Яглиця звичайна

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #1 Lariska » 18.10.2016, 19:39

Серед відомих всім рослин, які ростуть у нас буквально під ногами, про які я вже писала (ромашка, спориш) є така що ми вважаємо злісним бур’яном, але ніколи не задумуємось що це надто корисна лікувальна рослина. В мене ця рослина була найбільшим злом на грядках, адже намагалась заглушити всі культурні рослини які я саджала. Назва цій рослині – Яглиця звичайна (місцеві назви — сни́тка, борщі́вка, насе́рник, снить).

Яглиця звичайна - рід багаторічних трав'янистих рослин, що відноситься до сімейства зонтичні. Латинське найменування роду Яглиця складається з грецьких слів "aegos", що в перекладі означає "коза", і "podion" - нога (дистальна частина листа рослини схожа на відбиток копита кози). Синоніми сниті: снітка, дягліца, купирь болотний, яглиці, дедільнік.

Цікавий факт! Яглиця звичайна має приємний аромат для людини. Однак деяким тваринам запах свіжої сниті не подобається (наприклад, свиням). Раніше з яглиці готували фарбу для додання тканинам зеленого, темно-жовтого або коричневого кольору (це залежало від ступеня просочення матеріалу).

Яглиця звичайна здавна використовується в якості лікарської рослини. У польській народній медицині настої листя і квіток яглиці звичайної застосовують при ревматизмі, подагрі, поліартриті, отруєннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, легенів і бронхів. У абхазькій народній медицині листя і пагони яглиці використовують при атопічному діатезі. В ті часи на острові Великобританія снить вирощували при монастирях як засіб від подагри, ревматизму і остеохондрозу хребта. До речі, британці досі називають снить "травою єпископів", оскільки особи, що займали цю посаду, часто страждали від подагри через малорухливий спосіб життя і, можливо, особливостей харчування. На Русі снить в основному вживалася в їжу і використовувалася як інгредієнт салатів та інших страв. Передбачається, що російськомовну назву рослини походить від слова "їжа".

Цікавий факт! Раніше продавці овочів і фруктів перекладали свій товар сниттю, що значно збільшувало його термін придатності. І це було не просто марновірством - в наш час встановлено, що в сниті містяться натуральні пестициди, що володіють протигрибковим і бактерицидною активністю. Таким чином, снить захищала овочі та фрукти від бактерій і грибків.

Заготівля лікарської сировини (збір і сушка)

Для лікарських цілей звичайно застосовують траву яглиці (верхню частину рослини), або окремо зібране листя і пагони. Кореневища сниті використовуються в якості лікарського засобу набагато рідше. Траву сниті (надземну частина рослини) збирають в період цвітіння. Сушать на відкритому повітрі, під навісом або в добре провітрюваному приміщенні, розклавши траву на папері або дереві тонким шаром (потрібно захистити сировину від сонця). Для остаточного висушування використовують електросушарки (при температурі не більше 40 градусів). Висушену траву яглиці рекомендується зберігати в паперових або картонних мішечках. Багато просто складають сировину в скляний посуд, однак у цьому випадку трава може розпочати зопрівати (особливо якщо її недостатньо висушили). Висушена сировина при правильному зберіганні залишається придатною протягом 1 року. Кореневища заготовляють по завершенню періоду цвітіння (серпень місяць), очищають від ґрунту і промивають в холодній воді. Сушать кореневища на відкритому повітрі або в провітрюваних помешканнях, під захистом від прямих сонячних променів. Зберігають сировину в дерев'яних ящиках, паперових або картонних мішках. Багато травників стверджують, що найбільшою лікарської цінністю володіють листя і молоді пагони яглиці. Починати їх збирати можна вже в кінці весни до появи перших квіткових бруньок (кінець квітня - початок травня місяця). Якщо час від часу скошувати снить, то збір листя і пагонів можна проводити до початку осені. Також існує думка, що снить, що виросла в тіні, на зволожених грунтах, має більш високу лікарську цінність і більш насичений смак. Сушать і зберігають листя і пагони яглиці за тими ж правилами, що і надземну частину рослини.

Цікавий факт! В наш час було встановлено, що хімічний склад яглиці звичайної наближений до складу людської крові. Отже, ця рослина має вкрай високу поживну цінність. Багато вчених стверджують, що в природі не існує рослини, яку можна порівняти зі сниттю за харчовою цінністю.

Застосування сниті

З давніх часів снить звичайний застосовується для лікування подагри. Для цього роблять припарки з надземної частини. Крім лікування подагри, снить в народній медицині застосовується для лікування таких запальних захворювань, як ревматизм, артрити і поліартрити, артрози. Її протизапальні і знеболюючі властивості сприяють одужанню людей, які страждають від цих захворювань. Для цього на хворі місця накладають компреси і припарки з свіжого листя, або з відварів і настоїв рослини. Рослину також застосовується в лікуванні ряду інших запальних захворювань, зокрема запалення скелетної мускулатури. Снить звичайна чинить позитивний вплив на роботу шлунка, кишечника і печінки. При вживанні всередину ця цілюща рослина надає пом'якшувальний ефект, стимулює роботу нирок, а також має протизапальну дію. Снить також справляється з депресіями, неврозами і порушеннями сну - заспокійлива дія рослини сприяє стабілізації нервової системи. Зокрема, для цього рекомендують приймати ванни з кореневищ рослини. Застосовується в якості фунгіцидних засобів для лікування різних грибкових захворювань у вигляді відварів і мазей. Завдяки вмісту в траві заліза допомагає в лікуванні залізодефіцитної анемії. Для цього можна додавати снить в їжу, робити з неї салати або вживати у вигляді відварів. На сьогоднішній день вже доведені цитотоксичні властивості яглиці. Тому препарати рослини застосовують для профілактики і лікування як доброякісних, так і злоякісних пухлин. Завдяки своїй детоксикаційній дії снить застосовується для виведення з організму токсинів і отрут. Дана властивість рослини також застосовується для зниження інтоксикації організму при хіміотерапії. При підвищеному тиску і патологіях серця застосовується як допоміжний засіб. Снить допомагає при серцево-судинних захворюваннях завдяки своїм антикоагулянтним і антигіпоксичним властивостями. Вона також покращує стан кровоносних судин, відновлюючи їх еластичність і знижуючи проникність. Оскільки снить багата вітамінами і мінеральними солями, вона дуже корисна при гіповітамінозі і авітамінозі. Збагачуючи організм вітамінами і мінералами, вона дозволяє відновити здоров'я і імунітет людини завдяки чому організм набагато легше переносить будь-які захворювання, і стає більш стійким до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Снить попереджає утворення тромбів в кровоносних судинах, а також сприяє розчиненню тих що вже утворилися. Завдяки наявності кумаринів в яглиці, вона активізує процес розщеплення ліпопротеїнів низької щільності - речовин, які є головними винуватцями розвитку атеросклерозу. Снить сприяє усуненню набряків. Препарати яглиці широко застосовуються в лікуванні захворювань сечовидільної системи (зокрема, стимулюють функцію виділення і нормалізує кровопостачання нирок). Оскільки рослина багата калієм, її вживання є профілактикою дефіциту калію в організмі. Снить сприяє лікуванню атопічного діатезу, ран і пролежнів. Молоді листочки і пагони яглиці є ліками від цинги (їх слід повільно розжовувати протягом 1-2 год).
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Kleo
Kleo
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 14
З нами: 1 год

Сообщение #2 Kleo » 29.10.2016, 17:37

Взагалі то описана вами рослина називається Яглиця звичайна (Aegopodium podagraria L.) а «снить» - це її назва російською. Але як би там не було хочу сказати що в мене Яглиця - бур'ян №1! До того ж вона не заводилася на моїй дільниці, а корінний житель. Ох і дістала ж вона мене, ну ніяк не можу я з нею здружитися. Не хочу я з нею ні ліки, ні салати, краще б вона згинула з моєї ділянки. Мені її коріння - шнурки обридло вибирати кожного сезону. Якщо кому треба, можу поділитися для розведення - Корисна штука, адже, але в городі – це біда.

Natalka
Natalka
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 9 місяців 14 днів

Сообщение #3 Natalka » 16.11.2016, 20:20

Любимо снить (завжди так називала цю корисну травичку та злісний бур’ян, а тепер буду називати по науковому - Яглиця звичайна). Зазвичай намагаємося збирати в тіні, молоде листя. І в салат до помідору + огірочок, можна без нього, + зелена цибуля (ріпчаста цибуля не дуже підходить...) + сік лимона бо розчин лимонної кислоти + снить (не маленький пучок). Заправка - масло рослинне. Звичайно, сіль, перець за смаком. З майонезом – на любителя, з яйцем – також смачно.

Viano
Viano
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 10
З нами: 9 місяців 14 днів

Сообщение #4 Viano » 17.11.2016, 08:08

Скажіть чи можна снить чи як тут пишуть яглицю давати кроликам. Ми все життя викидали цю траву і ніколи не давали для кролів.

Tosik
Tosik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 29
З нами: 9 місяців 9 днів

Сообщение #5 Tosik » 20.11.2016, 17:59

Яглиця звичайна (A. podagraria) утворює в широколистяних лісах густі зарості, що складаються здебільшого тільки з стебел і листя, тому що під пологом лісу яглиця зазвичай не цвіте. Часто зустрічається як бур'ян у садах, парках і на городах. Інтенсивно розмножується вегетативно за допомогою кореневищ. Молоде листя придатне в їжу. Медонос.
У голодні роки снить активно використовували в їжу. Вікіпедія описує про снить цікавий факт: навесні і влітку 1942-1943 років в їдальнях Москви широко використовували листя яглиці. Працівники громадського харчування виїжджали за місто, щоб заготовити цю рослину на зиму.
Слава богу, голодні роки залишилися в минулому і ніяка економічна криза не змусить нас перейти на поїдання яглиці. Тому доцільність наявності її в саду та на городі, м'яко кажучи, немає ніякої.
А ось клопоту вона доставляє багато, активно розростається, псує газон, затінює своїми листами інші квіти і трави, гублячи їх.
Тому дачники вважають яглицю бур'яном і намагаються від неї позбутися. Але це не так-то просто. Давайте в цій темі ділитися порадами по знищенню яглиці.

Hada
Hada
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 7 місяців 6 днів

Сообщение #6 Hada » 13.01.2017, 08:25

Цілюща рослина з родини селерових - яглиця звичайна росте у вологих лісах, чагарниках, вирубках. Російською мовою її називають "сныть обыкновенная", а народні назви такі: борщівка, гірошник, дяглиця, подагричник, снить, снітка, шелест, шнирка, ягличка.

Ця багаторічна кореневищна рослина, висота якої до цвітіння становить З0-40 см, рано навесні вкриває долини смарагдовим килимом. Цвіте у червні-липні, викидаючи трубчасті пустотілі квітконоси з суцвіттями - складними зонтиками заввишки 60-100 см. Найбільший центральний зонтик складається з жіночих квіток, які дають насіння, а на невеликих бічних розміщуються чоловічі квітки, які слугують запилювачами (насіння не утворюють).

Листочки яглиці з’являються рано навесні, як тільки зійде сніг. Їх використовують для приготування свіжих овочевих салатів, а також для супів, борщів, як замінник щавлю чи капусти, маринують, солять, квасять, сушать і розтирають на порошок для приправи. Листкові черешки можна маринувати, смажити, тушкувати, переробляти на ікру, як кабачки. Цілющі властивості яглиці відображає її біохімічний склад: це велика кількість вітаміну С (100 мг%) та вміст таких мікроелементів, як залізо, мідь, марганець, бор, титан тощо.

З лікувальною метою траву яглиці використовують при хворобах шлунково-кишкового тракту, суглобів (подагра, ревматизм), у дієтичному харчуванні як вітамінну рослину.

Салат з яглиці. 150 г молодого листя яглиці потримати в окропі 5 хвилин. Воду злити, листя подрібнити, додати 25 г тертого хрону, посолити, заправити сметаною.

Овочевий салат. Відварити 100 г картоплі та 20 г моркви, нарізати шматочками. Притрусити зверху нарізаною зеленню яглиці (150 г) й щавлю (40 г). Посолити, залити олією та гострим томатним соусом.

Тушкована яглиця з картоплею. 100 г зелені яглиці нарізати і тушкувати до напівготовності. Додати тушковану картоплю (100 г) з цибулею (15 г), сметану (15 г). Тушкувати 10 хвилин, залити томатним соусом.

За невибагливість, раннє відростання, компактне розташування листя яглицю полюбляють і квітникарі: виведено кілька декоративних сортів цієї рослини з різноманітним забарвленням листя. її використовують у низькорослих групах на рокаріях, у бордюрах.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 212
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #7 eddbit » 13.01.2017, 18:46

Пробував я цю страшну рослину в салати додавати – на смак не дуже. Але кури мої їдять її залюбки, тим більше це одна з перших рослин що з’являються ранньою весною, коли ще немає ні кропиви ні інших популярних рослин на корм.
Живу как умею и другим не мешаю

45Vasiliy
45Vasiliy
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 3 місяця 20 днів

Сообщение #8 45Vasiliy » 19.06.2017, 06:03

Яглицю я випалюю Раундапом три рази за літо, таким чином вона знищується на 90%, дійсно, відразу після її загибелі першим заповнює цю нішу мох, може навіть і не заповнює а просто залишається (він росте під яглицею і гербіцид на нього не потрапляє). А потім все перекопую, частково вибираю кореневища (які знайду) і саджу щось (газон, картоплю, цибулю і т.д.), відповідно доглядаю і яглиці немає. А де нічого не саджу, там просто кошу, яглиця зникає (не гине звичайно), але з'являється кульбаба. А це вже інша історія!

Veterok
Аватара
Veterok
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 8 місяців 22 дня

Сообщение #9 Veterok » 19.06.2017, 18:45

Цей бур’ян найбільше зло на моєму городі. Гербіциди чогось побоююсь використовувати, ділянка не надто велика, але вибирати щороку цю зелену гидоту вже вкрай обридло. Але все ж не хочу гербіцидів, може є якісь варіанти хоча б зменшити її популяцію без застосування хімії?


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость
Боты: Yandex [Bot]