Дивина – цікава рослина

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #1 Lariska » 28.12.2016, 17:10

Так красиво і незвично називають доволі поширену рослину (російською мовою – «коров’як»). Вона належить до родини ранникових. Народні назви цієї рослини, які використовують у різних областях України, також незвичні й численні: свічки, споруда, бабки, вербишник, гербатка, горлачі, золотник, татарське око, царська свічка, воловий хвіст, медуниця та багато інших.

В Україні росте понад 20 видів дивини: дивина борошниста (Verbascum lychnitis), дивина чорна (Verbascum nigrum), дивина східна (Verbascum orientale). Інколи можна побачити дивину фіолетову (Verbascum phoeniceum) та багато інших. Проте найпоширеніші - дивина звичайна, або ведмеже вухо (Verbascum thapsus), та дивина густоквіткова, або скіпетроподібна (Verbascum densiflora).

Дивина густоквіткова - дворічна рослина заввишки від 50 де 110-200 см. Росте на луках, галявинах, вирубках, уздовж доріг. У перший рік формує прикореневу розетку листків і товстий стрижневий корінь, який дістає з глибоких шарів ґрунту. Тому дивина може рости на бідних, сухих піщаних ґрунтах. Листки ланцетної форми, порівняно великих розмірів - до З0 см завдовжки та 10 см завширшки, з повстистим, густим, м'яким опушенням. На другий рік дивина зацвітає яскраво-жовтими квітками з п’ятьма пелюстками, зібраними в колосоподібне суцвіття. Цвіте з червня по вересень. Інколи (в окремі роки) може зацвісти і в перший рік.

Пелюстки дивини містять вуглеводи, аскорбінову кислоту (до 36 мг%), каротин, ефірну олію, слиз, сапоніни, флавоноїди, глікозиди та інші речовини.

Віночок дивини густоквіткової використовують у медицині для лікування захворювань дихальних шляхів і легенів та в лікеро-горілчаній промисловості для поліпшення смаку напоїв. Висушені квітки мають виражений медовий аромат, їх додають до чаю, а також готують різні напої і наливки. Пелюстки збирають за сухої погоди, коли вони добре відокремлюються від чашечки. Сушать на відкритому повітрі в затінку або в печі, не допускаючи побуріння. За правильного сушіння, зазвичай, зберігається жовтий колір та приємний медовий аромат.

Вітамінний чай. Заварюють висушені пелюстки дивини й плоди шипшини в рівних частинах. За бажанням додають цукор або мед. До такого чаю можна додавати липовий цвіт, сухе листя малини чи смородини.

Медовий напій. Склянку свіжих пелюсток дивини заливають 1 л окропу, настоюють 3-4 години, проціджують, додають 50 г меду.

Наливка. Півсклянки свіжих пелюсток дивини заливають склянкою води і кип'ятять 1 хв. Охолоджують, проціджують. Отриманий відвар доливають до 1 л горілки, додають 4 столові ложки цукру.

Завдяки тривалому періоду цвітіння дивина є добрим медоносом. Також її використовують у декоративному садівництві: виведено декілька декоративних форм з різними відтінками жовтого й фіолетового забарвлення віночка, які висаджують у квіткових бордюрах, приваблюючи багато метеликів, джмелів та бджіл.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость