Перстач гусячий

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #1 Lariska » 14.11.2016, 21:46

У вологих долинах, по берегах річок, на луках та пасовищах можна побачити невибагливий трав'янистий багаторічник з родини розових - перстач гусячий (Potentilla ancerina). Його соковите листя, яке починає відростати рано навесні із зимуючих кореневищ, швидко вкриває густим зеленим килимом береги річок, зберігаючи вологу навіть у найспекотніші літні місяці. Листки у перстачу гусячого складні, непарноперисті, складаються з 6-11 пар простих листочків, глибоко пилчастонадрізаних з країв. Квітки - золотаво-жовті, п'ятипелюсткові, діаметром до 2 см, на довгих квітконіжках. Період цвітіння тривалий: з травня по серпень.
Крім цього виду, в Україні ростуть більш як 10 видів перстачів. Найпоширеніші з них: перстач білий (Potentilla alba), він вирізняється білим забарвленням пелюсток у квіток; перстач повзучий (Potentilla reptans), що укорінюється кожним міжвузлям повзучого стебла; перстач сріблястий (Potentilla argentea) - має дрібненькі жовті квітки на розгалужених стеблах та сріблястоопушені листки; перстач прямостоячий (Potentilla erecta), його ще називають "калган” і, на відміну від інших видів, у нього чотирипелюсткова жовта квітка. Листки у цих видів пальчасті (найчастіше - п'ятипальчасті), що і дало назву рослині - "перстач". До речі, російська назва - "лапчатка", що асоціюється з лапою тварин.
Перстач гусячий - лікарська, кормова, медоносна рослина. Його також використовують у їжу. Найчастіше для лікувальних потреб застосовують перстач гусячий, а точніше - кореневище, траву, зрідка - плоди. Кореневище містить дубильні речовини, цукор, крохмаль, смоли, камедь, віск, сапоніни. Трава поціновується за вміст ефірної олії, флавоноїдів, аскорбінової кислоти (до 300 мг%), а також містить хінну, яблучну, елагову, ферулову кислоти, гіркоти та смоли. Перстач має в'яжучі, кровоспинні, болетамувальні, спазмолітичні та бактерицидні властивості. Ця рослина дуже популярна в народній медицині, її використовують для лікування багатьох захворювань як зовнішньо (при ураженнях шкіри, алергічних захворюваннях, діатезах), так і внутрішньо у вигляді настоїв, відварів, свіжого соку, а також у поєднанні з іншими лікарськими рослинами. Салати з молодого листя перстачу гусячого добре поповнюють кількість вітамінів, особливо вітаміну С.
Зелений салат. Нарізують 150 г молодого листя перстачу гусячого, 50 г щавлю, 25 г зеленої цибулі, додають оцет, солять, заправляють сметаною або вершками, притрушують зеленню кропу.
Молоде листя перстачу додають у зелений борщ, як листя кропиви. Його використовують для приготування супів, пюре, гарнірів, приправ.
Пюре з молодого листя. Листя перстачу гусячого ретельно промивають, дають стекти воді, подрібнюють на м’ясорубці. Додають сіль, оцет, перець, добре перемішують. Пюре використовують як приправу до м'ясних та рибних страв.
Кореневище перстачу має також харчову цінність: його використовують в якості одного з компонентів пряних сумішей для маринування рибних продуктів та для приготування напоїв, а в стародавні часи ним фарбували тканини. Крім того, соковите листя - чудовий корм для домашньої птиці.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Hada
Hada
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 9 місяців 13 днів

Сообщение #2 Hada » 11.01.2017, 17:21

Перстач гусячий цвіте все літо, через що можливий тривалий термін заготівлі (з червня по серпень місяці). Застосовуються в народній медицині коріння, квітки, стебла і листя. Перстач гусячий володіє знеболювальною, в’яжучою, потужною сечогінною, ранозагоювальною і протизапальною діями. Її слід використовувати при маткових і шлункових (внутрішніх) кровотечах. Відвар і настій рослини допомагає при сечокам'яній хворобі, спазмах шлунка, каменях у печінці, проносах з коліками, що часто мають місце при ентероколіті, судорожному скороченні м'язів.

Для посилення ефективності лікування шлунково-кишкових спазмів перстач гусячий застосовують у комплексі з ромашкою аптечної в рівних пропорціях (1:1). Дві столові ложки цієї суміші залити 300 мл окропу і настоювати 20 хвилин. Приймати 5-6 разів на день по 1-2 ст. л. Народні цілителі і травники з успіхом лікують перстачем шлунково-кишкові порушення (настій листя, квіток і стебел), і нирковокам'яну хворобу (відвар коренів). Відвар вони готують, як правило, на молоці. Відвар з насіння рослини на молоці народна медицина рекомендує при болісних менструаціях і маткових болях: на склянку молока одна чайна ложка сировини, кип'ятити на повільному вогні п'ять хвилин, настояти півгодини і пити по півсклянки до їжі вранці та ввечері.

Є багатий досвід застосування перстачу гусячого при наявності піску (каменів) у сечовому міхурі. Для цього рослина поєднується з брусничним листом. Сільські бабусі-повитухи з успіхом застосовували настій перстачу для лікування опущення матки. Знаючи про те, що рослина сприятливо діє на болючі менструації, вони призначали всередину тричі на день по півсклянки настою в комплексі з спринцюваннями. При сильних болях, пов'язаних з жіночою статевою сферою, можна лікувати гусячим перстачем в комплексі з квітками ромашки, узятих в рівних пропорціях (1:1).

У давнину наші бабусі лікували настоями і відваром перстачу туберкульоз, у всякому разі вони з успіхом усували кровохаркання з легких. З цією метою вони давали хворим пити тричі на день по десертній ложці до їжі свіжий сік рослини. Важливе значення має зовнішнє і вельми ефективне застосування перстачу гусячого. Наприклад, тібетська медицина, стверджує, що активні речовини рослини мають радикальну антисептичну властивість, але не надземної частини, а саме коренів у вигляді відварів. Такі відвари застосовують у вигляді місцевих ванночок, примочок і обмивань при різних видах висипки, запальних проявів на шкірі, кровоточивих ранах і виразках.

Рекомендую наступний рецепт для зняття зубного болю: приготуйте відвар трави перстачу (як зазначено нижче) і полощіть порожнину рота 4-5 разів в день, якнайдовше затримуючи у роті ліки.

Рецепти застосування перстачу гусячої в народній медицині

Приймати по 1 склянці відвару трави перстачу тричі в день до їжі (склянка молока 1 ст. л. сировини, кип'ятити 5 хвилин, настояти годину і процідити).

При судомах, висипах на шкірі, запальних процесах на шкірному покриві і для полоскання рота вживати теплий відвар у вигляді компресів, обмивань і полоскань (кип'ятити 20 хвилин у трьох склянках води 4 ст. л. сухої трави і настояти 5 хвилин, ще гарячим процідити).

Візьміть 3-5 столових ложок трави перстачу гусячого, обваріть його кілька разів окропом, загорніть у вигляді подушечки в марлю і прикладайте як припарок, якщо у Вас є запальні процеси на шкірі або судоми м'язів.


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость