Іван-чай

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #1 Lariska » 18.10.2016, 14:09

Сучасне життя задає свої темпи. І нерідко, закрутившись, ми віддаємо роботі і щоденним проблемам всього себе, без залишку, забуваючи не тільки про прості радощі для себе улюбленого, але і про своє здоров'я. Проте, на нього впливає все - як ми дихаємо, проводимо вільний час, ходимо, працюємо, їмо і п'ємо.
На жаль, багато хто починає замислюватися про це, коли стає вже занадто пізно. А адже справжнє, живе було зовсім поруч - досить озирнутися. Воно надано самою матінкою-природою.
Напевно Ви не раз бачили цілі поля прекрасних рожево-бузкових квітів. Це іван-чай - унікальна лікувальна рослина, яку можна зустріти практично у всіх регіонах України. Як правило, воно досягає у висоту до70 см. Верхівка стебла усипана яскравими рожево-бузковими квітами, що утворюють суцвіття і мають досить сильний аромат. При цьому рослина не тільки гарна, але і корисна.
З неї готували салати, одяг, хліб і навіть набивали її пухом подушки і перини. А ще в XIX столітті з неї робили один з найпопулярніших в Європі і Азії напоїв, який становив гідну конкуренцію заморським чаям. Він завжди заварювався тільки з листя іван-чаю (він же кіпрей). І до сих пір вважається, що ця рослина допомагає впоратися з багатьма захворюваннями.
Однак у наш час, на жаль, цей напій був незаслужено витиснений розрекламованими видами чаю і кави. Цілком даремно. Де ще Ви знайдете напій, що допомагає, як в народі говорили, «від ста хвороб»!

Корисні властивості іван-чаю

Багато в чому характеристики іван-чаю залежать від клімату, технології обробки, часу збору врожаю і терміну його зберігання. Однак в цілому безперечно можна стверджувати, що напій на основі іван-чаю благотворно впливає на нервову систему, а також має протизапальні властивості, покращує роботу шлунково-кишкового тракту і містить в своєму складі безліч різних компонентів, що зміцнюють здоров'я в цілому.
Так що за великим рахунком не має значення, придбали Ви Іван-чай літнього або весняного збору, Ви в будь-якому випадку зможете насолодитися його м'яким смаком і трав'яним ароматом, до того ж підлікувавши свій організм. Легкість в усьому тілі за рахунок активізації вуглеводного і жирового обміну гарантована, так ваш організм краще буде засвоювати корисні речовини, а щоденне меню при цьому буде залишатися незмінним.
Не дивно, що у знаючих людей цей напій цінується набагато вище, ніж відвари з інших популярних лікарських рослин. Він заспокоює і знімає втому, додає сил і бадьорості, ефективно насичує, перешкоджає алкогольній інтоксикації, підвищує імунітет, служить для профілактики виникнення пухлин, сприяє загоєнню виразок, добре впливає на ендокринну систему, очищає організм, виводить камені в нирках і печінці, покращує структуру волосся. Крім того, намагаються купувати і особливий мед на його основі. Він також є цілющим. Крім цього він може допомогти попередити появу карієсу, знизити жар, усунути головний біль і привести в норму артеріальний тиск.

Склад іван-чаю

Розглянемо докладніше складові іван-чаю. Серед них можна виділити:
Флавоноїди, які мають жовчогінну, сечогінну і спазмолітичну дію.
Хлорофіл і дубильні речовини, які сприяють знезаражуванню і швидкому загоєнню пошкоджених тканин, за рахунок чого іван-чай не раз застосовувався для промивання гнійних ран.
Вітаміни А, К, С, Е, Р і групи В, які благотворно впливають на кровоносну систему, покращують стан шкіри і нормалізують функції нервової системи.

Як бачите, напій на основі іван-чаю буде не тільки ароматним і смачним, але і корисним.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Kapelka
Kapelka
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 1 год

Сообщение #2 Kapelka » 31.10.2016, 10:11

Говорячи про таку рослину як Іван-чай не можна не згадати про рецепт приготування копорського чаю, завдяки саме якому ця рослина набула такої популярності в минулому.

1. Збирають листя Іван-чаю з початку масового цвітіння рослин і до кінця літа. Їх тримають години 3-4 в закритому пакеті, а потім подрібнюють на м'ясорубці з крупною сіткою. Соковитий трав'яний фарш утрамбовують в емальованій мисці, накривають щільно кришкою і ставлять у тепле місце для бродіння (дозрівання).
Цей процес аналогічний тому, що роблять на фабриках при виготовленні чорного чаю. При температурі 25-27 ° С ферментація йде приблизно 10-12 годин. Закінчення процесу характеризується зміною трав'яного запаху фаршу на насичений, фруктово-трав'янистий аромат.
Тут важливо не перетримати масу в теплі, інакше смак і запах можуть погіршитися.

2. Після ферментації подрібнене листя розкладає шаром товщиною 1-1,5 см на деко, застелене чистим білим папером або пергаментом, і сушать у відкритій духовці при температурі 70-80 ºС, періодично помішуючи і перевіряючи готовність на дотик.
Правильно висушений Копорський чай має чорно-коричневий колір і міцний приємний аромат. Не можна робити занадто високу температуру в духовці і тримати в ній вже висушений чай - від цього його букет псується.

3. Як і звичайний чай, Копорський вельми гігроскопічний і легко вбирає сторонні запахи, тому його слід зберігати в банках з щільно закритими кришками або під вакуумними кришками. До речі, смакові якості такого саморобного чаю при витримці 1-1,5 місяця стають тільки краще.
Варто додати, що в харчових цілях з іван-чаю за старих часів робили не тільки чай. Ранньою весною молоді пагони Іван-чаю збирали на салати, тушили, додавали в супи. На Кавказі кореневища їли сирими і вареними, а з сухих робили борошно, яке в суміші з пшеничним йшло на випічку смачних і корисних коржів. Молоді кореневі паростки можна відварювати як спаржу.

Ось що розповідає про Копорський чай провізор-фітолог Андрій Заломленков:

Про Копорський чай зараз вже мало кому відомо. Вважають, що це був малоцінний сурогат справжнього чаю з трави. Тим часом всього лише років сто тому його масово виготовляли і пили в багатьох областях Росії, зазвичай в суміші з привізним дорогим чаєм.
Свою назву «Копорський» цей чай отримав тому, що центром його виробництва було село Копор'є Петербурзької губернії. Його там пристосувалися робити селяни за старовинними рецептами травників. Готовий чай відправляли в північну столицю возами, і там він користувався неабияким попитом. А готували Копорський чай з листя добре відомої і неймовірно корисної рослини - Іван-чаю.
По-науковому його називають кіпрей вузьколистий. На світлих лісових галявинах і луках, на вирубках і гарі Іван-чай нерідко утворює зарості, які в період цвітіння перетворюються в ніжно-рожеве море, над яким стоїть безперервний гул бджіл. Вони збирають з квіток прекрасний нектар в величезних кількостях - до 700-800 кг з одного гектара. Мед з Іван-чаю цілющий, дуже солодкий і прозорий, як вода.
Але не тільки за виняткову медоносність цінували наші предки цю рослину. У сибірських селах і далеких глибинках кіпрей був найпершим чайним напоєм і найціннішим ліками, піднімав на ноги навіть важко хворих.
У сибірських селах, де постійно пили Копорський чай замість чорного, випадки ракових захворювань зустрічалися виключно рідко. Та й мужики там до глибокої старості не знали, що таке простатит і аденома, регулярно попиваючи ароматний Копорський чайок і в спеку на покосах, і в довгу зимову холоднечу.
У молодому листі Іван-чаю в 3 рази більше аскорбінової кислоти, ніж в апельсинах. Так само в них є дубильні речовини (до 20%) і мікроелементи - залізо, мідь, марганець, молібден, бор, титан.

У народній медицині з успіхом лікували настоями листя і квіток Іван-чаю виразкову хворобу, гастрити, коліти, запалення вух, горла і носа. У тибетській медицині відвар трави використовували як жарознижуючий при застуді, золотусі, головних болях, збудження і безсоння.
При науковому вивченні властивостей Іван-чаю було виявлено, що він має протисудомну і седативну дію, схожу з аміназином, але без неприємних побічних ефектів.
Виготовити такий чай під силу кожному - було б бажання.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 213
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #3 eddbit » 01.11.2016, 15:00

Гарний виходить чай просто засушивши листки іван-чаю без всяких додаткових приготувань. Лише не варто додавати до чаю стовбури іван-чаю, бо виходить мутний напій, на вигляд неприємний, тому листочки потрібно обривати зі стовбура. Бо для прикладу приготування чаю зі звіробою, можна заварювати листя і квіти разом зі стовбуром, чай від цього лише стане міцнішим і більш запашним, а в разі використання іван-чаю так не можна.
Живу как умею и другим не мешаю

Georg
Georg
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 35
З нами: 11 місяців 28 днів

Сообщение #4 Georg » 16.11.2016, 20:30

Мені здається, що я десь читав, що цей чай використовувався для фальсифікації дійсно чаю, про це згадував ще А. Мельников-Печерський в своїх книгах про старовірів.
Мені чай з кіпрею не дуже подобається, хоча вже кілька років заготовлюю його, з ферментацією, він подобається моїм дівчаткам, я ж вважаю за краще ті чаї, що містять теїн-кофеїн, трав'яні чаї лише час від часу, або як добавку до сьогодення.

Tukiner
Аватара
Tukiner
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 8 місяців 7 днів

Сообщение #5 Tukiner » 15.02.2017, 16:22

Я не знавець лікарських рослин, але цього року назбирав іван-чаю та просто висушив, скажу що на смак чай з нього мені не дуже. Той самий чебрець має і запах і смак куди більш приємний. Чого ж цей іван-чай так поціновують не дуже розумію.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #6 Lariska » 15.02.2017, 16:25

Смаки у всіх різні тому не дивно, що комусь подобається, а комусь ні. Чай з іван чаю мені особисто нагадує за смаком індійський чорний. І до речі, іван чай у Вікіпедії має назву Хаменерій вузьколистий – о як.


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость