Шипшина: рецепти з «колючого вітаміну»

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #1 Lariska » 13.12.2016, 18:31

Шипшина добре відома рослина, неймовірно популярна завдяки своїм лікувальним властивостям. Це справжня панацея для серцево-судинної системи. Славиться ця колюча троянда великим вмістом вітаміну С, якого в шипшині, більше ніж, у смородині і лимоні. Також в складі шипшини є вітаміни В, К, Р, каротин, пектини, дубильні речовини, флавоніди, фруктові кислоти, таніни.
«Колючий вітамін» - як називають його вдячні пацієнти володіє протицинговою, жовчогінною, сечогінною, заспокійливою, антимікробною, проносною, ранозагоювальною діями. А також стимулює кров'яний апарат і підсилює фагоцитарну здатність лейкоцитів.
У медицині його застосовують для профілактики і лікування гіпо- та авітамінозів, при лікуванні неврозів, астенії, недокрів'ї, хвороб обміну речовин, атеросклерозу, захворювань печінки жовчних шляхів і багатьох інших захворювань.
Шипшина в народній медицині застосовують при хворобах нирок, циститі. З плодів готують сік, екстракти, сиропи, драже, таблетки і цукерки. Шкірка і зерна - хороший сечогінний засіб. Відвар квіток застосовують для очних ванночок при кон'юнктивіті, блефариті і ячменях.
Застосовують рослину в косметології, так як її настій тонізує і освітлює тон обличчя. І в кулінарії шипшина знаходить своє застосування. З пелюсток і м'якоті плодів готують варення, квас, холодне варення.
Збирають плоди шипшини до заморозків. Якщо заготовити не вдалося, придбати плоди краще в аптеці, так як мороз руйнує корисні речовини, що містяться в ній.

Захворювання печінки, гіповітаміноз

4 л. подрібнених плодів відварити в 0,5 л. води 10 хв після закипання. Настояти 24 год. Процідити, віджати, додати мед і пити по 1 склянці 2-3 рази на день.

Мочекам'яна хвороба

2 ст. л. кореня кип'ятити 15 хв. в 850 мл води, настояти, приймати по 250 мл 3 рази на день 7 днів.

Кон'юнктивіт

10 г. квіток відварити 15-20 хв. в 1,5 ст. води, настояти, процідити. промивати очі

Застуда

5-6 ст. л. плодів настояти в термосі в 1 л. окропу. Приймати протягом дня.

Хронічний панкреатит

5 частин подрібнених плодів шипшини, трави звіробою, квітки цмину (6 ч.л. листя копитних, м'яти і трави деревію - по 3 ч.л. Насіння льону і грициків - по 2 ч.л. Змішати, 2-3 ст. ложки суміші настояти 10 год. в 0,5 л. окропу в термосі. Пити протягом дня.

Анемія

Настояти плоди шипшини 1 ст. л. перемолоти в кавомолці і залити 2 стаканами окропу, настояти 2-3 год., процідити і приймати по 1 / 4- ½ склянки 3-4 рази на день. Рекомендується також вживати плоди шипшини сирими.

Поліпшення мозкового кровообігу

20 г подрібнених плодів залити 1 ст. окропу, настояти 12 год. Процідити, приймати по ½ стакани 3 рази на день.

При нудоті і блювоті

Заварити 2 л. пелюсток шипшини, як чай. Настояти 15-20 хв. і приймати по ½ стакана чаю 3-4 рази на день.

Холецестит

Квітки шипшини заварити, як чай. Настояти 15-20 хв. Приймати по ½ склянки 4 рази на день.

Обмін речовин

1 ст. л. плодів шипшини залити 1 склянкою окропу на 10 хв. в закритому емальованому посуді, настоювати добу, а потім приймати по 1-2 ст.л. на протязі дня.

Зимовий квас

1 кг свіжих плодів шипшини, очистити від насіння і розтерти з 100 г цукру. Залити все теплою водою, так щоб вона покрила ягоди. 20-30 г дріжджів розтерти з цукром, додати 50 г житнього хліб, змішати з шипшиною і поставити його бродити в тепле місце. Як тільки сусло почало бродити, його потрібно процідити через марлю і розлити по пляшках. Добу пляшки повинні простояти в теплому місці, а потім їх на 2-3 дня виносять на холод, після чого квас можна пити.

Холодне варення

1 ч.л. плодів засипати 2 ч.л. цукру, щільно укласти, закрити, запечатати і поставити в холодне місце, через місяць варення готове до вживання.

Зимовий напій

1 стакан міцного настою шипшини, 1 стакан журавлинного соку, 1 стакан соку чорної смородини, цукор за смаком перемішати довести до кипіння і охолодити.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость