Лобода

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #1 Lariska » 20.10.2016, 20:02

Лобода для більшості дачників, городників та садоводів добре відома рослина, яку всі знають в «обличчя» адже росте вона практично на кожному городі, але можливо не всі здогадується, що зветься цей злісний бур’ян саме лободою.

Лобода - це широко поширений в Україні бур'ян, який має масу корисних властивостей. У молодих листочків цієї рослини до дев'яноста чотирьох міліграмів вітаміну С, а також сто тринадцять міліграмів рутина - речовини, дуже корисної для підтримки в хорошому стані судинної стінки. Речовина це сприяє припиненню кровотеч. Також в рослині міститься до десяти міліграмів каротину, до 1,2 відсотків бетаина. Дуже високий рівень вмісту білка - він коливається від десяти до тридцяти відсотків! Та й рослинних волокон чимало - близько тридцяти дев'яти відсотків. Поживна цінність дикої і культурної лободи дуже різна. Ще на початку дев'ятнадцятого століття були проведені спостереження за станом здоров'я людей, які у великих кількостях поїдають насіння дикого різновиду. Тоді деякі поміщики навіть збирали насіння цієї рослини і вводили їх в раціон своїх селян в якості каш. Виявляється, що вони сприяють появі виразки шлунка і кишечника, так як травмують слизову оболонку травного тракту. Люди сильно худнули. Пов'язано це з тим, що маса поживних речовин, присутніх в насінні рослини, дуже погано засвоюються організмом, так азот перетравлюється лише на тридцять відсотків. Тому лікарі не рекомендують тривале вживання насіння дикої форми цієї рослини в їжу. Зовсім інша картина з вживанням зелених частин рослини. Вони дійсно представляють харчову цінність. А насіння культурної форми рослини і зовсім за поживністю не поступаються кращим представникам злакових рослин.

Алергія на лободу

Лобода входить в десятку найсильніших алергенів, які ростуть в середній смузі. Цвітіння лободи доводиться на серпень і вересень. Саме в цей період цвітуть ще два сильних алергену - амброзія і полин. Тому для людей, які страждають від алергії кінець літа і початок осені - важкі часи. Існує тільки два способи позбутися від алергії. Перший - це намагатися уникати контакту з рослиною - алергеном. На жаль, лобода росте практично повсюдно. Але не виходити на великі пустирі, в парки, ліси і луки в період другої половини серпня - першої половини вересня - це цілком під силу кожному. При появі алергічних проявів в один і той же час року кілька років поспіль - це привід для консультації алерголога. Бо якщо намагатися не звертати уваги на проблему, звичайний алергічний риніт може в подальшому перерости в астму. Природно, людям, що страждають на алергію на лободу, не слід використовувати цю рослину для вживання в їжу, а також для лікування. Тим алергікам, які є власниками дачних ділянок, можна порадити викошувати бур'яни до цвітіння, тобто в другій половині липня і не допускати їх цвітіння. Не слід і висівати на ділянках дуже популярний сьогодні садовий різновид цієї рослини. Серед найбільш ефективних засобів від алергії можна назвати таблетки кларитин. Крім цього, якщо алергія на лободу виражена в сильній формі, пацієнтові можуть призначити гормональні препарати, в тому числі і місцевої дії (закапують у ніс).

Використання лободи в народній медицині

В якості лікарської сировини застосовуються надземні частини лободи, які збираються в період цвітіння рослини. Для зняття болю в області шлунка, заспокоєння готують такий препарат: беруть одну столову ложку дрібно нарізаної зелені і заливають 200 мілілітрами окропу на дві години. Вживати препарат слід по одній або дві столові ложки тричі або чотири рази на добу до прийняття їжі. Для обробки шкірних покривів і слизових оболонок роблять більшу міцність: на 200 мілілітрів окропу беруться дві столові ложки сировини. Таким настоєм можна зрошувати горло і глотку під час запальних процесів. Його використовують для обробки шкіри при кропивниці, свербінні. Лікує цей засіб і запальні процеси порожнини рота. Можна використовувати для компресів, так як рослина має здатність знімати запалення. Тим, хто страждає сухим кашлем або ларингітом слід використовувати рослину для заварювання в якості чаю. Такий лікувальний чай допоможе позбутися від сиплости голосу, а також полегшить виведення слизу з бронхів. Цілителі використовують такий настій: двадцять грамів сухої сировини заливають однією склянкою окропу на дві години, потім пропускають через сито, вживати по три чверті склянки за одну годину до трапези вранці і ввечері. Такий настій допоможе позбутися від запальних процесів системи відтворення, рясних слизових вагінальних виділень, неінфекційної жовтяниці. Використовують його і для полегшення пологів (при затримці плаценти). Сік з рослини хороший для лікування гнійних ран, особливо в області нігтів.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Marina
Marina
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #2 Marina » 30.10.2016, 12:11

З лободою все зрозуміло, але є рослина дуже зовнішнє схожа на лободу – марь, і деякі видання називають навіть одну рослину цими двома назвами, вважаючи їх за одну. Насправді ці схожі рослини - близькі родичі, але все ж рослини різні, і хотілось би вміти їх відрізняти, але я поки це не вмію. Можете мені пояснити як відрізнити марь від лободи?

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #3 Lariska » 30.10.2016, 15:02

Марино, слушне запитання, дякую. Навіть не здогадувалась, завжди чомусь рахувала що в мене росте на городі лобода. А дійсно почитала в мережі є дуже схожа на лободу рослина – марь. Поки сама не знаю що в мене саме росте, але спробую розібратись у цьому питанні, дійсно цікаво, що саме тор росте, і чим я годую щороку свою живність.


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость