Як прискорити дозрівання компосту

Описание: Як підвищити родючість ґрунту. Типи ґрунтів та методи і способи підвищення родючості ґрунту та врожайності рослин.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #1 Lariska » 04.11.2016, 07:36

В темах про органічні добрива, опале листя для прискорення приготування компосту рекомендують масу всього починаючи від сечовини і спецбактерій і закінчуючи регулярним перелопачування для доступу кисню, все залежить від компостної купи і чим ви її наповнюєте. Я не дуже хочу застосовувати покупні препарати, може хто знає так звані народні засоби, щоб швидше отримати готовий компост. Особливо цікавить як заставити швидше опале листя щоб перегнило. Бо купи в мене на городі вже дуже великі купи цього осіннього золота, але хочеться трохи швидше його позбутись.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 213
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #2 eddbit » 05.11.2016, 07:11

Я вже розповідав про свій критий вольєр для курей побудований у цьому році. Так ось біля самого вольєру в мене прилаштувалась і компостна яма, точніше не яма, а ящик з компостом, розмірами півтора на півтора метри, приблизно. І вся дощова вода з даху вольєра стікає в бочку на 60 літрів, куди я час від часу підкину курячого посліду. Запах у водички ще той, але поливаючи свій компост цією переброженою водичкою дозволяє отримати його готовим пару разів за рік. Все залежить від кількості опадів, буває що літо зовсім сухе і тоді компостну кучу я практично не поливаю, то він не встигає й одного разу визріти за літо. Ось варіант як легко, безкоштовно та екологічно безпечно прискорити дозрівання компосту.
Живу как умею и другим не мешаю

Viano
Viano
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 10
З нами: 1 год

Сообщение #3 Viano » 07.11.2016, 06:01

На швидкість отримання готового компосту вливає головним чином забезпечення оптимальних умов для розвитку мікроорганізмів що беруть участь в розкладанні органіки. А для цього необхідно дотримання декількох правил.

Щоб забезпечити сприятливі умови для цих мешканців компостної купи і наших помічників в приготуванні добрива, компост складають шарами, рослинні залишки шаром 25-30 см обов'язково пересипають землею, торфом, гноєм або вже готовим компостом. В шари компосту повинно проникати повітря, тому їх укладають вільно, не утрамбовуючи, але в той же час органічні відходи не повинні бути сухими, тому зверху їх поливають.
Швидше дозріє компост, якщо його полити настоєм коров'яку, курячого посліду або переброженим настоєм трав з кропиви або кульбаби. У цих настоях багато азоту, який необхідний для розвитку мікроорганізмів, масово розмножуючись, вони прискорять дозрівання компосту. Як джерело азоту можна використовувати мінеральні добрива, наприклад аміачну селітру, 50 гр. селітри розводять в 10 літрах води і поливають 1 кв. метр шару рослинних залишків.
Ще одна умова для дозрівання компосту - це вологість всередині шарів. Якщо складати суху траву, в посушливе літо вона так і пролежить, не розклавшись, тому компостну купу зверху обов'язково засипають шаром землі 5-7 см щоб зберегти вологу, а також кілька разів за літо поливають. Надлишок води, особливо в дощове літо, теж негативно впливає на якість компосту, вода вимиває поживні речовини з купи, а в нижніх шарах може утворюватися застій вологи, що закриває доступ повітрю, при цьому органіка буде киснути і гнити. Щоб уникнути наслідків дощового літа для компостних куп необхідно зробити укриття.
Готувати компост можна кількома способами: в купі, в ямі або в коробі. Місце для приготування компосту має бути рівним, краще якщо воно буде затіненим і захищеним від опадів.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 213
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #4 eddbit » 10.11.2016, 15:59

В опалому листі міститься багато вуглецю і мало азоту. Тому в природних умовах опале листя перепріває повільно. Бактеріям, які переробляють листя, необхідний азот. Якщо подивитеся на пакет в якому продають сечовину то там вказано: відсоток вмісту азоту-до 46. Цей азот йде на живлення бактерій і процес компостування набагато скорочується. Але скоро зима. Всі процеси сповільнюються або зупиняються зовсім. Тепло і волога є основними умовами для компостування. Так що поливати сечовиною листя під зиму не має сенсу. До того ж азот до весни, в компості, не збережеться.
Живу как умею и другим не мешаю

Solnce
Аватара
Solnce
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 1 год

Сообщение #5 Solnce » 15.11.2016, 15:47

Не забувайте влітку, коли складаєте відходи в компостну купу, час від часу додавати землі - як би перешаровувати нею бур'яни, траву скошену і відходи всякі. В землі всі ці бактерії, що містяться в ЕМ-препаратах, теж є. Це буде така закваска, як дріжджі для тіста, також поливайте час від часу вашу купу - і цим ви сильно прискорите дозрівання компосту.

Natalka
Natalka
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 1 год

Сообщение #6 Natalka » 15.11.2016, 17:10

А я в минулому році з весни нову купу пробувала періодично проливати переродженою кропивою і хлібними корками.
Мені здалося, що до осені купа стала набагато однорідною і пухкою. Сподіваюся, що навесні все буде готове до подачі на стіл. Тобто на грядки і клумби.
Правда, пару раз за літо купу перекинула з місця на місце.
Чому вирішила з хлібними корками поекспериментувати? Ризикнула спробувати якось Байкал на смак. Лизнула язиком.
Мені здалося, що він хлібним квасом пахне, та й на смак схожий на звичайний квас. Ось і вирішила хліба в кропиву додавати. Щось мені підказало, що технологія приготування Байкалу схожа на звичайний хлібний квас.
Прийде весна. Подивимося що з купою буде.

fuh
fuh
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 21
З нами: 1 год

Сообщение #7 fuh » 20.11.2016, 12:13

Вот не очень понимаю в чем смысл покупать так называемые компостеры, которые стоят от 1000 грн и больше. В нем компост быстрее перепревает или только исходя из эстетических соображений покупают эту хлипкую на первый взгляд конструкцию?

Nesmeyana
Nesmeyana
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 33
З нами: 1 год

Сообщение #8 Nesmeyana » 20.11.2016, 22:16

Навесні позаминулого року вперше в житті заклала компостну купу. Вже довелося нею покористуватися, і знаєте, я дуже задоволена. Нехай і робила і не все "по науковому", але намагалася спиратися на журнальні та книжкові статті.
Купу заклала між парканом і великим кущем бузку, загородку склепали зі старих дошок, причому так, що одна сторона відкрита залишилася, вигрібати так зручніше. Прямо на землю скидаю: молоді бур'яни тільки без насіння, а то рознесуть по всьому городу, кухонні відходи, причому не тільки картопляні очистки, яєчну шкаралупу, хліб, але і паперові серветки, заварку і т.д. Ще рву і укладаю коробки з картону, пересипаю нові шари малою кількістю землі, золи, сечовини, суперфосфату, вапна трошки сиплю на додачу. Якщо виходить дістати, то можу і гній додати. До осені з'явилося багато різної гички і вся крім помідорної йде в справу. Додаю тонкі гілочки, які рублю секатором, а саму купу періодично поливаю, перелопачую. Тієї весни було досить багато компосту. Тепер планую закласти поруч нову купу, а стару вигребти. Потім навпаки, мені здається, що дуже зручно.
І до речі кажучи ніколи від моєї купи не смерділо, як про це зазвичай пишуть на подібних форумах, тому що її вміст має перепрівати, а ніяк не гнити! Готовий компост має аромат лісової землі. До речі, хочу ще навіс від сонця зробити. А черв'ячки у мене в купі відмінні. Жирненькі всі, як на підбір! Син коли приїжджає на риболовлю, то кілька банок за раз набирає - собі і знайомим. Але менше їх не стає. Поки що на зиму руберойдом нещільно прикриваю, але як видно було по весні, черв'ячки "працюють" майже всю зиму.

Tetyana
Tetyana
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 32
З нами: 1 год

Сообщение #9 Tetyana » 23.11.2016, 09:53

Я не прихильниця ЕМ-препаратів. На одному з форумів в мережі було цікаве дослідження провідного хіміка одного з інститутів (зараз вже не знайду посилання), в ході якого не знайшли ні корисного, ні шкідливого в складі цих препаратів, так вода з деякими мікроелементами. Причому здавали самі "завзяті" прихильники ЕМ-препаратів "справжні" препарати на дослідження. З тих пір вважаю за краще не платити більше за "звичайну воду". Навіщо? Обходжуся без сяйва і Байкалів.

Tosik
Tosik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 30
З нами: 1 год

Сообщение #10 Tosik » 25.11.2016, 12:33

Якщо закладаю пізньої осені, що найчастіше і трапляється, то в пророблені ломом отвори виливаю по відру окропу – простий і дієвий перевірений спосіб підняти температуру всередині купи, а й, відповідно, прискорити дозрівання компосту. Дірки одна від одної роблю на відстані 50-60см. Після цього температура всередині купи перевищує температуру навколишнього повітря на 30-40 градусів. Сам міряв термометром.

Novachok
Novachok
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 34
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #11 Novachok » 01.12.2016, 19:40

А что плохого будет если внести неготовый компост? Это как-то отразится на количестве урожая? Если нет, то в чем смысл ждать что компост созреет, а не разбросать все сразу по огороду?

Utolya
Utolya
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 33
З нами: 1 год

Сообщение #12 Utolya » 09.12.2016, 22:02

Можу розповісти як я отримую компост за сезон. Маю на увазі за зиму, адже найбільше відходів з городу восени, а на весну бажано щось розкидати по городі, і постає питання де ж його взяти, адже компост за зиму зазвичай не встигає перепріти. В мене ж вже ранньою весною компост закладений восени можна вже розкидати по городі, він майже повністю перепрів до цього часу, тобто взимку він так само дозріває. А роблю досить просту річ, коли настає відлига або невеличке потепління, розгрібаю в центрі купи ямку і туди визиваю з відро гарячої води, і відразу загортаю, тим самим запускаючи процес «горіння» купи в середині. І так разів 2-3 на місць. Часу це не займає багато, а результат досить помітний.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 213
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #13 eddbit » 10.12.2016, 12:57

А роблю досить просту річ, коли настає відлига або невеличке потепління, розгрібаю в центрі купи ямку і туди визиваю з відро гарячої води, і відразу загортаю
Краще в ту купу насипати курячого чи інших свійських тварин посліду – не треба газ витрачати на нагрів, а азот що міститься в посліді пришвидшить дозрівання без необхідності періодично нагрівати воду та носити на компостну кучу.
Живу как умею и другим не мешаю

Kapelka
Kapelka
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #14 Kapelka » 02.03.2017, 12:00

З приводу приготування компосту дуже докладно розповідається у Жирмунської "Город без хімії". Тут є досить багато нюансів, якщо хочете отримати якісний компост і за короткий термін.
Якщо коротко, то можна прискорити приготування компосту, якщо перекласти пошарово траву (15-20 см), гній (10-15 см), садову землю (3-5 см). Можна без гною, але з ним краще. При перекладанні кожен шар проливати бактеріями. Завдяки цим препаратам компост буде готовий через 1,5-2 місяці. Важливо, щоб в компості зберігалася оптимальна вологість - матеріал для компостування був не сухий, але і вода не текла при стисненні в кулак. Якщо стоїть суха погода, то купу бажано змочувати.

Vovik
Vovik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 26
З нами: 1 год

Сообщение #15 Vovik » 02.03.2017, 12:16

На мою думку приготування компосту з трави в компостних купах – не вигідна справа, і не відповідає принципу "Врожаї - вище, роботи - менше" з наступних причин:
1. Найголовніше - бездарно втрачається вуглекислий газ що утворюється при компостуванні - основне живлення рослин.
2. Перетягування туди-сюди трави, а потім компосту на грядки - витрата сил і часу.
Тому, використовуйте траву краще для мульчування грядок. І вуглекислий газ відразу йде на харчування, і роботи менше. Тобто робіть грядки у вигляді компостних куп.
А ось компостувати окремо краще в основному харчові та відходи з туалету.

Mikola
Mikola
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 9 місяців 7 днів

Сообщение #16 Mikola » 02.03.2017, 18:38

Ніколи не поспішаю, як кажуть поспішай повільно і тоді все встигнеш. Необхідно що способі в прискорити дозрівання компосту є безліч, і всі вони без винятку вимагають затрат або фінансових або праці, я ж в силу своєї любові до неробства шукаю легших шляхів і тому вважаю що всьому свій час. Невже немає місця на ділянці щоб зробити дві компостні купи. І за два роки в мене виходить відмінний компост з мінімум витрат сил та праці.

Utolya
Utolya
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 33
З нами: 1 год

Сообщение #17 Utolya » 20.03.2017, 08:56

Скажіть чому практично всюди де написано що можна класти в компост, а що ні, зазначено що не можна туди класти м’ясні відходи. А до того що все життя потроха з курки та півня викидаю на компостну купу, і нічого негативного нібито не помічала. І ще й воду в якій ошпарюю півня, гарячу також виливаю на купу, щоб розігріти її лишній раз.


Вернуться в «Грунт і підвищення родючості»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость