Морошка, або дюшнея індійська

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 errror » 26.01.2017, 12:04

Хочу вам розповісти одну цікаву легенду чи бувальщину. Було це в ті давні часи, коли загони уральських козаків досліджували Сибір і Далекий Схід. І ось від такого загону першопроходців відстав молодий козак, який довго блукав тайгою. Поки в нього були їстівні- та боєприпаси, юнак сяк-так перебивався (відомо, тайга в ті часи аж кишіла різною звіриною). Та пройшов час і всі припаси, а також кулі в нього закінчились. Козака мучив голод і спрага. Коли він зовсім виснажився і сили його почали покидати, перед ним, ніби з мороку тайги, з'явилась поляна, на якій було повно чудових темно-червоних ягід. Хлопець спочатку подумав, що в нього від голоду почалися галюцинації. Він покачав головою, аби позбутися цього видіння, але поляна так і залишалась на місці. Ще ніколи юнак не бачив подібних ягід. Зовні вони нагадували звичайні лісові суниці, але на відміну від них гордо тримали свої червоні голівки над зеленим килимом листя, ніби запрошували: "Скуштуй нас." Козак ще трохи повагався, адже його товариші попереджували про отруйні плоди цих країв. І сам він добре засвоїв науку, що невідомі ягоди можуть зашкодити. «Будь-що буде, бо вже несила терпіти спрагу і голод» - подумав юнак і зірвав кілька ягід. Ягоди були соковиті, але майже зовсім без смаку. «Мабуть, вони все ж таки отруйні, тоді хай швидше закінчаться мої муки», - козак з'їв ще пригорщу і сталось диво - спрага, яка мучила його вже кілька годин, відступила. Після другої пригорщі він відчув у собі силу і підвівся. Хлопець набрав незвичайних ягід у торбину і пройшов ще майже весь день тайгою, поки не вийшов до річки, а згодом він добрався і до поселення. А вже там мандрівник дізнався, що ягоди, які врятували йому життя, називались місцевими жителями морошка, або дюшнея індійська, а ще ця рослина має назву фрагія індійська.

Біологічні особливості

Ця рослина доволі рідкісна для наших країв, хоча не рідкість для Далекого Сходу. Чимось справді нагадує лісові суниці. Хоча за смаком поступається їм. А ось за лікувальними властивостями і вітамінним складом доволі гідно конкурує з ними. Рослина розмножується вусами і насінням. Зацвітає в середині червня жовтими або кремовими дрібними п’ятипелюстковими квітами. Плоди - водянисті, солодкі, приторні, покриті дрібними насінинками.

Достигають у червні - липні, іноді цвітуть і плодоносять до вересня. Плоди тримаються вертикально на товстих стеблах на висоті 5-7 см над килимом зеленого листу. Має надзвичайно декоративний вигляд, як землепокривна повзуча рослина, особливо біля садових доріжок. Рослина зимостійка, хоча в безсніжні зими підмерзає, але швидко відроджується. Необхідно на зиму вкривати соломою або іншими мульчувальними матеріалами. Тіневитривала, облюбовує напівтінь під кроною великих дерев. Погано переносить підтоплення талми водами, не терпить застою води. Разом з тим не відновлюється після затяжної посухи, літом в посушливі місяці необхідний полив, бо коріння морошки знаходиться в поверхневому шарі ґрунту. Рослина любить теплий і вологий помірний клімат. Та все ж таки це культура невибаглива і швидко відновлюється вусами, якщо залишилось хоча б декілька живих розеток.

Лікувальні властивості

У сучасних травниках не зустрічав опису. Через незначне поширення в Україні рослина малодосліджена. Та зі своїх власних спостережень встановив, що вживання ягід позитивно впливає на травну систему, печінку, підшлункову залозу. Ягоди мають сильні тонізуючі властивості, відновлюють сольовий баланс організму. В моїй колекції культура морошки уже понад 5 років і я нею дуже задоволений.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость