Майоран: вирощування та застосування

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 Lariska » 22.04.2017, 20:02

Майоран можна вирощувати на різних ґрунтах, але для кращого результату більше підходять супіски, легкі і середні суглинки, очищені від бур'янів, багаті органічними речовинами, що добре освітлюються сонцем, здатні утримувати вологу, з нейтральною або слабокислою реакцією.

Рослини майорану досить теплолюбні, при сходах і в молодому віці страждають від заморозків, а в суворі зими можуть вимерзати. Тому в умовах Північно-Західної зони всі різновиди культури краще вирощувати однорічними.

Майоран вимагає хорошої освітленості і довгого дня, особливо в початковому періоді зростання. Волога рослинам необхідна при посадці і в момент активного росту. Затінення ділянки та підсушування ґрунту негативно впливає на ріст і врожай. На ділянці з майораном бажані високі дози органічних добрив, внесених під попередні культури. Перед садінням ґрунт заправляють мінеральними добривами: 20-25 г/ м2 азотних, 30 г/ м2 фосфорних і 15 г/ м2 калійних. Протягом вегетації, особливо на бідних грунтах, бажані 1-2 підживлення в дозах: 10 г/ м2 азотних, 15 г/ м2 фосфорних та 12 г/ м2 калійних добрив.

У вирощуванні кожного з різновидів майорану є свої особливості. Для однорічного підходить тільки розсадний спосіб. Насіння висівають в ящики на поверхню, злегка притискаючи (з-за їх дрібності) і прикриваючи плівкою до появи сходів (через 2-2,5 тижні). Висаджують рослини в грунт після того, як мине загроза заморозків. Першу зрізання проводять до цвітіння, друге - в кінці вегетації.

Багаторічний звичайний і садовий майоран обробляють в одно - і дворічній культурі, посівом насіння в грунт або висадкою розсади. Посів на розсаду у березні. Температура грунту до сходів - +20-25°С, потім на тиждень зниження до 15°С, решту часу - на рівні 15-20°С. Через два тижні після появи сходів і через місяць дають підживлення: 1,5 г/л азотних, 1.5 г/л фосфорних і 1,5 г/л калійних добрив. Зрізання стебел в кінці літа, в період цвітіння на висоті 5 см від грунту.

На насіннєві цілі рослини висаджують у середині літа. Восени їх пересаджують в ящики або горщики, зберігають в підвалі або іншому прохолодному місці (без мінусових температур). А навесні висаджують у грунт. Збір насіння в кінці літа.

Багаторічні майорани можна пробувати вирощувати на одному місці до 5 років, висіваючи насіння восени або навесні, добре вкриваючи посадки на зиму.

Попередниками майорану можуть бути всі овочі, під які вносили органічні добрива. Він сумісний з морквою, сприятливо на неї діє.

Нітратів при несприятливих умовах вирощування майоран може накопичувати вище допустимої межі.

Майоран - материнка має форми (іноді звані сортами): листову (французька кущистість) та квіткову (німецька). Листовий майоран має сильно розгалужене і густо облистяне стебло, квітковий - слаборозвинене, мало облистяне стебло з великими квітками. При багаторічному вирощуванні материнка досягає висоти 70 см. Садовий майоран виростає у висоту до 50 см, а однорічний - від 20 см і вище.

До хвороб і шкідників майоран нестійкий. Захворювання посилюються у вологе літо і великий густоті висадки рослин (погане провітрювання). Висока якість зелені майорану буває при зрізці перед цвітінням або на початку його. На сонці прибрана зелень швидко втрачає ефірне масло. Аромат втрачається при вирощуванні в тіні. Висушений майоран зберігається тривалий час у щільно закритій тарі, бажано скляній.
Насіння майорану належать до дуже дрібних. В 1 г їх може бути від 5000. шт. і більше. Збереження схожості - до 3-х років, у материнки - до 5 років. З 1 м2 можна отримати 10-15 г насіння.

Основна цінність майорану - ефірна олія (0.3-0,8% сирої і до 2% у сухій масі), але він накопичує і сухі речовини (16,7-21,0), вітаміни С (7,3-55,0 мг %), А (4,6-5,5 мг %), дубильні речовини (до 20%) і бактерицидні.

Майоран знаходить різноманітне застосування в харчуванні. В свіжому і сушеному вигляді листя додають в якості пряної приправи до супів, м'ясних, рибних і овочевих страв, соусів, закусок (сиру, ковбаси). Майоран ароматизує оцет і чай, додається у ковбаси і розсіл при консервуванні овочів, використовується в приготуванні квасу і перцевих сумішей. У невеликих кількостях його кладуть в салати і пудинги. Корисний в лікеро-горілчаній і парфумерній промисловості.

З давніх часів майоран знаходить застосування в медицині. Він збуджує апетит і покращує травлення; допомагає при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бронхітах; служить знеболювальним, потогінним і сечогінним засобом.

Майоран - хороший медонос. За цим показником серед пряних він поступається тільки м'яті і мелісі. Його можна вирощувати і в декоративних цілях.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость