Рукола - модна та вишукана рослина

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 errror » 22.05.2017, 08:00

Рукола, або індау посівний, — це нова, дуже модна вишукана рослина, що користується зростаючим попитом. Називається вона ще гірчичним салатом, так як за смаком нагадує гірчицю з горіхом.

Це однорічна, дуже скоростигла рослина сімейства хрестоцвітних. Має антибактеріальні, протицинготні властивості, сприяє покращенню травлення. Давно використовується в східній медицині.

Проблемним моментом при використанні індау посівного, так само як у коріандру, є незвичний запах. Разом з тим це не заважає популярності руколи на Заході. Там продають зелень в супермаркетах, ресторанах готують салати.

Популяризатором цієї культури в Україні є науковий співробітник дослідної станції «Маяк» А. Поздняк. Він також є одним з авторів вітчизняного сорту індау Знахар. Проростки індау сорту Знахар мають слабке антоціанове забарвлення. Молода рослина (у фазі добре розвиненої розетки) напів-прямостояча, розетка помірно щільна, має 5-7 добре розвинених листків. Листя за формою ліровидно-перисторозсічені, перші два-три листки в розетці — цілісні. Середня кількість часток листка — до 7. Листова пластинка середньої товщини, завдовжки до 25 см, шириною 6-10 см. Стебло середньої довжини — 6-8 см і середньої товщини — близько 0,5 см. Забарвлення листя зелене, помірної інтенсивності.

Стебло пряме, але в умовах високого агрофону або надмірного загущення рослин схильне до вилягання. Стебло слабо опушене, має антоціанове забарвлення помірної інтенсивності. Галуження стебла помірне, є 5-7 (максимально до 10) гілок 1-го порядку. Товщина стебла середня — 0,8—1,0 см.

Сорт Знахар ранньостиглий: від масових сходів до одержання товарної продукції проходить 27 днів. Врожай зелені — 2-3 кг з 1 м2. Сорт відрізняється низьким рівнем накопичення нітратів.

Агротехніка вирощування індау подібна таким культурам, як гірчиця салатна, коріандр. Ділянку підбирають родючою з нейтральною реакцією середовища. Попередник — будь-який, за винятком представників сімейства хрестоцвітних.

Для посіву готують шар ґрунту 8-10 см з розпушеною структурою. Насіння висівають рано навесні, одночасно з посівом ранніх зернових. Можна в кілька строків для створення конвеєра надходження продукції. Ширина міжрядь — 45 см, глибина загортання насіння — 1-1,5 см з подальшим просапуванням.

Після прополки рослини залишають на відстані 5-8 см одна від одної. Індау сильно пошкоджується хрестоцвітими блішками. У зв'язку з тим, що в посівах зеленних культур забороняється застосовувати отрутохімікати, сходи опудрюють золою рано вранці, по росі, вкривають агроволокном. Особливо треба стежити за підтриманням грунту у вологому стані.

Товарну продукцію збирають у фазі добре розвиненої розетки, не допускаючи масового утворення квітконосних пагонів. Рослини виривають з коренем або зрізають на рівні поверхні грунту. Зберігають зелень в темному прохолодному місці близько двох діб.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость