Чабер

Описание: Як розпізнати, коли збирати, як готувати і для чого застосовувати лікарські трави. Обговорення того як вирощувати лікарські та пряно-смакові рослини, приготувати та застосовувати трав’яні збори.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #1 Lariska » 24.05.2017, 19:35

Відноситься до групи пряно-смакових рослин, входить в сімейство ясноткові. Латинська назва чабера Satureja hortensis (однорічний) і С. montana (багаторічний). Батьківщиною його є Середземномор'ї і Передня Азія. Культура чабера була добре відома древнім грекам і римлянам, а також лікарям в середні століття в Європі, де рослини вирощували в монастирських садах з IX століття. В даний час чабер в городах займає досить незначне місце.
Варто акцентувати, що чабер і чебрець – це зовсім інші рослини.
Обробляти чабер можливо практично на будь-яких грунтах. Кращі результати щодо врожаю і якості продукції отримують на ґрунтах добре окультурених і високородючих, без бур'янів і швидко прогрівається.
Рослини чабер віддає перевагу добре освітленим ділянкам, так як вони світлолюбні.
При відносній стійкості до знижених температур грунту чабер найкраще висівати, коли заморозки вже минули. Багаторічний (чагарниковий) різновид чаберу вимагає на зиму підгортання рослин і укриття їх листям, соломою, хвойними голками.
Помірна забезпеченість вологою грунту потрібні рослинам протягом усього періоду вегетації. Підтримка вологого стану ґрунту особливо важливо від посіву до сходів і на початку росту. В цей же період небезпечно утворення грунтової кірки, для попередження якої роблять мульчування перегноєм або компостом шаром до 2 см.
При наявності гною або компосту їх вносять на ділянку з осені по 6-8 кг / м². При відсутності органіки чабер вирощують на ділянках, де її вносили раніше. Перед посівом дають повне мінеральне добриво: не більше 20 г / м² азотних, 30 г / м² фосфорних і 15 г / м² калійних добрив. Після початку активного росту рослин підгодовують комплексними добривами, то ж роблять і після зрізу зелені. Грунт для чаберу потрібно заздалегідь вапнувати, зі слабкою або близькою до нейтральної кислотності. Розмножують чабер посівом насіння, вирощуванням розсади, живцюванням пагонів або розподілом куща. Для рівномірності висіву насіння змішують з піском. Глибина посіву до 1,5 см, схожість дуже тривала. При неможливості підтримувати постійну вологість до сходів на грядці, краще зробити посів в ящики на розсаду. Вік розсади повинен бути два місяці від сходів. Висадка в середині червня визначає термін посіву не пізніше 20 березня. Для подовження терміну отримання зелені однорічний чабер сіють і садять з інтервалами в два тижні. Заготівлю пагонів проводять у фазі бутонізації і початку цвітіння, коли вони найбільш ароматні.
Багаторічний чабер може рости на одному місці до 5 років. Цвітіння у нього починається з другого року, коли можна зробити одне зрізання. У наступні роки роблять по 2-3 зрізання, залишаючи на кущі пагони, кожен раз довші попередніх, щоб зберегти їх силу.
Попередниками чабера можуть бути овочі, під які вносили органічні добрива. Він добре поєднується в посадках з суницею, помідорами, петрушкою, шпинатом, крес-салатом, цибулею, може бути ущільнювачем різних культур.
Як всі пряні і зеленні культури, чабер схильний до підвищеного накопичення нітратів при несприятливих погодних умовах і надлишку азоту в ґрунті.
Чабер однорічний має гіллясте стебло до 60 см, що швидко грубіє, і тонкий прямий корінь. Багаторічна форма являє розлогий чагарник до 50 см. Пагони мають більш сильний запах.
До хвороб (грибкових) і шкідників (попелиці) у чабера стійкості немає. Своїм запахом він захищає від шкідників квасолі.
Якість зелені чабера залежить від своєчасності зрізання. Аромат його посилюється на більш родючих ґрунтах і при гарній освітленості, а також після висушування; при перезволоженні грунту він знижується.
Зрізані пагони чабера пов'язують в пучки і сушать в тіні. У сухому вигляді вони добре і довго зберігаються цілком або розмелені і поміщені в скляну закриту тару.
Насіння відносяться до дуже дрібних, 1000 штук маса - 0,4-0,6 г Вони зберігають схожість до трьох років.
Листя чабера містять сухі речовини (12,5-15,0%), білки, мінеральні солі, фітонциди, ефірна олія (близько 0,1%); вітаміни С (до 50 мг%), А (до 9,4 мг%), РР (до 40 мг%).
У харчуванні чабер використовують в свіжому і сушеному вигляді, як пряну приправу до салатів, супів, м'яса, риби, грибів, страв з яєць і квасолі. При засолюванні огірків і помідорів, для маринадів, в ковбасному виробництві, в складі перцевих сумішей.
У народній медицині його застосовують в цілющих чаях, для покращення апетиту, як в'яжучий, потогінний, сечогінний засіб. З його допомогою поліпшують смак лікарських препаратів. Настій з чаберу допомагає при шлунково-кишкових розладах і блювоті. Чабер рекомендується при гострих респіраторних захворюваннях, ревматизмі і для зміцнювальних ванн. Сік його заспокоює біль від бджолиних укусів і зменшує набряки.
Рослини чабера застосовують для садово-декоративних цілей. Вони є хорошими медоносами.
Чабер можна виганяти в зимовий час в кімнатних умовах з викопаних і пересаджених в горщики або ящики кореневищ. Зелень на вікні добре відростає і має аромат.

Вернуться в «Лікарські та пряно-смакові рослини»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость