Стевія (Stevia redandiana)

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 Lariska » 06.03.2017, 21:00

В даний час вчені багатьох країн (в Європі, США, Південно-Східної Азії і Японії) ведуть активний пошук різних природних сполук, а також синтезують штучні препарати, які могли б стати якісними низькокалорійними замінниками цукру, але в той же час були б безпечні для людини. Виявилося, що серед представників рослинного світу зустрічаються і такі, які самі здатні синтезувати дуже солодкі речовини. Найбільш перспективною і цікавою з цієї точки зору представляється стевія (Stevia redandiana) з сімейства складноцвітих. Це трав'яниста багаторічна кореневищна рослина, в природному вигляді росте в високогір'ях Парагваю (Південна Америка), де багато тепла, достатньо вологи і відсутні сильні морози. У рослини пониклі стебла висотою 70-80 см, які на кінцях сильно гілкуються, щорічно восени відмирає, а навесні заново відростають. Листя вузькі, оберненояйцеподібні, з дуже коротким черешком. Квітки білі, дрібні, зібрані в волотисте суцвіття.

Вчені виявили у цієї рослини близько 400 різних речовин досить високої біологічної активності. Солодкі властивості стевії обумовлюються наявністю в її органах дитерпенового глікозиду стевиоза (з'єднання білкової природи), який, хоча і солодше сахарози майже в 300 разів, не відноситься до вуглеводів. "Цукром" стевії є тільки надземна частина - її листя і гілочки. Якщо відірвати і покласти в рот шматочок листочка, відразу відчуєш їх нудотно-солодкий смак (ці листя солодше цукру в 20-50 разів). Зміст стевиоза в різних частинах рослини неоднаковий: від 2-3% в сухих стеблах до 8-10% у сухому листі.
Рослина відрізняється унікальними лікувальними якостями, медико-біологічні протипоказання застосування препаратів з стевії не зареєстровані.
Її активно використовують у фармацевтичній промисловості.
У багатьох країнах світу стевію вирощують як культурну рослину. Добре розроблена технологія вирощування цього багаторічника на присадибних ділянках. Розмножують його дуже успішно вегетативним способом (зеленими живцями); насіння характеризуються дуже низькою схожістю (5-7%).
Стевію можна з успіхом вирощувати в закритому приміщенні (в кімнатних умовах на підвіконні, на лоджії, на засклених балконах) і на городі: у відкритому грунті, в парниках, теплицях.
Для її вирощування в закритому приміщенні попередньо готують грунт і ємність. Грунт повинен бути досить родючим, легким, добре дренованиим, краще - піщаний, але цілком прийнятна суміш "пісок + городня земля" у співвідношенні 1:1. Грунт використовують нейтральної кислотності, так як кислий для стевії неприйнятний. Ємність беруть об'ємом 4-5 л (не менше 2 л). Придбану рослину обережно, намагаючись не пошкодити ніжну, тонку кореневу систему, пересаджують в ємність з грунтом, попередньо зробивши в останній лунку. Кореневу систему акуратно розправляють, намагаючись якомога менше її травмувати, і присипають землею. Рослину поміщають в тепле місце, щоб на неї не падали прямі сонячні промені. Зверху рекомендують накрити рослину поліетиленовим мішком або половинкою пляшки. Період звикання рослини до таких умов триває близько 10-14 днів. Рослина віддає перевагу підвищеній вологості і дуже чутлива до посухи. При появі у рослин нових листків на верхівці або в пазухах листків укриття прибирають. Догляд за стевією аналогічний догляду за всіма кімнатними рослинами. У період вегетації обробіток ґрунту здійснюють таким чином, щоб не пошкодити кореневу систему, яка залягає неглибоко. Стевія вимоглива до тепла і вологи. Так, оптимальною температурою для росту і розвитку стевії є +20...24°С. Для успішного її зростання вологість необхідно підтримувати не менш 70-80%, так як при її зниженні рослина різко уповільнює свій розвиток. З цієї причини бажано двічі на день обприскувати рослину водою кімнатної температури. Регулярно підгодовують рослини розчинами добрив. Якщо на грунті з'являються цвіль, землю проливають рожевим розчином марганцівки. При виявленні з нижньої сторони маленьких білих мушок (білокрилки) обприскують рекомендованими препаратами. Рослину слід періодично (кожні 2-2,5 місяці) підрізати на 1/3, тоді у неї формується компактний пишний кущ. До середини жовтня стевію можна тримати на заскленій лоджії.
Якщо рослини планують тримати в зимовий період на підвіконні кімнати після невеликої обрізки, фахівці радять дотримуватися кількох правил: не розміщувати рослини між склом і фіранкою, не ставити на протязі, не допускати цвітіння (бутони обривати), при нічній температурі нижче 8°С помірно поливати. Можна з осені до весни утримувати рослини при додатковому освітленні електричної лампочки 100 вт на певній від неї відстані (не можна обпалювати листя), щоб забезпечити їм 12 - годинний світловий режим.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость