Розторопша плямиста

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #1 Lariska » 22.10.2016, 08:11

Розторопша плямиста належить до родини складноцвітих і походить з берегів Атлантики. Це однорічна рослина з прямостоячим стеблом заввишки до двох метрів і багатьма бічними пагонами, на яких розміщуються квітки пурпурового кольору, зібрані в кошики. Цвіте все літо. Листя велике, зелене, з мармуровим білим малюнком, шо вирізняє її від інших рослин, які мають однорідний зелений колір листя. Уся рослина вкрита гострими шпичаками. Якщо посіяти її на межах вашої садиби, матимете захист від непроханих гостей і гарну декоративну огорожу.
Розмножують розторопшу насінням, яке висівають із ранньої весни до початку літа на глибину 1,5-2 см через кожні 0,5-0.6 м у рядку та 0,8-1 м між рядками.
Сіяти краще смугою з двох рядків, тоді матиме безпечний доступ при вибірковому збиранні кошиків з насінням, адже рослина дуже колюча. За сприятливих умов насіння сходить через 6-10 днів. Молоді рослини витримують зниження температури до -7°С.
Розторопша не вибаглива до ґрунтів, але полюбляє сонячні, добре угноєні ділянки. Не уражується ні хворобами, ні шкідниками. Догляд полягає в розпушуванні міжрядь, прополюваннях, підживленні органічними добривами, але можна й без них. За потреби проводять періодичні поливи.
Насіння достигає у серпні-вересні. Воно здебільшого коричневого кольору, за формою схоже на насіння жита, завдовжки до 1 см. Насіння одного й того ж суцвіття може різнитися за кольором - темно-коричневе або сіре. Маса 1000 насінин - 25-30 г.
Насіння розторопші достигає нерівномірно, тому збирають його вибірково, починаючи зі стиглих кошиків. Кожна насінина прикріплена до основи квітколожа, а зверху має літучку (парашутик), як у кульбаби. За сухої погоди квітколоже розкривається, і стигле насіння за допомогою в тру розноситься на значну відстань. Тому треба за цим слідкувати і вчасно збирати стиглі кошики.
Усі частини розторопші: листя, коріння, квіти мають цілющі властивості. Як тільки молоді рослини починають набиратися сили, вже можна починати лікувалися. Для цього треба взяти кілька листків, перемолоти на м’ясорубці, вичавити сік через два шари марлі і випити 50 мл натщесерце за півгодини до сніданку. Такі процедури слід робити протягом двох тижнів, після чого треба зробити тижневу перерву. Листя та сік краще брати кожного ранку свіже. Вже після двох тижнів вживання ви відчуєте поліпшення роботи кишково-шлункового тракту, стане чистішою шкіра, почнуть зникати болі в суглобах.
Насіння, призначене для лікування, потрібно змолоти на ручному млинкові для кави. Цей порошок буде незамінним у лікуванні всіляких хвороб печінки. Для цього З0 г змеленого насіння заливають 0,5 л води і випаровують на дуже повільному вогні до половини об'єму рідини. Проціджують, вживають по одній столовій ложці відвару через кожну годину зранку до вечора протягом місяця. Якщо хвороба запущена, то після двотижневої перерви курс необхідно повторити. Насіння у вигляді порошку можна вживати по чайній ложці 4-5 разів на день за 20-30 хв. до вживання їжі, що ми й робимо впродовж кількох років. Отож цим рецептом може скористатися і здорова людина з метою профілактики.
Побічних дій чи ускладнень від розторопші не виявлено. Її можна вживати у будь-якому віці, адже це не лікарський препарат, а біологічна добавка. Сік з листків п'ють при закрепах, запаленнях товстої кишки та слизової оболонки шлунка, при захворюванні щитоподібної залози, жовчних протоків. Заварене сухе листя лікує жовтяницю, відвар із коренів допомагає при радикулітах, затриманні сечовиділення. Розторопша виліковує всі хвороби печінки, у тому числі гепатит та цироз. Нею можна повністю вилікувати печінку , затруєну пігулками, радіацією, алкоголем.
Інформація про розторопшу плямисту, її лікувальні властивості відомі з давніх-давен. Ще давні греки та римляни застосовували її при захворюваннях печінки, а знаменитий лікар Авіценна використовував її як чудодійний засіб проти зміїної отрути.
Науковці порівняно недавно почали досліджувати особливості впливу розторопші на організм людини. У розторопші плямистій природа зосередила багатий комплекс з майже 400 цінних корисних речовин. Лікувальні властивості мають і листя, й корені. Але основна цінність - у насінні, в якому містяться ефірна олія (0,8%), жирні олії (16-32%), білок, слиз, органічні кислоти, вітамін К, біогенні аміни, алкалоїди, сапоніни, а також 12 видів силімаринів, які сприятливо діють на печінку і жовчний міхур, не справляючи при цьому побічних ефектів.
Компоненти порошку з розторопші плямистої зупиняють процес ураження клітин печінки, фізіологічно перешкоджають проникненню в неї отруйних речовин. Більше того, він стимулює синтез білків і таким чином прискорює ріст здорових клітин.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Galinka F
Аватара
Galinka F
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 51
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #2 Galinka » 07.11.2016, 12:28

Щодо корисності розторопші повністю згодна. Звичайно, це не панацея при холециститах - на собі перевіряла, але безперечно допомагає боротися з надлишком жовчі і застоями. Тільки потрібно приймати суворо за графіком, раз на місяць 5 днів точно пропивати. Та й дітям не рекомендується. Тому нашій при вродженому загині прописували не її, а фламин, хоча вже 3 тоді було. На неї занадто велика ймовірність отримання алергії - нам так педіатр сказав. Дуже багато діток на неї негативно реагують.


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость