Черемша – де росте, як знайти

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Syrazik
Syrazik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 1 год 1 місяць

Коли сіяти черемшу

Сообщение #1 Syrazik » 10.02.2017, 11:00

Сьогодні я купив в одному з супермаркетів насіння черемші, але я бачу , що треба було посіяти його в жовтні - листопаді. Цікаво якщо я його посію навесні то щось вийде з цього чи необхідно чекати осені. Може хто сіяв черемшу навесні?

sidr
Аватара
sidr
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #2 sidr » 10.02.2017, 17:42

Я сіяв насіння черемши дуже давно, так що не пам'ятаю, в якому місяці, але цвіте черемша в травні, а потім насіння висихає досить швидко, і після того, ніяких слідів черемши. Я не думаю, так що варто чекати до осені з висівом насіння черемши.

Ruslan
Ruslan
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 39
З нами: 9 місяців 7 днів

Сообщение #3 Ruslan » 12.03.2017, 14:20

Всі бачили на ринках на самому початку весни продавців, які продають пучки зелені – черемшу. Мабуть перша рослина що росте на початку весни та є дуже цінною та багатою на вітаміни. Але, скільки не ходив у ліс, ні разу не бачив цю рослину. Може хто підкаже де треба шукати черемшу, може є якісь місця в яких вона любить рости. Знаю що в наших краях вона точно росте, бо лише перші сонячні деньки як відразу вона продається на базарі.

Hada
Hada
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 11 місяців 1 день

Сообщение #4 Hada » 12.03.2017, 14:28

У нас черемша росте майже у всіх в окрузі. Не вважається культурною рослиною - в лісі повно. І насіння у нас не продають, її простіше зубками розмножувати. У нас немає нічого більш раннього зеленого і вітамінного, ніж черемша. Прямо з-під снігу вилазить. Правда на ділянках її саджають просто для добавки в страви вже пізніше, хто любить часниковий присмак, тому що в лісі і раніше і більше. Особисто я насінням не сіяла, потреби не було - взяла у сусіда десяток кущиків. Але наскільки знаю, сіяти її треба під зиму - як озимий часник (вона і є часник, тільки дикий). І на всяк випадок скажу, що черемші треба багато води, ми її посадили поруч зі стічною канавкою, де завжди сиро. І бажано в півтінь, кудись за кущі. Але не в повну тінь - виживе, а розмножуватися не буде. Черемша ще на смак різна буває, є гостра, а є ніжна.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #5 Lariska » 12.03.2017, 14:35

Варто нагадати що ті хто рано навесні продає пучки черемші є порушниками, адже ця рослина занесена в Червону книгу України саме через таких продавців, через те що вони знищують природні насадження цієї рослини. Тож закликаю всіх хто любить дикий часник саджати його на своїх ділянках і не купувати у осіб на базарі, тим самим стимулюючи їх незаконний збір черемші.

Hada
Hada
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 11 місяців 1 день

Сообщение #6 Hada » 12.03.2017, 14:58

Черемша, як лікарська рослина, відома ще з часів древніх германців, згадується в трактатах кельтів і римлян. Так при археологічних дослідженнях поселень епохи неоліту в передгір'ях Альп нерідко знаходили сліди черемші, що передбачає її використання ще в третьому тисячолітті до нашої ери. У Стародавньому Римі і в середньовіччі черемша вважалася хорошим засобом для очищення шлунку і крові, і як протисклеротичний засіб, здатний підтримувати мужність. У стародавніх медичних трактатах черемша згадується як надійний запобіжний засіб під час епідемій чуми і холери.
Варто зазначити, що корисні властивості черемші визнані представниками не тільки народної, а й традиційної медицини. В черемші міститься велика кількість аскорбінової кислоти — вітаміну C. Таким чином, це дуже сильне протицинготний засіб. Листя, стебла і навіть цибулини черемші володіють сильним часниковим запахом завдяки вмісту ефірної олії. Крім того, у всіх частинах рослини є білок, фруктоза, мінеральні солі, фітонциди, в тому числі аліцин, який, до речі, має не тільки дуже сильну протимікробну дію, але і сильну протиглистову дію. В цій рослині міститься ще одна дуже важлива речовина для нашого організму — конферол, яка сприяє розширенню судин, зокрема, коронарних. Речовини що містяться в черемші перешкоджають накопиченню холестерину в крові, стимулюють серцеву діяльність, знижують кров'яний тиск. Тим самим її часте вживання сприяє попередженню розвитку гіпертонії. Крім того, вживання черемші підвищує апетит, збільшує секрецію травних залоз, посилює моторну функцію кишечника, сприяє нормалізації обміну речовин. Також рослина володіє бактерицидною дією.
У дикому вигляді черемша може зростати аж до тундрової зони, але здебільшого росте в тінистих лісах, в долинах поблизу річок, рідше культивується як садова рослина. Найбільш смачні листя, вирощені при температурі 12-17°С. При температурах вище 20°С смакові якості, як і у всіх цибульних, погіршуються, особливо при сухій погоді. Як стверджують лісничі, черемша — перша вітамінна рослина, якою ласують ведмеді. Харчуючись молодими пагонами, звір швидко відновлює свої сили після зимової сплячки. Звідси і ще одна назва — ведмежа цибуля. У деяких регіонах черемшу вирощують і як культурну рослину, але частіше збирають саме дикорослу. За словами представників охоронного відомства, масовий збір черемші може призвести до виснаження природних ресурсів, тому в Україні збір черемші заборонений законодавчо.
В стравах різних народів черемшу використовують у свіжому вигляді як пряність у салати, супи, овочі, і як начинку для пирогів, а також квасять, солять і маринують. До речі, сушити черемшу не рекомендується, оскільки в такому стані вона втрачає частину своїх корисних властивостей.

Alona
Аватара
Alona
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 81
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #7 Alona » 12.03.2017, 15:53

Следует помнить что черемша – это ядовитое растение. Это растение очень желчегонное, соответственно, на голодный желудок черемшу нельзя есть, потому что раздражает печень, поджелудочную. У кого эти органы больные - про черемшу забудьте. А также тому, кто имеет запоры, салат из нее не рекомендуется, потому что черемша и так вяжущая. В салате можно съедать 5 - 10 граммов черемши в день, не больше. То есть это 3 - 4 ложки салата.

Motyr
Motyr
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #8 Motyr » 12.03.2017, 19:29

Можливе зимове вирощування черемши в приміщенні на природному освітленні, в принципі можна і на штучному. Вирощується без землі, найпростіша гідропоніка - ємність заввишки 5см, легкий розчин гумінових добрив (можна інше), потім цибулини з корінням в розчин і щільно ставимо в ємність, надалі підтримуємо вологість коренів простою водою. Максимального розміру досягає через 3-4 тижні. Температурний режим - чим холодніше, тим краще, та де ж його взяти при пластикових вікнах. Можна іноді сніг насипати, якщо сильно жарко. Черемша, мабуть, єдина рослина, яка в дечому покращує свої якості при домашньому вирощуванні, наприклад, вона не стає жорсткою в принципі, тому вигонку рослини з квітконосом можна робити до цвітіння, а квітка домашньої черемші - особливий делікатес, смак меду із часником (в природних умовах квітка жорстка, так і вся рослина в той період вже "дерев'яніє"). Листя у домашньої черемші завжди ніжне, що у природної буває тільки в ранній період.

Kartoplyar
Kartoplyar
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 12
З нами: 10 місяців 22 дня

Сообщение #9 Kartoplyar » 12.03.2017, 19:40

А коли сезон починається збору черемши, ще рано йти за нею?

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #10 errror » 12.03.2017, 21:43

Хороша на смак черемша: часник нагадує, а неприємних слідів (запах, присмак) не залишає. І солять її, і квасять, маринують, і їдять свіжою.
Геронтологи вважають, що ця рослина підтримує сили і продовжує життя.
Я на дачній ділянці завжди милуюся куточком сибірського лісу: тут пухнасті смереки, величні кедри, рододендрони. І мимоволі звертаєш увагу на зарості рослини, здалеку дуже схожої на конвалію. Це під пологом хвойного лісу прекрасно почуває себе сибірська черемша. Густі зарості її витіснили тут інші трави, навіть яглиця, яка зазвичай заповнює простір між городом і лісом.
В Україні поширено два види черемші: цибуля переможна і цибуля ведмежа. Перша росте в Карпатах. В європейській частині країни частіше зустрічається другий вид, він менш вибагливий.
Вже в середині травня можна збирати перші парості черемші. У свіжому вигляді в їжу частіше вживають ніжні соковиті черешки листя, а пластинки листка, як і черешки, консервують.
Черемша - багаторічна рослина. Ранньою весною, коли з'являються перші проталини, вона викидає широкі світло-зелені ніжні листя з добре розвиненими черешками довжиною 15 - 20 см.
Цибулина нагадує зубок часнику, вона дає досить товсте стебло, що несе на кінці кулясте суцвіття з запашними білими, ясно-зеленими квітками. У другій половині літа утворюються округлі чорного кольору насіння.
Рослина морозостійка. Ранньою весною, як тільки встановиться плюсова температура, сплячі бруньки цибулини, розташовані біля поверхні грунту, рушають у ріст. Добре розвивається на вологих лісових грунтах.
Вирощуючи черемшу під Києвом, переконався: рослина невибаглива.
Щоб закласти плантацію, достатньо однієї-двох рослин, які садять з грудкою землі пізньої осені. Вибираючи ділянку для посадки, треба пам'ятати, що рослина лісова, тіньолюбна.
Розмножується насінням і вегетативно, тобто відділенням діток від материнської цибулини. Цей спосіб розведення її найбільш зручний.
Сусіди мені дали кілька рослин з грудкою землі. Спочатку я посадив їх під сосною з сонячної сторони. На наступний рік вони зацвіли, розкидали насіння і утворилася досить щільна невелика поросль. Але поступово її заглушали лугові трави. Тоді я пересадив черемшу в малинник. Під пологом кущів малини, яку я тільки прополюю, але не обкопую, черемша почала швидко розростатися, добре цвісти, розкидати насіння.
Якщо у вас ділянка не лісова, то насіння черемші можна посіяти на добре заправленій гноєм, перегноєм і дерновою землею (чи лісовою підстилкою) грядці шириною 1,2-1,4 м і висотою 20-25 см. Її краще розташувати в тіні будівель або в міжряддях саду. Грунт треба добре змочити водою. На вирівняній грядці роблять борозенки через 6-7 см глибиною 1,5 см і в них рівномірно висівають насіння. Засипані борозенки утрамбовують. На відкритих ділянках для цієї культури потрібно створювати розсіяне світло, притіняючи посадки дерев'яними решітками або щитами.
Черемшу можна використовувати для вигонки зелені взимку. Вона не страждає від слабкої освітленості. Для цього восени цибулини обережно викопують, не розділяючи подвійні, потрійні, садять в ящики і залишають на ділянці, злегка прикривши їх листям від перших сильних морозів, на початку зими снігом. Ящики вносять у приміщення за місяць до бажаного терміну отримання зелені.
Мені черемша сподобалася відразу. І не тільки тим, що вона хороша в салаті. Це дуже красива рослина. Посаджена на квітковій рабатці черемша декоративна все літо, приваблює комах.
Найкорисніша частина рослини - зелені листя. Аскорбінової кислоти в них у 10-15 разів більше, ніж в апельсині і лимоні. Десяток гілочок з листям цієї рослини покривають добову потребу людини в цьому вітаміні. В листі також міститься великий набір макро - і мікроелементів, що служить хорошим засобом проти цинги. Її рекомендують при атеросклерозі, як сечогінний засіб. Свіжовичавлений сік черемші допомагає при лікуванні хронічних отитів у дітей.
У народній медицині настоєм черемші натирають хворі місця при ревматизмі, вживають при лихоманці, кашлі.
В черемші, як і в цибулі і часнику, багато фітонцидів, які згубно діють на мікроби. Тим, хто буде вирощувати її на своїй ділянці, вона принесе подвійну користь: це не тільки вітамінний овоч, але і засіб для боротьби з шкідниками і хворобами. Її настоєм обприскують помідори проти фітофторозу. Дрібно нарізані листя заливають водою (1 кг на 3 відра води) і настоюють протягом 12 днів. При появі перших ознак хвороби цим настоєм 2-3 рази обприскують помідори.
Крім того, настій черемші захистить цибулю від пошкоджень личинками цибулевої мухи.

gerbert
gerbert
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 16
З нами: 10 місяців 13 днів

Сообщение #11 gerbert » 16.03.2017, 21:39

Ruslan писал(а):Може хто підкаже де треба шукати черемшу, може є якісь місця в яких вона любить рости.
Черемшу потрібно шукати біля річок, або там де багато води і вогко. А ще підсніжники полюбляють рости поруч з черемшею, майже точно якщо знайдете підсніжники то неподалеку буде черемша. Але краще все ж знайти хто знає місця і розпитати, бо шукати самому можна дуже довго.

TerelF1
Аватара
TerelF1
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 11 місяців 27 днів

Сообщение #12 TerelF1 » 19.03.2017, 21:25

Выкопал с 10 луковиц черемши в лесу и посадил дома в тенечке. Пока растет, что будет дальше - увидим.

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #13 errror » 18.05.2017, 21:52

Оскільки зараз черемша користується підвищеним попитом, то з'являється інтерес до вирощування її на дачній ділянці. У продажу зараз можна зустріти насіння для висаджування, але з насіння рослина виросте до нормального розміру тільки до третього року. До цього моменту цибулинка виросте до розмірів однієї третини швейної голки. Перед тим, як садити черемшу, потрібно почистити майбутнє місце посадки від всіляких бур'янів. Найкраще зійдуть ті насіння, які висадили в землю відразу після збору.
Насіння дозрівають у суцвітті, зазвичай проходять період дозрівання нерівномірно, в результаті чого верхні вже починають обсипатися, в той час як нижні тільки-тільки починають свій шлях до дозрівання. Для того щоб запобігти даремній витраті насіння, потрібно на суцвіття надіти паперовий пакет. У цьому випадку ще може допомогти спосіб, якщо повністю зрізати рослину і повісити її над ємністю, нижні насіння в цьому випадку дозріють за рахунок самої рослини. Після цього насіння треба викласти на підготовлену частину ділянки, трохи замульчувати і підтримувати у вологому стані.
Вирощувати черемшу краще на затіненій ділянці, її можна висаджувати під деревами або кущами. Після другого року з дня вегетації цибулинки не буде лишнім засипати тонким шаром опалого листя, оскільки кожен рік вона піднімає і пускає коріння в горизонтальному напрямку. Таким чином, утвориться прошарок коренів, прошарок листя. Таке добриво цілком достатньо для черемші, але не зайвим буде і легке підживлення комплексними добривами.

Filonka
Filonka
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 17
З нами: 7 місяців 17 днів

Сообщение #14 Filonka » 19.05.2017, 07:00

У мене теж на ділянці росте черемша. Починаємо їсти її з самої ранньої весни, коли ще немає ніякої зелені для салатів. Ріжемо листочки черемши, яєчка, непогано додати огірочок і заправляємо майонезом або рослинним маслом. Іноді використовую замість гарніру до м'яса. Потім, достигає спаржа, яку теж додаю в цей салат в сирому вигляді. Ще з черемші у нас прижився салат з додаванням вареної картоплі і рибними консервами або відвареної риби з рослинним маслом. Швидкий дачний варіант. Вона дійсно смачна з оригінальним смаком.


Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость