Буркун лікарський

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 4 (+4/−0)
Повідомлення: 214
З нами: 1 год

Сообщение #1 Lariska » 28.11.2016, 19:06

Ця вельми поширене рослина аж ніяк не схожа на старого діда-буркуна, як можна подумати з її назви. Російською буркун - це "донник", а в різних місцевостях України є такі назви цієї рослини: варгун, борконь, липка.

В Україні трапляється декілька видів: буркун білий (Melilotus alba), буркун лікарський, або жовтий (Melilo-tus officinalis), буркун високий, буркун зубчастий та інші. Найпоширеніші два перших види.

Буркун лікарський - дворічна рослина з родини бобових. Росте як бур'ян по всій території України: у садках, біля доріг, на галявинах, по ярах та балках. Рослини мають висоту від 50 до 180 см. Листочки трійчасті, квітки жовті, дрібні, зібрані у суцвіття - китицю. Квітує з червня по серпень. Використовують як лікарську, кормову, медоносну, харчову, ароматичну рослину.

Для лікарських потреб застосовують зелену масу, зібрану під час цвітіння, зрізуючи верхівкову частину рослини завдовжки З0 см. Зелена маса містить жир, глікозиди, кумарини, дубильні речовини, органічні кислоти, ефірну олію та вітаміни.

Недаремно видова назва буркуну - лікарський. Він допомагає у лікуванні багатьох хвороб: бронхіту, туберкульозу, стенокардії, тромбозу, як протисудомний засіб, а також як зовнішній засіб у вигляді припарок, мазей для розтирань при простуді та як ранозагоювальний і пом'якшувальний засіб. Для профілактики авітамінозу з свіжого молодого листя буркуну готують вітамінні салати, окрошки, супи, а висушене листя та суцвіття - для заправки супів, салатів, компотів у зимовий період.

Вітамінний салат. 200 г відвареної картоплі нарізують шматочками, посипають подрібненою зеленню цибулі та молодого листя буркуну (по 25 г кожного), підсолюють, заправляють олією або сметаною (20 г).

Літній салат. 100 г свіжих огірків нарізують тонкими кружечками, додають подрібнене яйце, притрушують зеленню цибулі та подрібненими молодими листочками буркуну (по 50 г), підсолюють, заправляють сметаною або майонезом (40 г).

Крім того, зелена маса слугує для ароматизації тютюну, пива, алкогольних та безалкогольних напоїв. А один гектар квітуючого поля буркуну в сонячну погоду дає до 500 кг меду за добу, тому, враховуючи те, що буркун цвіте ціле літо, його по праву можна назвати одним з найкращих дикорослих медоносів.

Високий вміст протеїну в зеленій масі дає можливість використовувати буркун як високобілкову кормову культуру. Виведено кормові сорти буркуну білого: Верховинський, Грозинський, Донецький однорічний, Еней та буркуну лікарського: Луганський малокумариновий, які районовані в Україні.

Цінні властивості мають не тільки буркун лікарський та бурун білий, а й інші його види можна використовувати як харчову, кормову та медоносну культуру.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»



Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость