Квасениця звичайна (квасениця, заяча капуста)

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #1 Lariska » 05.11.2016, 18:30

Привіт усім. Давно не писала про свої травки і зараз трохи є часу, тож розповім про рослину, яку сама вживала в їжу будучи ще дитиною. І до сьогодні вона мені слугує першою травкою з городу, яку можна їсти без всякої обробки і вона смачна, кисленька і викликає апетит, що хочеться ще трішки її пожувати. Мова йде про всім відому рослину, яка росте практично на кожному городі і в усіх регіонах України, окрім, можливо, південних. І називається вона - квасениця звичайна (квасениця, заяча капуста).

Біологічний опис

Квасениця звичайна, яку часто називаються квасеницею або заячою капустою, являє собою багаторічну рослину, що відрізняється наявністю тонкого повзучого кореневища, з якого згодом виростають довгочерешкові листя з трьома серцеподібними листочками. Ця рослина належить до родини квасеницевих. Квасениця має приємний кислий смак, а все завдяки наявності в листі рослини органічних кислот. Треба сказати, що квасениця звичайна по праву вважається відмінним барометром, здатним передбачати погоду: так, перед дощем рослина згортає білі віночки і схиляє квітки до землі, а ось в холодну і похмуру погоду квітки і зовсім не відкриваються, тим самим захищаючи пилок. Закриваються квітки і на ніч. Ховається квасениця також від прямих сонячних променів, тим самим оберігаючи себе від надмірної втрати вологи. Такі трансформації пов'язані зі змінами внутрішнього тиску (або тургору) в клітинах як листя, так і пелюсток. Заячу капусту застосовують не тільки в якості приправи в кулінарії, вона добре зарекомендувало себе як засіб народної медицини.

Як виглядає заяча капуста?

Квасениця звичайна має трійчасте листя і квітки червонуватого кольору, які розташовані на порівняно довгих черешках (колір рослини обумовлений рожевими прожилками, присутніми на пелюстках). В цілому висота рослини становить близько 5 - 12 см. При уважному розгляді в основі білого віночка рослини можна виявити жовту плямочку. Особливість квасениці - це "виверження" плодів, які в дозрілому вигляді можуть "випускати" дрібні рудуваті насіння (така властивість обумовлена зміною вологості, що призводить до того, що оболонка плодів-коробочок лопається, різко змінюючи форму).

Вирощування на ділянці квасениці звичайної

Більшість декоративних видів квасениці родом з теплих країн, тому в саду середніх широт (і тим більше північних регіонів) може знаходиться в грунті тільки з травня по жовтень. Тому доведеться висаджувати рослини в діжки, які потім заносити в тепле приміщення, або цибулинки викопувати на зиму. Зберігають цибулини квасениці в прохолодному сухому місці, а навесні, після того, як відступить загроза заморозків, знову висаджують в грунт.

До таких незимуючих видів відносяться квасениці трикутна (червоне листя і білі квіти), трилисник Регнелла (зелені або фіолетові листя і білі квіти), трилисник козячий (зелене листя і жовті квіти) і квасениці пурпурна (зелене листя і рожеві квітки). Це чотири види можна вирощувати і в кімнатних умовах, влітку виставляючи їх "подихати" на балконі.

Квасениці трикутна (Oxalis triangularis) - дуже красива рослина. Її висаджують і в сад на літо і з задоволенням милуються нею в якості домашньої рослини.
У цій квасениці темні листя фіолетового або червоного відтінку і ніжні рожеві квіточки.

Квасениця Регнелла (Oxalis regnellii) - теплолюбна, але влітку прикрасить не тільки будинок, але і терасу, балкон або садові клумби.
Є види квасениці Регнелла з зеленими або фіолетовими листям.

Квасениця пурпурна (Oxalis purpurea) в саду прикрасить щілини в доріжці з плит або кам'янисті підпірні стінки.

Квасениця козяча (Oxalis pes-caprae) дуже хороша на альпійських гірках завдяки своїм яскраво-жовтим кольорами на довгих ніжках.

Є й зимостійкі види квасениці. Перш за все це відома кожному, хто гуляв у лісі, квасениця звичайна. У цього виду зелені листочки, а квітки білого кольору розпускаються в травні-червні.
Добре зимує також трилисник железістолістний. У нього зелено-сіре листя і рожеві квітки.

Квасениця звичайна (Oxalis acetosella) своїми білими квітками освітлює тінистий куточок саду.
Листя звичайної квасениці мають приємний кислий смак через наявність у них щавлевої кислоти - їх додають у салати.

Квасениця железістолістная (Oxalis adenophylla), також як і квасениця звичайна, відноситься до зимостійких видів. Однак, якщо зими у вас занадто суворі, то вкривайте цю рослину.
Щільні подушки квасениці залозистої гарні в бордюрах і на альпійській гірці.

Квасениця успішно зростає в сонячних і напівзатінених місцях. Вона любить вологі грунти, так що в разі нерегулярних опадів обов'язково потрібно поливати рослину.

Під час сильної зливи або посухи квасениця закриває листочки, як і з настанням темряви. Цей захисний механізм допомагає ніжній рослині уберегтися від суворих погодних умов.

Способи застосування квасениці звичайної

♦ Настій: 1 ч. ложку трави квасениці настоюють в 2 скл. окропу, проціджують, приймають по 1 ст. ложці 3-4 рази на день перед їжею.
Більш міцний настій вживати для полоскання, обливань, примочок.
♦ Відвар: 1 ст. ложку трави заливають 2 скл. гарячої води, кип'ятять в емальованому посуді на водяній бані 10-15 хв, проціджують через марлю, додають воду до початкового об'єму. Приймають по 1/2 скл. 2-3 рази на день під час їжі.
♦ Настоянка: 10 г трави квасениці заливають 100 мл 40% -го спирту або горілкою, настоюють 10 днів. Застосовують зовнішньо.

Квасениця як харчова рослина замінює щавель при приготуванні супів і борщів. Сухий порошок з листя квасениці додають в круп'яні супи для додання їм кислого смаку. Рослина також служить приправою до прісних салатів і вінегретів, яєчним і сирним страв, використовується як гарнір. З пропущених через м'ясорубку листя квасениці готують освіжаючий вітамінний напій. Засолена квасениця добре зберігається в холодильнику і погребі. У їжу її слід вживати в помірній кількості.

♦ Салат. Листя квасениці ретельно промити холодною водою, нарізати, додати подрібнені зелені цибулі і петрушку, посолити. Заправити сметаною, майонезом або рослинним маслом, посипати кропом.
♦ Салат м'ясний з квасениця. Варене або смажене м'ясо нарізати кубиками, додати подрібнене яйце, зварене круто, свіжі огірки, квасеницю, зелену цибулю, зелений консервований горошок. Все перемішати, посолити, заправити сметаною або майонезом.
♦ Суп з квасеницею. У підсоленому м'ясному бульйоні або воді зварити нарізані моркву, корінь петрушки, цибулю, картоплю. За 5 хв. до готовності додати подрібнені квасениці і щавель, томатний соус. Перед подачею на стіл в тарілки покласти шматочки круто звареного яйця, сметану, посипати зеленню кропу і петрушки.
♦ Холодний борщ з квасениці. Бурякове бадилля, квасениці, щавель нарізати і зварити у воді, потім охолодити, додати подрібнені свіжі огірки, зелену цибулю, круто зварене яйце, сіль. Заправити сметаною, посипати зеленню кропу і петрушки.
♦ Квасениця солона. Листя помити і укласти в емальований або скляний посуд із зеленню петрушки і кропу, нарізаними шматочками хріну, листям смородини і очищеним часником. Залити розсолом: 1 ст. ложка солі на 1 л води. Використовують для приготування супів і салатів.
0,5 кг квасениці, 50 г кропу і петрушки, 1 корінь хрону, 50 г листя смородини, 1 головка часнику, сіль за смаком.
♦ Напій з квасениці. Квасеницю нашаткувати, пропустити через м'ясорубку, залити холодною кип'яченою водою і настоювати 2 години.
200 г квасениці, 1 л води.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость