Гісоп: вирощування та використання

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #1 Lariska » 27.11.2016, 07:21

Гісоп - це пряносмакова культура, поки що досить рідкісна. Походить з країн середземноморського узбережжя. У дикому вигляді трапляється й у нашій країні. Багаторічник з родини губоцвітих. "Стебла у нього прямостоячі, висотою 50-70 см, чотиригранні, опушені. На їхніх кінцях у куточках верхніх листків скупчено розміщуються темно-блакитні, рожеві чи білі квітки. їхній колір визначають три види гісопу: синій, рожевий, білий. Найбільш поширений синій.

Цвіте гісоп тривалий час, з червня по жовтень. Листки видовжені, сидячі, розташовані супротивно, зверху темно-зелені, знизу сірувато-зелені. Всі частини рослини мають сильний трав'яно-пряний аромат. Суцвіття багатше на ефірну олію, ніж листки і стебла.

Смак стебел, листків і квіток гірко-пряний. Якщо пожувати листя, у роті відчуваєш ніби тепло. Ця рослина і декоративна, й медоносна. Бджоли збирають з неї багато нектару і квіткового пилку. Славиться гісоп і як ефіроолійна культура. Його олію використовують у парфумерії. Та все ж основне призначення гісопу - харчове. Молоді стебла, листя і квітки, свіжі й сушені, використовують для ароматизації страв і закусок. Особливо апетитного смаку додає він стравам з гороху, бобів і квасолі. Молода зелень гісопу збагачує склад салатів, її можна використовувати і для засолювання огірків, помідорів та маслин.

Давно відомий гісоп і як лікарська рослина. Народна медицина застосовує його як відхаркувальний засіб при захворюванні дихальних шляхів, порушенні травлення, а також для лікування астми, ревматизму і для швидкого загоєння ран.

На одному місці гісоп росте 5-10 років. Для однієї родини досить мати на ділянці лише 3-4 кущі. Він не вибагливий до умов вирощування. Добре росте на сонячному, в міру вологому, чистому від бур'янів місці, посухостійкий і зимостійкий. За достатнього сніжного покриву не потребує укриття на зиму навіть у середній смузі України.

На ділянку, відведену під гісоп, з осені вносять з розрахунку на 1 м2: 2,5 кг гною, 25 г суперфосфату і 10 г калійної солі. Ґрунт глибоко перекопують.

Розмножують цю рослину насінням, живцями і поділом куща. Сіють напровесні за схемою 50 х 50 см. Глибина загортання насіння -0,6-1 см. Сходи з'являються на 10-14-й день. На півдні країни можна сіяти й восени.

Поки гісоп росте, ґрунт треба утримувати в чистому від бур'янів і пухкому стані. У посушливий період дають 2-3 поливи. В наступні роки, як тільки гісоп почне відростати, під сапу вносять підживлення (10 г сечовини на 1 м2). За правильного догляду врожай зелені одержують уже в перший рік. Старші посіви ще врожайніші.

Якщо гісоп розмножують розсадою, його сіють у розсадник або в холодний парник у першій декаді березня. З появою 5-6-го листка сіянці пересаджують на постійне місце і добре поливають. За розсадного способу розмноження рослини зацвітають у перший рік життя. Особливо швидко розвиваються, коли їх розмножують поділом куща (рано навесні). Поділені кущики висаджують глибше, ніж ріс материнський кущ.

Вирощуючи гісоп для приправи, його збирають протягом усього літа, а для лікарських потреб стебла зрізують перед цвітінням. При цьому зрізують верхню частину стебел, сушать у тіні. Зберігають у прохолодному, провітрюваному приміщенні. Для одержання ефірної олії гісоп збирають під час масового цвітіння на другий рік життя. Для бджільництва вигідна культура гісопу на насіння, воно достигає в середині серпня. Зрізані стебла зв'язують у пучки і підвішують вниз верхівками над підстилкою (папером, полотном тощо). Достигле насіння висипається. Схожість його зберігається 3-4 роки.
=
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость