Лимонник - це здоров'я і довголіття

Описание: Агротехніка, підбір чагарників для оформлення саду, посадка, догляд

admin M
Администратор
Аватара
admin M
Администратор
Возраст: 43
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 162
З нами: 1 год 7 місяців

Сообщение #1 admin » 10.11.2016, 18:46

Хто користувався французькими парфумами, той впізнає їх в ароматі весняного цвітіння лимонника! Але не це головне достоїнство цієї дивовижно царственої ліани з райського куточка самого Творця.

У радянський час на присадибних ділянках росли яблуні, груші, вишні, де в кого смородина, аґрус, рідко - черешня. Я маю право це стверджувати, бо за своєю професією вивчав економіку і причини застою Кубані. А в цей час повсюдно за залізною завісою бурхливо розвивалося садівництво, завойовували простори рідкісні культури. Але ж лимонник сотні років тому був уже добре відомий на Далекому Сході. У Китаї ж цю культуру використовували для зміцнення здоров'я нації. Ягід не вистачало і їх десятками тонн вивозили з Росії.

Мій колишній учень служив в Уссурійському краї - на кордоні. І він розповідав, що щоранку їм дають чай з лимонника, після якого не відчуваєш утоми, ніхто не хворіє. У ті сімдесяті роки один мій знайомий, старший науковий співробітник Далекосхідного інституту садівництва поділився зі мною одним секретом використання лимонника. Позаяк удома було достатньо сировини, я випробував усі три варіанти.

Річні пагони подрібнив секатором, склав у літрову банку і залив горілкою. Через три тижні рідина набула консистенції киселю. Щоранку на склянку чаю додавав чайну ложку настоянки. А який аромат! Під час епідемії грипу навколо мене чхали, але я був невразливий! Вчений виявився правий.

Другий варіант. Плоди лимонника подрібнював, додавав три частини води (через кислотність), цукор - за масою плодів.

Після бродіння одержував чудове вино, а вичавки сушив, подрібнював і заливав горілкою 1:5. Це вже третій варіант. Через пару тижнів одержував настоянку, практично таку, яка продається в аптеках. її вживають по 20-30 крапель з водою при знесиленні, за статевої слабкості, недокрів'я, при хворобах шлунка, застуді, дизентерії, нервових захворюваннях, гіпотензії. Так, при гіпертонії ця настоянка небезпечна, кмітливі знайшли вихід: за масою сировини лимонника додали туди квітки глоду або його плоди. Але в таких випадках може дати пораду досвідчений лікар. З 25 видів цієї рослини в нашій країні росте тільки один. Інші - у Північній Америці, Субтропіках Азії і деяких інших місцях. Його називають рослиною п'яти смаків, лимонним деревом, червоним виноградом Максимовича.

Морфологічні і біологічні особливості лимонника

Але це зовсім не дерево, а ліана і його рідний ареал у Росії - Далекий Схід (Сахалін, Курили, Примор'я, Хабаровський край). Так, це багаторічна листопадна, досить морозостійка (до -46°С) ліана, висотою понад 15 м з діаметром біля основи 3-5 см. Темно-коричнева кора зморшкувата, з безліччю бруньок. Стебла, що гілкуються, обплітають усе на своєму шляху, спрямовуючись догори. Молоді пагони з гладенькою світло-коричневою корою міцні на злам, трьох типів: ростові довжиною до півтора метра, змішані - до півметра і короткі - плодові.

Перші два типи мають властивість обплітати опору за годинниковою стрілкою. Листки лимонника чергові, еліптичні або оберненояйцеподібні, злегка загострені до верхівки, дрібнозубчаті, до 10 ему довжину, і наполовину менші по ширині, зверху темно-зелені, блискучі, знизу - блідіші. Черешки червоні, соковиті, до 3 см. Ця рослина може бути одно- і дводомною, але що цікаво: через погодні умови року це співвідношення може змінюватися. Квітки лимонника роздільностатеві, білокремові, з рожевуватим відтінком, надзвичайно запашні, з тонким ароматом, у діаметрі до 2 см, зібрані в пучки з пазухи листка однорічних пагонів. Квітки запилюються комахами. Якщо уявити гарне гроно червоних порічок, але щільно збите, то так виглядає соковите гроно лимонника - одно- чи двонасінних ягід. Маса грона до 15 г. Насіння ниркоподібне, до 3 мм у діаметрі. В одному кілограмі їх до 50 тис.! Але схожість насіння до 80%! Звичайно, врожайність з куща може бути і до 10 кг ягід. Цвітіння ліани припадає на травень-червень. Воно триває до 20 днів. Але які пахощі! Плоди достигають у серпні-жовтні (залежно від регіонів). Коли стиглі ягоди починають обсипатися, я починаю вибірково їх збирати. Але збираю весь урожай впродовж тижня. Частина з одного збору йде на насіння, інша - на переробку. Не можна збирати ягоди в оцинковані ємності.

Садіння та догляд за рослинами

Коренева система лимонника дуже могутня! Але вона має властивість малини - розростатися в усі боки суцільною порослю, поверхнево. Тим, хто був на моїй ділянці, я завжди показую паркан довжиною в 20 м. Років десять тому біля нього я висадив лише три рослини. Нині - це паркан з густих заростей лимонника. Ця рослина віддає перевагу легким, багатим на перегній, злегка кислуватим ґрунтам з помірною вологістю. На щільних ґрунтах лимонник не буде розвиватися, на перезволожених - загине, непридатні і піщані ґрунти. Але листяний перегній, перепріла тирса, коров'як, торф - його стихія, за один рік на такому ґрунті дасть пагони до п’яти метрів. Так, це ліана, їй потрібні опори на ваш розсуд, навіть до 25 м у висоту. У мене опори до трьох метрів - це зручно в догляді.

Лимонник тіневитривалий, але за сильного затінення не дає плодів. Прекрасний варіант, коли основа притінена, а вся надземна ліана на сонці. Форма опори може бути будь-яка: альтанка, шпалера, художня композиція. Зазвичай коренева система залягає неглибоко, в межах до ЗО см, але з огляду на розростання рослин, необхідно їх садити не ближче 2 м одна від одної. Обробляють ґрунт перед садінням на глибину 20-30 см. Лимонник може почати цвітіння навіть із другого року після садіння. Це залежить від саджанців, що ви придбали і, природно, від агротехніки, тому в перші роки домагаються гарного приросту стебел. По-заяк корені поверхневі, то я уникаю навіть розпушування ґрунту, бур’яни висмикую і не забуваю щорічно мульчувати ґрунт листяним перегноєм і органічними добривами (не рідкими) навесні, улітку-деревним попелом. Правильно застосовувати рідкі добрива можуть тільки фахівці, тому я всім рекомендую такого підживлення уникати. Треба мати на увазі, що ця рослина дуже швидко загущується порослю, за цим треба стежити. Досить залишати по центру 2-3 гарних пагони, інші видаляти. Обрізувати можна і рано навесні, і восени. Видаляють зайві пагони, старі непродуктивні ліани. Не раджу вкорочувати пагони для оригінальності насадження, тому що в цих випадках часто видаляються плодові пагони.

Розмноження лимонника

Лимонник успішно розмножується кореневими відсадками, поділом куща, живцями, насінням.

Після збирання стиглих плодів, вичавлювання соку насіння відмивають, просушують у тіні до сипучості. Стратифікація обов’язкова і складається з трьох етапів. Сухе насіння замочують у воді на 3-4 доби, потім тримають у вологому піску за кімнатної температури один місяць, після чого на один місяць кладуть їх у нижнє відділення холодильника, де температура приблизно 3-5°С. За зовнішньої температури 10-15°С можна висівати на грядку на глибину 5-10 мм (залежно від механічного складу ґрунту). З огляду на те, що в ґрунті розвелося багато шкідників, я висіваю насіння в ящики, а потім рослини пікірую на грядку чи в ємності. При зеленому живцюванні утворюється дуже слабка коренева система. А ось розмноження відсадками вдається успішно. До розпускання бруньок молоді пагони минулого року пришпилюю до землі, залишаючи кінці пагонів вільними. Ту частину пагонів, що від основи, злегка присипаю землею. А вже до осені заземлені пагони по всій довжині утворюють могутню кореневу систему з безліччю нових паростків.

Лікувальні властивості лимонника

У насінні лимонника ефірної і жирної олії міститься до 3-4%, також є тонізуюча речовина схизандрин, а безпосередньо в плодах - яблучна, винна і лимонна кислоти, до 20% цукрів, близько 10% білків, до 75 мг% вітаміну С і до 100 мг% вітаміну Р (яке виняткове поєднання для кровоносних судин!) У плодах є також залізо, кальцій, фосфор та інші елементи.

Як надзвичайно сильний стимулюючий і лікувальний засіб лимонник відомий здавна.

У китайській медицині використовують усі частини рослини, а для шлункових захворювань - і відокремлені від ягід плодоніжки. Вітчизняна медицина довела, що лимонник не поступається женьшеню, а й багато в чому навіть перевершує його. Він є неначе відновником зношеного чи ослабленого організму і при вживанні не призводить до виснаження нервових клітин. Бо ж відомо, що при перенавантаженні і виснаженні мозкових клітин розвиваються хвороби шлунка, астма, зникає зір, порушується гормональна система (І.П. Павлов). Саме лимонник китайський відновлює до норми механізм здоров'я, що руйнується.

М.Ф. Лерман довів, що лимонник нормалізує кров'яний тиск: якщо плоди лимонника підвищують тиск, то стебла мають протилежну дію. При хронічних гастритах впродовж трьох тижнів хворим давали лимонник. Уже через два тижні усі хворі забули про болі. Що цікаво - він нормалізував кислотність. Ті, хто вживав лимонник, також забували про поганий зір. і було вже доведено, що під час епідемії грипу, ті. хто пив чай з листків лимонника, жоден не хворів. Я ж полюбляю чай із стебел - пагонів, вони приємні на смак.

Однак, не слід забувати, що організм кожної людини індивідуальний, тому не ганяйтеся за високими дозами, порадьтеся з вашим лікарем. На жаль, багато лікарів, перестраховуючись, рекомендують настоянку лимонника лише при гіпотензії (зниженому тиску).

У народній же медицині практично немає таких захворювань. де б не допомогла ця прекрасна ліана.

Плоди лимонника широко використовують і в лікувальному харчуванні. З них готують сиропи, компоти, вони входять до складу цукерок, шоколаду, мармеладу. Я наведу кілька рецептів приготування продукції з лимонника:

1. Чай з висушених листків і пагонів: 10 г на 1 л окропу.
2. Сироп з ягід: вичавити сік через два-три шари марлі в емальований посуд. На один літр соку додати півтора кілограма цукру. Можна злегка підігріти до розчинення цукру.
3. Вичавлений сік лимонника як приправу до чаю додавати не більше однієї чайної ложечки.
4. Компот із плодів. Свіжі плоди в скляній тарі залити гарячим 60%-ним цукровим сиропом і 10-15 хвилин пастеризувати за температури не вище 80°С.
Якщо хтось спробує вирощувати лимонник у кімнаті, пам’ятайте, ця рослина найбільше боїться перезволожений ґрунту, будьте обережні з поливами, особливо у зимовий період.

Ареал лимонника просувається далеко на північ - він прекрасно витримує навіть сибірські морози. Ця реліктова рослина третинного періоду збережена для нас як рятувальний засіб для людства, яке захлинається в океані хвороб. Лимонник - це здоров'я і довголіття, це домашня аптека, це диво - дизайн.

Utolya
Utolya
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 33
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #2 Utolya » 20.12.2016, 21:36

Хочеться порадити садівникам посадити лимонник китайський - багаторічну ліану, що має унікальні цілющі властивості. Напої і настоянки з ягід, листків і кори лимонника сприяють зняттю втоми, знімають депресію, підвищують працездатність, поліпшують гостроту слуху й зору, мають протизапальні, бактерицидні і протипухлинні властивості, поліпшують обмін речовин, зменшують частоту серцевих скорочень, допомагають від кашлю, підвищують тиск.
Лимонник китайський вживають при імпотенції, для лікування ран і опіків, для профілактики грипу і як за-гальнозміцнювальне для здорових людей. Його листя є першим замінником чаю. Вся рослина має лимонний запах, а при цвітінні виділяється неперевершений аромат. Ягоди використовують для одержання соку, приготування сиропу, желе, мармеладу, їх пересипають цукром у співвідношенні 1:1 і зберігають у прохолодному місці. Жменя сухих ягід дасть силу ослабленому організму в екстремальних умовах без вживання їжі (спортсменам, учасникам експедицій тощо).
Лимонник - рослина світлолюбна, зимостійка, не пошкоджується шкідниками і не уражується хворобами, потребує опори, в затінку не плодоносить, полюбляє помірний полив. Розмножується кореневими паростками, відсадками, живцями. Краще садити дві рослини. У нас лимонник плодоносить уже два роки. Це чоловік настояв на його придбанні, позаяк він родом з Владивостока. Це - ягода його дитинства, там лимонник росте в природних умовах. А я ціле літо чогось об'їдаю молоді гілочки, просто не можу пройти повз нього, навіть урожай знизився, а баночка ягід з цукром стоїть у холодильнику і ми цілу зиму додаємо до чаю.

Олег
Олег
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 100
З нами: 5 місяців 18 днів

Сообщение #3 Олег » 06.07.2017, 20:57

Вперше я спробував ягоди лимонника У Мінську, на дачі у колеги. Досить приємні на смак, а потім зо три доби не міг заснути, настільки сильним виявився тонізуючий ефект. Більше з ним не експериментую. Росте на дачі, плодоносить тільки коли забереться на сонце.


Вернуться в «Плодово-ягідні чагарники»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость