Хміль. Агротехніка вирощування

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 Lariska » 27.11.2016, 11:16

Хміль широко використовують у пивоварній промисловості. Але його застосування як овоча дуже незначне. Мабуть, мало хто пробував запечене, відварене або тушковане коріння чи хмелеву кашу.

Хміль - багаторічна рослина з родини коноплевих. Виткими стеблами він обплітає стовбури дерев, гілки кущів і сягає 5-6 м завдовжки. На ділянках його вважають злісним бур'яном, який важко викорінити, оскільки навіть невеликі відрізки кореневищ, що залишаються у ґрунті, здатні відновити цілу рослину. Листки три-або п'ятилопатеві, шорсткі. Квітки бувають двох типів: на чоловічих рослинах вони зібрані у волоті, на жіночих - у головки, розміщені китицями.

Цвіте хміль у червні-серпні. Жіночі квітки формують супліддя, так звані шишки, де й знаходиться насіння. В дикому вигляді ця рослина росте на вологих місцях, заплітає кущі та дерева вздовж річок, балок, низин. Культивують для пивоварної, лікеро-горілчаної, парфумерної промисловості в Україні, Білорусі, Прибалтиці, Росії, у багатьох країнах Західної і Центральної Європи, в Америці, Австралії. Використовують як харчову, лікарську, ефіроолійну, волокнисту, пилконосну, декоративну рослину. Народні назви: хмелиця, гіркач, виноград дикий, хмелинка, хмельник, цміль, чмель.

У жіночих супліддях міститься гірка речовина - лупулін, смоли, віск, органічні кислоти, ефірна олія, дубильні речовини, вітаміни групи В (В1, В3, В6), рутин; у листках - до 170 мг% аскорбінової кислоти (вітаміну С).

Для лікарських потреб використовують жіночі супліддя (шишки) з метою покращення травлення, як заспокійливий засіб. Хміль належить до отруйних рослин, тому необхідно дуже обережно його використовувати, суворо дотримуючись дозування. У медичній промисловості застосовують спиртовий екстракт суплідь у препараті уролесан, настоянку - у препараті валоседан, ефірна олія входить до складу валокордину. Мазь застосовують для лікування ран, захворювань суглобів, ревматизму. Настоєм миють голову для поліпшення росту волосся, для ароматичних ванн. Ефірну олію, отриману з жіночих суплідь, також використовують у парфумерній промисловості та для ароматизації напоїв, для приготування різноманітних (алкогольних і безалкогольних) напоїв, соусів, додають до випічки, для ароматизації різних страв. Молоді корені, зібрані навесні, варять, тушкують, запікають, додають до супів, смажать у сухарях і яйцях, як спаржу чи цвітну капусту. Ось деякі рецепти.

Смажений корінь хмелю. Молодий корінь хмелю відварюють у підсоленій воді, підсмажують на олії чи маслі, додають підсмажену цибулю.

Омлет. Корінь хмелю, приготовлений за попереднім рецептом, заливають яйцями і смажать до готовності, додаючи зелень та спеції.

Грибний соус з хмелем. У підсмажену цибулю (100 г) додають 150 г свіжих або З0 г сухих подрібнених грибів. Смажать ще 5-7 хвилин, додають 300 г томатного соусу і смажать ще 10-15 хвилин. Потім, знявши з вогню, додають відвар шишок хмелю, приготовлений з 10 г шишок та 100 г води, 50 г сухого вина, 10 г вершкового масла. Використовують як соус до м'яса.

Як технічну культуру стебла хмелю застосовують для виготовлення мотузок, низьких сортів паперу, картону, а як декоративну рослину - для вертикального озеленення, у ветеринарії - для лікування водянки у тварин.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость