мода, я подумав, що "немає диму без вогню". Перший раз я зустрів ожину в Криму, в 1982 році (до речі, я і тоді не побачив в ній нічого особливого, на відміну від лісової / дикої малини в наших краях).

Але я поки її не викорчовую, тому що іншим членам нашої родини вона чимось подобається. Ті стовбури, на яких вона дала урожай в цьому році треба буде зрізати, а ті - свіжі пагони цього року, на яких не було ягід - ті, які вилізли на газон і залізли в канаву, пробравшись під парканом, треба буде залишити, щоб в наступному році на них визріли ягоди.

Коротше, ожина - повна фігня, в крайньому випадку, для мене саме так.

Програміст
Програміст
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 7 місяців 24 дня

Сообщение #3 Програміст » 13.01.2017, 10:36

ПРиєднуюся до попереднього дописувача. Ожина постійно вимерзає,крім одного колючого пряморослого сорту Агавам. Вступає в плодоношення після малини і "потрапляє" в період спеки і засухи,ягода дрібніє,засиха.,нормально почувається тільки в тіні і при високій вологості. Порівнювати з виноградом безглуздо. Автор статті вирубав виноградник і засадив ожиною. Тут коментарі зайві.....

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 212
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #4 eddbit » 13.01.2017, 18:43

В мене один всього кущик ожини, але росте вже близько 4 років. Не сказав би що він боїться морозів. Бо в мене росте на такому продуваємому місці що там земля взимку завжди без снігу, і я ніколи його не вкривав додатково і поки не підмерз. Ще гадаю його пустити по забору буде шпалера, ніхто крізь неї не протиснеться і виглядає така шпалера гарно та оригінально ще й ягоди можна збирати. Навмисне не хочу пробувати сорти без шипів.
Живу как умею и другим не мешаю

Galinka F
Аватара
Galinka F
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 51
З нами: 11 місяців 10 днів

Сообщение #5 Galinka » 19.01.2017, 21:38

Ягоди ожини смачні а кущі урожайні, але деякі малиново-ожинові гібриди смачніше, але ягід набагато менше. Особливо гарні сорти Силван і Торнлесс Бойсенберрі (безколючкова форма). Силван дуже смачний, але колючий, і якщо у вас маленька дитина маленька, то краще від утриматись. А вирощувати потрібно те, що більше саме вам до вподоби.


Вернуться в «Декоративні дерева та чагарники»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость