Калган - корінь життя (Перстач прямостоячий)

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 4 (+4/−0)
Повідомлення: 214
З нами: 1 год

Сообщение #1 Lariska » 09.11.2016, 10:46

Корінь калгану я почала збирати не так вже давно і була вражена виглядом цієї рослини – зовсім не вразила така відома рослина, яка має чудові лікувальні властивості виглядає досить скромно – маленька, нічим не примітна з маленькими жовтенькими квіточками. Рослина на яку наступиш і пройдеш мимо не звернувши на неї уваги. І даремно, ця рослина дійсно може вторити дива.

Славиться ця рослина цілющою силою свого кореневища, яке містить багато дубильних речовин - більше, ніж в корі дуба, а також кислоти (яблучну і інші), віск, смоли, цукри. Відомо, що дубильні речовини при зіткненні з білками згортають їх і ущільнюють. Якщо розчином дубильних речовин обробити слизову оболонку або пошкоджену ділянку шкіри, то на поверхні утворюється щільна захисна оболонка, що оберігає нижні шари тканини від контакту з подразнюючими речовинами, що сприяє загоєнню ран, виразок.

Збирають кореневища (без коренів) пізно восени або ранньою весною, але краще робити це восени, так як навесні важче впізнати рослину по її омертвілому листю і квітам.

У народній медицині витяжки калгану широко застосовують при лікуванні органів шлунково-кишкового тракту (при виразці шлунка або дванадцятипалої кишки, гастриті, коліті, проносі), а також при лікуванні печінки, легенів, горла, вух. Лікують калганом малярію, ревматизм, простудні захворювання, зубний біль. Зовнішньо застосовують при екземі, тріщинах шкіри, опіках, геморої, запальних процесах, грибках.

Відвар. Заливають 1 ст. ложку кореневищ 200 мл окропу, варять на слабкому вогні 20-25 хвилин, настоюють 1-2 години, приймають по 1-2 ст. ложці 3 рази на день за 20 хвилин до їди. При зовнішньому застосуванні концентрацію відвару збільшують в два рази.

Настоянка. Заливають 3/4 склянки кореневищ 0,5 л горілки і настоюють один тиждень. Потім розм'якшені коріння виймають з настойки, ріжуть ножем на дрібні частини, засипають назад в настоянку і витримують ще два тижні в темному місці.

Мазь. Змішують 2 ст. ложки з верхом порошку кореневищ з 200 г свинячого нутряного жиру, варять на слабкому вогні, часто помішуючи 15-20 хвилин.

І ще додам що коріння калгану досить маленьке – грудочка розмірами до одного см. Хоча існують і більше, але я особисто не знаходила. І проста порада перед сушкою коріння бажано порізати на шматочки, бо після того як корінь калгану висохне він стає твердим як камінець.

До речі відрізнити калган досить просто. На відміну від інших видів лікарський калган, який необхідно збирати, має квітку з чотирма пелюстками, всі інші види - п'ять.

Nesmeyana
Nesmeyana
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 32
З нами: 7 місяців 15 днів

Сообщение #2 Nesmeyana » 12.11.2016, 19:20

Я роблю настоянку калгану (калганівка) за таким рецептом:
На 1 літр горілки або 65-70% спирту, можна хорошого самогону, 5-6 висушених корінців (попередньо порізавши його на 2-3 частини, до речі важка це справа, я використовую кухонні ножиці). Настоювати, періодично збовтуючи близько 10-14 днів, після корінь можна не виймати. Якщо хочете прискорити процес, можна змолоти корінь на кавомолці, тоді буде готове за 1-2 дня, в цьому випадку процідити.
Зберігати бажано в темній пляшці.

Georg
Georg
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 35
З нами: 7 місяців 29 днів

Сообщение #3 Georg » 21.11.2016, 16:51

Недавно робив настоянку з кореня Колгану. Процес був наступний: купив корінь на ринку за 50 грам заплатив 30 грн.; потім подрібнив на кавомолці грам близько 10-ти (перед цим намагався порізати ножем - підсумок: відрізав пучку пальця, зараза твердий!); засипав в 3-х літровий бутель відмінного самогону і через 10 днів просто зрадів: колір просто чудо! Запах ще краще! (Пальця вже не шкода!)
Ще не пробував, чекаю ще тиждень (чув що треба настоювати мінімум 21 день).
Спасибі нашим бабулькам, які запасаються всякими травами!

Tetyana
Tetyana
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 32
З нами: 7 місяців 17 днів

Сообщение #4 Tetyana » 23.11.2016, 10:10

А вдома хтось пробував вирощувати Перстач прямостоячий (він же калган, балабан, п'ятипал, дерев'янка) в себе на ділянці. І якщо вирощувати то з чого з насіння (де взяти?), чи з кореневища викопаного в лісі (хто може поділитись?) і яка агротехніка, де росте на сонечку чи затінку і т.д.

Добавлено спустя 8 минут 54 секунды:
Написала і побачила знизу посилання на тему форуму під назвою «Перстач гусячий» та й перейшла за посиланням і дивно зовсім інша рослина добре відоме по зовнішньому вигляді, але не знала що вона носить таку назву. Зацікавилась що є це що не рослина то перстач, а Вікіпедія розставила все на свої міста. Рослина Перстач - один з найбільших за кількістю видів рід рослин із родини Rosaceae і налічує понад 300 видів, з яких в Україні росте 41 і серед них найбільш відомі якраз перстач прямостоячий (калган), гусячий (дійсно люблять гуси його) та ще білий, вузьколистий, пісковий, сріблястий, золотистий, кавказький та інші.


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»



Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость