Лікувальні властивості кропиви та протипоказання

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 Lariska » 15.11.2016, 13:01

Хочу розповісти вам про таку чудову лікарську рослину, як кропива. Цю рослину використовують в косметології, кулінарії, медицині і, звичайно, на корм сільськогосподарським тваринам і птиці!

А ви знаєте, що у кропиви дуже багато корисних і лікувальних властивостей?

Лікувальні властивості кропиви.
1. Найголовніша лікувальна властивість кропиви - вона володіє знезаражувальною і кровоспинною дією. Листя кропиви прикладають до ран, подряпин, ударів. Кропива допомагає зупинити кров, підвищуючи її згортання.
2. Жінки застосовують кропиву в післяпологовий період. Вона допомагає скорочувати матку. Також при місячних.
3. Якщо ви п'єте або курите, то кропива відбиває це бажання.
4. Вона сприяє відновленню сил і підвищенню імунітету.
5. Крім усього, допомагає нейтралізації темних кіл під очима.

Протипоказання:
1. Не можна пити відвар вагітним. Можуть початися перейми або передчасні пологи.
2. Можуть утворитися тромби, якщо у вас підвищене згортання крові або варікоз.
3. Забороняється при гіпертонічній хворобі серця.

Сподіваюся, що повноцінно розповіла вам про лікувальні властивості кропиви і про її протипоказання. Всього самого найкращого!

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #2 errror » 31.01.2017, 20:01

Здавна у народі вважалося, що кропива - чудова й дуже корисна рослина, яка росте по всій Україні. І хоча дехто и дотепер зараховує її до бур'янистих трав, але мені здається, що вона гідна великої поваги і розведення на кожній городній ділянці.

Дещо про використання

Як відомо, з молодої кропиви можна приготувати багато корисних та поживних страв (борщі, салати, соуси, настої), які підвищують імунітет і оздоровлюють організм людини. А яка ж користь від неї тваринам, яких утримують у присадибних господарствах?
Багаторічну кропиву дводомну використовують як додатковий корм для сільськогосподарських тварин у вигляді подрібненої зеленої маси, у сіні, а також для силосування (з кукурудзою, сорго, вівсом, коренеплодами) та для виготовлення трав'яного борошна. Наведемо кілька прикладів:

- Свіжа молода, дрібно порубана кропива - поживний корм для домашньої птиці, особливо молодих індичок.
- Зауважено, що кури, які їдять насіння кропиви, несуться краще.
- Якщо насіння кропиви додавати по одній жмені вранці та ввечері до вівса, то шерсть у коней поліпшиться, стане блискучою, а самі тварини - угодованими й здоровими.
- Кропива запобігає падежу худоби, якщо її додають до корму зеленою або домішують до сухого сіна. Можна також ошпарити її окропом, дати постояти певний час, а потім додавати потроху тваринам до корму.
- Настій з кропиви велика рогата худоба п’є охоче, але інколи радять його трохи підсолити. За вживання такого настою у корів збільшуються надої, якість молока поліпшується, вершки з нього стають смачніші й густіші, а масло - приємним на колір та смак.

Відмінний корм для кроликів

Кропива - важлива складова корму для кроликів. До того ж, це практично найранніший зелений корм. Готують її для цих звірків різними способами.

Спосіб І. Збирають кропиву щойно вона з'явиться. Молоді рослини подрібнюють на шматочки по 2-3 см, кладуть до каструлі й заливають окропом. Коли кропива обм'якне, її присмачують невеликою кількістю комбікорму або висівок, охолоджують, розкладають до годівниць.

Спосіб II. Щоб приготувати вітамінний корм, подрібнену кропиву можна змішати з вареною розім'ятою картоплею і запарити. Мішанку посипають висівками, охолоджують І згодовують звіркам.
Такий корм дуже корисний. Кролі їдять його охоче й добре набирають масу, молодняк швидко росте, а у маток збільшується кількість молока.

Спосіб III - це заготівля про запас. Кропиву висушують у затінку (можна подрібненою) і використовують після запарювання. Зберігати суху кропиву найкраще в якійсь тарі - мішках, ящиках, бо вона легко кришиться, розсипається і потім її уже майже неможливо зібрати. Відтак безповоротно втрачається найцінніша частина рослини кропиви - листочки, які містять багато найважливіших вітамінів.

Березові віники чи кропива?

У багатьох періодичних виданнях та книгах з тваринництва фахівці радять заготовлювати на зимовий період березові віники для підгодовування тварин, особливо молодняку. Але, як відомо, ця робота забирає багато часу й сил. Крім того, господарі, які зрізують березові гілки на корм худобі, до певної міри завдають шкоди екології даного району. Який же вихід? Багатьом він відомий - це кропива.
Крім того, за твердженнями учених, які здійснили порівняльний аналіз поживної цінності кропиви звичайної та березових гілок, кропива поступається березовим гілкам лише за вмістом окремих мікроелементів (залізо й кобальт). Але це можна компенсувати гарним сіном чи іншими кормами.
Як уже йшлося вище, кропиву зручно використовувати як добавку до зерна або комбікорму свійським тваринам. Крім того, молодняку раз на тиждень корисно давати "вітамінний чай" - настій з кропиви.
Завдяки згодовуванню кропиви підвищується збереженість молодняку, а також стійкість тварин до респіраторних захворювань.

Оптимальні норми для овець та кіз

На добу вівцям необхідна різна кількість кропиви. Так, барану-пліднику потрібно 150-200 г, суягним маткам у другій половині суягності та підсисним - 200-250, молодняку до одного місяця - 100, а молодняку до 6 місяців - 150 г.
Козам у період суягності, підсмоктування та лактації норму кропиви збільшують до 30% від норм, які наведені вище для овець. Найкращий час заготівлі - травень-червень.

Особливості вирощування кропиви

Розвести на ділянці кропиву легко, бо вона розмножується і насінням, і відростками від коріння. Висівають її у вересні, намагаючись зробити це густіше, ніж насіння інших культур. Можна також розмножувати її поділом рослин. Для цього у вересні або в жовтні кропиву викопують, стебла розділяють і розсаджують, зрізуючи старе стебло на 3-4 см вище кореня.
Після садіння землю навколо рослин утоптують, щоб стебла не могли рости навскіс. Висаджену у вересні-жовтні кропиву можна зрізати для використання уже наступної весни.
Ділянку, яку ви засіяли або засадили кропивою, не потрібно засівати наступного року, бо ця рослина стійка до несприятливих погодних умов та добре приживається. Крім того, кропива може рости на неугіддях і не потребує переорювання. Але якщо ви хочете, щоб стебла росли більші, то рекомендують угноїти землю.
Косять кропиву 4-5 разів за літо, але робити це слід своєчасно – коли вона буде і не занадто висока, і не занадто стара.
Заготовляючи кропиву, її сушать, як і березові віники, у добре провітрюваному приміщенні чи в затінку, запобігаючи потраплянню прямого сонячного проміння. Листки рослини мають бути зелені і похрускувати на дотик, але не відокремлюватися від стебла.
Зберігають кропиву в підвішеному стані, хоча можливі й інші способи, але головне - щоб якість її за цих умов не втрачалася.
І ще. Кропиву, яку планують використати для приготування зеленого корму, необхідно зрізати молодою, для сушіння - уже дорослою.

І насамкінець - важлива порада

Варто нагадати, що у межах міста, неподалік від великих доріг, залізниць та в інших екологічно несприятливих місцях збирати кропиву не рекомендується. Під час росту в таких умовах вона насичується шкідливими речовинами, а відтак - очікуваної користі від неї ви не матимете, а вашим тваринам такі рослини можуть завдати лише шкоди.

Отже, не забувайте про цю цілющу рослину. Адже, використовуючи арсенали "зеленої аптеки", ви зможете підвищити продуктивність своїх тварин, позбавити їх від різних захворювань, а також використати кропиву для потреб родини.

Hada
Hada
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 11 місяців 2 дня

Сообщение #3 Hada » 13.02.2017, 10:13

Відвар кропиви – відмінний засіб для зміцнення імунітету рослин, а також профілактики фітофтори, грибкових та інших відомих захворювань.
Готується він так: 1 кг листя кропиви необхідно залити 5 л води, поставити на вогонь і кип'ятити кілька хвилин. Обов'язково дочекатися, поки відвар охолоне, процідити його і розвести водою у співвідношенні 1:20. Обприскайте відваром помідори, картоплю, баклажани та інші овочеві культури тричі за сезон у вечірній час після заходу сонця.

Svetlica
Svetlica
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 21
З нами: 1 год

Сообщение #4 Svetlica » 11.03.2017, 20:34

Щодо корисності кропиви в якості добрива і підгодівлі для домашніх тварин (і не тільки навесні, а й взимку теж незамінна річ!) - повністю згодна.
А ось те, що кропив'яні відвари і сік згущують кров, то тут треба бути обережним, і краще б порадитися з лікарем.
Адже якщо кров і так сильно густа, то вживання кропиви може бути небезпечно?
І щодо того, щоб кропиву в городі вирощувати... дуже сумнівно... Адже вона так по городу розповзеться, що всі культурні рослини заглушить, у неї таке коріння.
Краще вже за межами городу нехай росте десь, в затишних місцях.


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость