Лимонник китайський: легенда, лікувальні властивості та біологічні особливості

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 errror » 26.01.2017, 11:59

У ті далекі часи, коли в Китаї розквітала «Піднебесна імперія» і її володіння сягали від засніжених вершин Тянь-Шаню до просторів Уссурійської тайги, в невеличкому китайському селі жив бідний юнак на прізвище Лу Бане. Він закохався у знатну принцесу, але батьки, як часто буває, були проти їхніх зустрічей. Вони вирішили, поки Лу Бане був на службі в імператора, видати її заміж за підстаркуватого багатія. Дівчина настільки перехвилювалася, що сильно захворіла і ніякі ліки їй не допомагали. Лу Бане дізнався про хворобу коханої і вирішив будь-що зустрітися зі своєю коханою. Дорога була важка і довга, через сопки і тайгу. Лу Бане дуже поспішав зустрітись з милою, тому збився з шляху і заблукав. Юнак довго блукав тайгою. Змучений, голодний і геть виснажений він знайшов ягоди, які нагадували йому червоні порічки, що росли в батьківському саду. Зрадівши, Лу Бане з'їв декілька грон і сталось дивовижне: ягоди втамували голод і вернули хлопцеві силу. Лу Бане знайшов дорогу до селища своєї коханої і приніс їй ягоди. Дівчина невдовзі одужала, чудові ягоди принесли їй зцілення. Можливо і любов тут допомогла, та вдячні батьки прийняли Лу Бане до своєї родини.

Отже, про чудо ягоду тайги

Китайці називають її «у вей цзи», що означає ягода п'яти смаків. Стародавні китайські медичні трактати так описують цей плід: шкірочка - солодка, м'якуш кислий, насіння гірке і терпке з присмаком хвої, а ліки, виготовлені з ягід, солонуваті.
Уссурійські мисливці, йдучи за здобиччю в тайгу, завше брали з собою пригорщу сушених ягід. Провідники, яких найняв великий дослідник Далекого Сходу В. Арсентьєв, з його розповідей, пили чай із листків «у-вей-цзи». Друга назва цієї ягоди - лимонник китайський.

Лікувальні властивості

Під час війни використовували напій із ягід лимонника, як ліки, що допомагали багатьом пораненим вилікуватися. Настій лимонника поновлює сили, стимулює дихання, серцеву діяльність, нервову систему, покращує і загострює зір. Настоянку з лимонника стали видавати розвідникам, снайперам, льотчикам нічної авіації. Пізніше вчені встановили, що плоди лимонника покращують діяльність кори головного мозку, збуджують і укріплюють центральну нервову систему, не виснажуючи її.

Цю культуру вперше привіз із Приамур'я і акліматизував в Україні харківський агроном Н. Кузьменко в 1951 р. Нині можна сміливо стверджувати, що рослина не є така вже й рідкісна. У нас на Рівненщині вже є цілі плантації лимонника, хоча поширена рослина тільки в садівників-ентузіастів, із-за слабкої обізнаності з цією чудовою культурою.

Біологічні особливості лимонника китайського

І так, лимонник китайський, або ягода п'яти смаків (у-вей цзи), або «Schizandra chinensis» - дерев'яниста ліана, з стеблами, які сягають від 5 до 15 метрів, завтовшки 2-3 см, повністю зимостійка, витримує короткочасні морози до мінус 40°С. Ліана полюбляє обплітати опору, дерево чи шпалеру, і при цьому сильно гілкується. Що дає змогу використовувати рослину, як декоративну для вертикального озеленення. Цвіте невеликими білими квітками з тонким лимонним ароматом у травні-червні. Складність у вирощуванні ягід виникає тому, що лимонник має властивість одночасно формувати на одній рослині чоловічі (більші) або жіночі (менші з вираженими тичинками) квіток. Але біда в тому, що в різні роки можуть утворюватись або всі чоловічі квітки, або жіночі. Іноді можлива поява двостатевих квітів. Рослина може рясно цвісти, а урожаю не давати. Тому для того, щоб бути з урожаєм щорічно, необхідно мати в себе в саду як мінімум дві рослини. Тоді плодоноситимуть всі разом.

Для лимонника найпридатніші добре дреновані, багаті перегноєм, слабокислі ґрунти. Не терпить посухи (коріння не глибоко від поверхні), не тривале пересушування коріння смертельне для рослини. Тому необхідний постійний полив, особливо в першій половині весни. Ліана панічно боїться суховіїв і палючого сонця, особливо в перші 2-3 роки після садіння.

Садити необхідно так, щоб прикоренева частина майже весь час знаходилась в тіні, а верхня частина освітлювалась сонцем. Тому необхідне мульчування пристовбурного круга.

Розмноження

Розмножується добре як насінням, так і вегетативно. Насіннєвий метод не зберігає материнських ознак. Можна сіяти під зиму відразу після достигання плодів або закладати на стратифікацію (в ящики з вологим піском) і висівати проклюнуте насіння навесні.

Стратифіковане - сходить краще. Вегетативно розмножується зеленими живцями або відсадками. Для пересічних садівників відсадки - це найкращий спосіб розмноження. Тут, як кажуть, не треба мудрувати, нагнув гілку, присипав землею, а на осінь уже готовий саджанець. Так, практично, розмножуються всі ліани. Садять відсадки як восени, так і навесні.

Лимонник китайський в нашій зоні не має шкідників і, практично, зовсім не хворіє, лише за дуже вологого літа частково уражується борошнистою росою. Але за час мого дослідження культури (8 років) хвороби не спостерігав.

Під час вирощування в культурі рослина зберігає всі лікувальні властивості лісових побратимів.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #2 Lariska » 15.02.2017, 16:08

Лимонник являє собою ліану, що сягає до 10 м завдовжки і до 2 см в діаметрі. Він відноситься до найбільш морозостійких і скоростиглих плодових ліан світу. Цвіте лимонник в кінці травня, плоди дозрівають у вересні.

М'якоть плодів кислувата, шкірка солодка, насіння мають пекучий смак.

Досягнувши двометрової висоти, починає плодоносити тільки при достатній освітленості. Розмножується свіжозібраним насінням, які необхідно висівати восени (в кінці жовтня), або стратифікованим – навесні в добре підготовлений, удобрений грунт. Глибина загортання насіння 2-3 см, відстань між рядами 20-24 см.

Коли з'являються перші два-три листочки, сходи необхідно притіняти.

Через два роки сіянці пересаджують на постійне місце. Враховуючи, що лимонник – ліана, найкраще місце для нього – поблизу огорожі, де можна поставити шпалери заввишки до 2 м, або при вході на ділянку, встановивши там арку із залізних прутів, за якою лимонник буде витися. Не потрібно загущувати саджанці, обрізайте зайві гілки, щоб рослина була завжди на сонечку.

Лимонник можна розмножувати і вегетативно. Для цього використовують зелене живцювання до цвітіння.

Препарати лимоннику покращують фізичну та розумову працездатність, збільшують м'язову силу, знімають втому і є ефективним засобом боротьби з кисневим голодуванням. Вони знижують артеріальний тиск, а при гіпотонічній хворобі – підвищують його і сприяють нормалізації. З насіння лимоннику готується 20-відсоткова настоянка (200 г на 1 л) на 96 % спирті. Приймати таку настоянку слід по 20-30 крапель за прийом двічі на день натщесерце.

Настоянка лимоннику володіє вираженою жовчогінною дією, її застосовують при холециститах та інших порушеннях функції жовчного міхура.

При гастритах, що протікають з підвищеною кислотністю шлункового соку, надає сприятливу дію регулярний прийом порошку насіння лимоннику (по 0,5-1 г 2-3 рази в день). При зниженій кислотності корисно приймати сік ягід лимоннику (по 1 ст. ложці три рази в день перед їдою). Таке лікування сприяє більш швидкому ослаблення або навіть зникнення болю та інших неприємних відчуттів.

З лимоннику готують вина, тонізуючі безалкогольні напої, сік, який зберігається без будь-якої консервації багато років, варення, сиропи. Печуть пироги, роблять цукерки, а чай готують з усіх компонентів рослини: ягід, листя, пагонів.


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость