Сорти картоплі – як розібратись в різноманітті

Описание: Все про агротехніку вирощування картоплі у відкритому грунті

Smila
Smila
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 19
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #1 Smila » 14.09.2016, 16:01

Існує величезна кількість сортів картоплі - більше 50 тисяч. Вони відрізняються за термінами дозрівання, врожайності, стійкості до хвороб.
Хто і які сорти картоплі садить? Який сорт картоплі найкращий, найврожайніший і найсмачніший? Для якого сорту і які умови найбільше підійдуть? Пропоную про це поговорити.
Я якраз насіння збираюся купувати, тому дуже цікаво, і терміново потрібно визначиться. Дякую.

admin M
Администратор
Аватара
admin M
Администратор
Возраст: 42
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 158
З нами: 1 год 1 місяць
Сайт

Сообщение #2 admin » 14.09.2016, 16:04

Прохання не дублювати теми, які вже піднімались на сторінках форуму, також перед створенням нової теми варто скористатись пошуком, можливо а форумі ваше питання вже обговорювалось і на нього вже є відповідь.

Docent
Аватара
Docent
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 17
З нами: 9 місяців 17 днів

Сообщение #3 Docent » 17.09.2016, 17:41

Мій улюблені сорт Синеглазка, причому протягом багатьох років.
За смаковими якостями, рідко який сорт з нею зрівняється. Єдиний, на мою думку, великий недолік сорту, це те, що він поганий в зберіганні. Тому зараз, ми прийшли до формули - основні сорти, це Синеглазка і Чорний принц (в народі Кубинка), в першу чергу, влітку-восени з'їдаємо Сінєглазку, а ЧП, закладаємо на тривале зберігання.
Останнім часом, є багато інформації, що сорт маловрожайний, власне і у нас з придбанням нового городу, врожаї не надихають. Напевно, це пов'язано з тим, що сорт повсюдно виродився, так як не оновлювався багато років і великі господарства відмовлялися від сорту через проблеми зі зберіганням. Однак за визнанням продавців з ринку, сорт не доходить до прилавків, його встигають розкупили по знайомствам.
Хоча в 90-і роки на старому городі, ми отримували, просто величезні врожаї, особливо при високій агротехніці, в середньому 4-5 кущів, заповнювали відро.
У минулому році в Коренево оновили сорт і я добув трохи бульби, так що буду намагатися розвинути оновлений сорт у себе, хоча, чесно кажучи при вирощуванні бульби багато напартачив, та й позначилися пригоди по дорозі (через кордон по пошті не пройшов, відіслали назад, по дорозі трохи підмерзли, вдруге поїздом дійшло нормально) і урожай насіння, виявився рази в два менше, ніж розраховував.
Бульби великі і дуже великі, округлі плескаті, шкірка часто шорстка, колір сіруватий, оченята фіолетові (звідси і назва), середньоранній, розваристий, але не настільки як ЧП. Цвіте яскраво-синіми квітками, кущ середньорослий.
Смак відмінний, мені більше подобається в вареному вигляді і в пюре, особисто мені в смаженому вигляді не дуже подобається, та й смажити важко розлітається сильно, структура м'якоті грубозерниста, біла.

Galinka F
Аватара
Galinka F
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 51
З нами: 9 місяців 17 днів
Откуда: Львів

Сообщение #4 Galinka » 17.09.2016, 18:35

Підкажіть будь ласка, у кого є досвід вирощування картоплі Санте. У нас на базарі її тітонька продає по 5 грн. за кг. Сама картопля жовта і велика, на смак непогана, але не смачніше Адрети. Цікаво як з урожайністю? Так як моя Адрета вже переродилася хочу знайти гідну заміну.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 4 (+4/−0)
Повідомлення: 216
З нами: 1 год 1 місяць

Картопля з кольоровою м'якоттю

Сообщение #5 Lariska » 17.12.2016, 20:16

Кольорова картопля – новий писк моди серед картоплярів. Поки вона не надто розповсюджена серед городників з-за дефіциту посадкового матеріалу. Проте все більше городників нею цікавляться.

Зараз картопля може бути не тільки з білою або жовтою м'якоттю, але і з червоною, синьою і навіть фіолетовою. Боятися такої картоплі не варто, так як ці сорти отримані не за допомогою генної інженерії, а завдяки схрещуванню. Причому дослідження показали, що чим інтенсивніше забарвлення, тим більше корисних речовин і вітамінів міститься в бульбах.

Вважається, що кольорова картопля перешкоджає розвитку злоякісних пухлин та інших захворювань. Та й на смак така картопля нічим не поступається звичній. Таким чином, бульби виходять не тільки смачними, але і корисними.

Готують кольорову картоплю так само, як і звичайну. Лише у деяких сортів присутній екзотичний присмак. А саме імбирний або просто більш насичений. Відмінного смаку виходять кольорові бульби в смаженому і вареному видах. Їх можна з успіхом використовувати в салатах. З кольорових бульб виходять відмінні деруни або чіпси.

Щоб кольорова картопля в процесі варіння не втратила красивий колір, її треба варити не більше 20 хвилин, а ще краще варити в шкірці.

СОРТИ КОЛЬОРОВОЇ КАРТОПЛІ

Віталот – найпопулярніший серед кольорових сортів картоплі. Плоди у неї витягнуті, фіолетового кольору. Дозрівання врожаю пізніше. Тому без втрат зберігається всю зиму. При кулінарній обробці колір зберігається. Особливо красиво виглядає в пюре або смаженою.

Ал Блуе – картопля синього кольору. Дуже красивий. Середньостиглого дозрівання, може зберігатися досить довго. Можна смажити, варити і запікати.

Ред Уондер (Red Wonder) – дуже урожайний сорт з червоними бульбами і м'якоттю. Характерна особливість – вдавлені вічка, що створює труднощі при чищенні. Підходить для будь-якої обробки.

Вибух (Explosion) – ранньостиглий сорт з синьо-фіолетовими бульбами. Забарвлення шкірки таке ж, як і у м'якоті. Дає дуже щедрий ранній урожай. Страви з нього виходять дуже незвичайними.

Блакитний Дунай (Blue Danube) завоював популярність не з-за високої врожайності, а завдяки високим смаковим якостям. Стійкий до грибних хвороб.

Бузок – забарвлення м'якоті рожево-бузкове, з мармуровим малюнком. Бульби дрібні, темного кольору, з білим обідком або серединкою. Готові страви відрізняються легким мигдальним смаком.

Kartoplyar
Kartoplyar
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 12
З нами: 5 місяців 8 днів

Сообщение #6 Kartoplyar » 20.01.2017, 12:24

Торік я випробував нову лінію сортів картоплі: німецької, нідерландської, української та польської селекції. За не дуже сприятливих погодних умов ці сорти вразили комплексом позитивних якостей. Зокрема, крім високої врожайності. товарності, чудового смаку, нові сорти виявилися стійкими до хвороб. Комплекс таких ознак трапляється досить рідко. Незаперечні лідери минулих років - Беллароза, Бернадетте Рокко, Мрія, Довіра та інші - залишилися далеко позаду майже за всіма показниками.

Розповім про 7 сортів - справжніх лідерів щодо врожайності, стійкості до хвороб, привабливості, смакових якостей, товарності.

Ароза - середньоранній сорт німецької селекції. Кущі високі, прямостоячі, стебла середньої товщини, зі слабким антоціано-вим забарвленням. Листя велике, зелене, облистненість куща висока. Суцвіття середнього розміру, рожеве. Утворення ягід незначне. Швидкість росту бадилля висока. Кущі не вилягають навіть наприкінці вегетації, що значно підвищує врожайність та стійкість до хвороб, зокрема до фітофторозу. Гніздо компактне, всі бульби розміщуються біля стебел. У кущі їх від 12 до 15 (нерідко більше 20), великих та середніх, маленьких дуже мало. Бульби овальні, шкірка гладенька, інтенсивно-червоного кольору, як у сорту Рокко. Вічка поверхневі, білого кольору, м’якуш яскраво-жовтий.
Врожайність Арози напрочуд висока, товарність 95-98%. Бульби червоні, ідеальної форми і тому високо цінуються на ринку. До того ж Ароза має комплексну стійкість як до вірусів, так і до бактеріальних хвороб, зокрема проявляє дуже високу стійкість до фітофторозу та парші. Протягом двох років випробувань в урожаї майже не траплялися хворі, виродливі, нетоварні бульби. Загалом бульби у сортів Беллароза та Ароза дуже схожі, проте в Арози шкірка гладенька, а у Белларози трохи шорстка й товстіша, і колір бульб рожевий. М’якуш у Арози інтенсивно жовтий, а у Белларози світліший. Кущі в Арози більш прямостоячі, листя темнішого кольору та трохи меншого розміру. Цей сорт дуже стійкий до чорної плямистості, ризоктонії, чорної ніжки, раку, нематоди (Бої, Бо4» ^05і> залізистої плямистості, механічних пошкоджень та дуплистості. І, головне, - Ароза не розтріскується так, як Беллароза в разі перезволоження. Саме тому новинка більше підходить для північного, центрального й особливо західного регіону України. Смакові якості бульб високі.

Тайфун - середньостиглий сорт польської селекції. Кущі дуже високі, прямостоячі. Стебло товсте, без антоціанового забарвлення. Облистненість висока, листя середнє, темно-зеленого кольору. Суцвіття велике, квітки білі. Утворення ягід незначне. Швидкість росту бадилля інтенсивна.
Тайфун виявив найвищу з-поміж усіх сортів стійкість надземної маси до фітофтори. Його бадилля довго стояло без пошкоджень, навіть здавалося, що він середньопізній. Бульби майже повністю розміщуються у верхньому шарі гнізда. Вони видовжено-овальні, від великих та дуже великих до середніх. У гнізді їх від 15 до 20, іноді до 25. Середніх і малих бульб мало. Шкірка жовтого кольору, вічка поверхневі, м'якуш жовтий. Урожайність надзвичайно висока. Торік цей сорт став лідером щодо врожайності з-поміж усіх висаджених мною.
Бульби добре зберігаються навіть у вологому ґрунті. Тайфун - дуже надійний, невибагливий сорт з високою стійкістю до бактеріальних та вірусних хвороб. Смак відмінний, бульби розварюються мало.

Ред Леді - ранній сорт німецької селекції. Кущ високий, прямостоячий, стебло товсте, з сильним антоціановим забарвленням. Облистненість висока, листя зелене, середнього розміру. Суцвіття велике, рожеве. Утворення ягід слабке, бадилля серед-ньовисоке. Стійкість зеленої маси до фітофтори середня. Бульб у гнізді від 12 до 15, нерідко до 20, середніх та великих розмірів. Шкірка червона, вічка яскраво виражені, поверхневі, м'якуш жовтий. Форма бульби -від видовжено-овальної до видовженої (траплялися завдовжки до 25 см). Маленькі бульби переважно округло-овальні. Врожайність і товарність високі.
Сорт Ред Леді дуже стійкий до парші, середньостійкий до фітофтори, стійкий до нематоди (Я0і), раку. Дуже стійкий до ризоктонії, чорної ніжки, чорної плямистості. Бульби не розтріскуються, дупло всередині їх не виникає. Ред Леді придатний для двоврожайної культури. Привабливий вигляд бульб та високі споживчі якості роблять цей сорт цінним для продажу. Смак відмінний, м'якуш розварюється дуже слабко.

Міранда - ранній сорт німецької селекції. Кущі високі, прямостоячі, стебла товсті. Облистненість висока, листя середнє, зелене, суцвіття велике, біле. Утворення ягід незначне. Швидкість росту бадилля інтенсивна. Міранда досить стійка до фітофтори, що рідко трапляється у раінніх сортів. Гніздо компактне, в ньому розміщується від 12 до 15 бульб і навіть більше. Бульби видовжено-овальні, великі й середні, малих дуже мало. Шкірка жовта, бархатиста, вічка поверхневі, м'якуш жовтий. Бульби стійкі до фітофторозу, залізистої плямистості, сухої гнилі, парші, раку, чорної ніжки, нематоди (R01, R04, R05). а також до багатьох вірусів. Виродливих бульб мало, вони не розтріскуються, не утворюють порожнин. Смак чудовий.
Міранда має привабливий вигляд, дуже високу товарність. Добре росте на всіх типах ґрунтів і в усіх кліматичних зонах України, особливо в посушливих. Придатна для двоврожайної культури.

Рів'єра - ранній сорт нідерландської селекції. Кущі високі, напіврозлогі, облистненість дуже висока. Листя середнє, темно-зеленого кольору. Стебла товсті, з середнім антоціановим забарвленням. Суцвіття середнє, біле. Утворення ягід слабке, швидкість росту бадилля середня. Надземна маса куща досить стійка до фітофтори та інших хвороб. У гнізді 8-10 і навіть більше великих (іноді дуже великих) та середніх бульб. Гніздо компактне, врожайність висока. Бульби округло-овальні, шкірка товста, гладенька, м'якуш кремовий. Сорт стійкий до фітофтори, парші та багатьох вірусних і бактеріальних хвороб. Бульби не розтріскуються, дупла не утворюються. Смак добрий (4 бали), розварюваність середня. Рів'єру можна вирощувати на всіх типах ґрунтів, у всіх ґрунтово-кліматичних зонах України.

Лідер (Нагорода) - новітній сорт української селекції, раннього строку достигання. Бадилля високе, прямостояче. Стебло товсте, облистненість висока, листя велике, зелене. Суцвіття велике, білого кольору. Незважаючи на те, що сорт ранній, бадилля Лідера виявилося надзвичайно стійким до фітофтори та бактеріальних хвороб. Швидкість росту надземної маси дуже висока. В кущі від 12 до 15 (іноді 20) бульб, майже всі вони великі, середніх небагато. Врожайність напрочуд висока. У сприятливих умовах вирощування Лідер здатний забезпечити врожай 700 ц/га, а на деяких ділянках і більше до ( до 100 ц га). Отже, деякі новітні українські сорти щодо врожайності на території України перевершують сорти німецької та голландської селекції.

Джеллі - середньостиглий сорт нідерландської селекції. Бадилля високе, прямостояче. Стебла товсті, з інтенсивним антоціановим забарвленням. Облистненість висока, листя середнє, темно-зелене. Суцвіття велике, білого кольору, утворення ягід слабке. Швидкість росту зеленої маси висока. Бадилля надзвичайно стійке до фітофтори, на рівні з Тайфуном. Гніздо компактне, в кущі від 10 до 15 бульб, нерідко і до 25. Вони переважно великі, середніх небагато, а малих майже немає. Врожайність дуже висока, але трохи нижча, ніж у Тайфуна та Лідера. Бульби ідеальної видовжено-овальної форми, шкірка гладенька, інтенсивно-жовтого кольору. Вічка поверхневі, їх майже не помітно. М'якуш яскравого жовтого кольору. Джеллі дуже стійкий до чорної ніжки, раку, ризоктонії, залізистої плямистості, нематоди. Надзвичайно стійкий до фітофторозу, парші, розтріскування, різних видів гнилей, вірусів. Ураження хворобами бульб, виродливості я не помічав. З-поміж усіх сортів, які я вирощував, Джеллі, на мою думку, був лідером щодо товарності та зовнішнього вигляду. Він сподобався мені найбільше. До того ж Джеллі має ніжну структуру м'якуша, тому його легко чистити, смакові якості високі (5 балів). Бульби не розварюються. зберігають форму, тому ідеально підходить для салатів та страв, де потрібно дрібно кришити картоплю.
Джеллі можна культивувати на всіх типах ґрунтів в усіх кліматичних зонах, але, на мою думку, найдоцільніше вирощувати його у західному, північному та центральному регіонах України.

Добре зарекомендували себе й інші німецькі, польські, нідерландські та нові українські сорти: Святкова, Сувенір, Палітра, Карлік.

Щодо пріоритету врожайності, то, справді, за однакового врожаю сорти з низькими показниками товарності, стійкості до хвороб, привабливості, смаку можуть дати прибуток у три і навіть більше разів менший. Саме тому я вважаю хибною думку: отримати максимальний врожай будь-якою ціною.
Наведемо приклад. Візьмемо сорт X - з фактичною врожайністю 500 ц/га. Цей сорт багатобульбовий, з середніми бульбами, не досить стійкий до хвороб (фітофтороз, парша, рак, різні гнилі), з не дуже привабливими бульбами (форма, колір шкірки тощо) та смаком. За несприятливих умов під час формування або накопичення маси бульб ми можемо отримати від З0 до 50% товарного врожаю, не кажучи вже про втрати від хвороб (10-17%). Отож, при врожаї 500 ц/га і 20% пошкоджених бульб отримуємо для реалізації 400 ц/га. Коли ж товарність 50%, на продаж матимемо 200 ц/га.
Візьмемо сорт У з фактичною врожайністю 400 ц/га, але з дуже високою товарністю - 98%, стійкістю до хвороб, відмінним смаком та привабливим зовнішнім виглядом. Отже, віднявши від 400 ц/га 1% пошкоджених бульб, за товарності 98% отримуємо 388 ц/га.
Щодо затрат на вирощування, то економічно вигідніше більше витратити, але й отримати вищий врожай високоякісної продукції (звичайно, при розумному вкладенні коштів). Отож, для отримання високих прибутків обов’язково потрібен елітний насіннєвий матеріал новітніх сортів, ефективні засоби захисту рослин, зокрема, від фітофторозу, якісний обробіток ґрунту та догляд за рослинами, внесення збалансованих норм органічних і мінеральних добрив, по можливості полив та інше.
Високі матеріальні витрати окупляться підвищенням врожайності від середньої по Україні 120-150 ц/га до 400 ц/га.

Ідеального сорту на всі випадки не існує, тому селекціонери створюють таке велике різноманіття сортів на всі смаки і для різних ґрунтово-кліматичних зон та способів використання. А ви обирайте ті, які для вас найбільш прийнятні.

Kapelka
Kapelka
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 42
З нами: 8 місяців 9 днів

Сообщение #7 Kapelka » 20.01.2017, 13:09

Може хто підказати де картоплю сортову можна замовити в мережі в маленьких обсягах?

baldug
baldug
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 6
З нами: 8 місяців

Сообщение #8 baldug » 21.01.2017, 16:45

Може хто підказати які сорти картоплі не дуже люблять колорадські жуки або принаймні їдять їх в останню чергу і чи є взагалі такі, чи це лише рекламний трюк

Nasredin
Nasredin
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 56
З нами: 5 місяців 23 дня

Сообщение #9 Nasredin » 11.02.2017, 19:30

Я завжди саджу кілька сортів картоплі, щоб уже напевно. По-перше, різні сорти в різні роки по-різному поводяться. Потім, страви теж з різних сортів картоплі готуються. Для салату, підходять ті сорти, які тверді і не розсипаються, для пюре навпаки.
А взагалі, вибір сорту повинен залежати ще і від того, який у нього період дозрівання. Не всі можуть собі дозволити садити картоплю, яка дозріває близько 140 днів і орієнтуються на 100 - 80 днів.
Сорти картоплі які не любить колорадський жук: Білоруський ранній, Гатчинський, Детскосельскій, Заграва, Зарічний, Зубреня, Лошицький, Вогник, Олев, Невський, Луговський, Жуковський. Темп, Сулев, Думка, Кухонна-19, Світанок київський.

Natulik82
Natulik82
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 12
З нами: 5 місяців 1 день

Сообщение #10 Natulik82 » 11.02.2017, 19:37

Гадаю не варто шукати сорти які не любить жук, а краще обробляти перед посадкою посадковий матеріал обприскуючи спеціальним препаратом. Я використовувала "Престиж". В результаті жук не їсть картоплю практично до збирання врожаю.

MelNik
MelNik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 24
З нами: 8 місяців 15 днів

Сообщение #11 MelNik » 05.03.2017, 16:39

За останні роки найкраще зарекомендували себе у нашій місцевості такі сорти: Рання весна, Ласунок, Адретта, голландський сорт Санте, Невський, Зарєво, Поліська рожева.

Duandot
Duandot
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 11
З нами: 8 місяців 12 днів

Сообщение #12 Duandot » 17.03.2017, 13:26

Сорти картоплі, перевірені досвідом, класика: Адретта (жовтий всередині і зовні ранній сорт, не боїться низьких температур, стійкий до хвороб, смачний), Ред скарлетт (червона шкіра, всередині жовтий, голландський сорт, урожайний в умовах середньої смуги, стійкий до хвороб). Втім, у кожного свої переваги по сортам і за смаком і за зовнішнім виглядом, тому свою дуку нікому не нав’язую.

Mikola
Mikola
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 27
З нами: 4 місяця 12 днів

Сообщение #13 Mikola » 17.03.2017, 20:38

Світанок Київський - з багатьох сортів, які садив у себе, найсмачніша картопля. Зараз саджу тільки Ківі - найбільш стійкий до фітофтори, добре зберігається до нового врожаю, смачний, урожайний. Середній урожай - 3-4 кг з куща.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 10 (+10/−0)
Повідомлення: 196
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #14 eddbit » 17.03.2017, 20:48

Гадаю для кожної місцевості, особливостей грунту та агротехніки підходять різні сорти картоплі. Я до того, що варто пробувати більшу кількість сортів і вже на основі власного досвіду визначити який сорт картоплі найкраще родить саме на вашій ділянці і тоді вже його і розводити. Також хочу лише порадити купувати насіннєву картоплю не на ринку або в овочевому відділі магазину, а там, де торгують реальними сортами картоплі.
Живу как умею и другим не мешаю

Pomidor M
Аватара
Pomidor M
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 17
З нами: 7 місяців 6 днів
Откуда: Дніпро

Сообщение #15 Pomidor » 19.03.2017, 13:46

Хочу розповісти як я вже більше 10 років отримую свій насіннєвий матеріал.
Оновлювати сорт що виродився методом купівлі супер-еліти - шкода не так грошей, а часу на пошук та замовлення, доставку. Навіть зараз, коли купа Інтернет-магазинів, начебто замовив і тобі прислали... Ага! Цього немає, то ще не дістали зі сховища, то відправлення у наступному місяці. А коли ж підгодовувати до посадки?

Я став робити так:

1. Саджу суворо по сортах. Влітку намагаюся знайти серед рослин одного сорту "чужинця", що відрізняється листям, квітками тощо - щоб потім не взяти з нього бульби на розмноження.

2. При викопуванні вибираю кущі з кращим урожаєм (не самі густі і потужні кущі, а саме найурожайніші, де бульби більше) і від них відбираю на посадку середньо-дрібні бульби, а також п'ять найбільших і красивих.

3. Насіннєвий матеріал зберігаю окремо від харчового.

4. Навесні "красенів" саджу на окрему грядку - зрозуміло, за сортами. Раніше виганяв з них розсаду і висаджував, як помідори. Тепер саджу прямо в грядку, але коли з'являться паростки і розгорнуті справжні листя, вигрібаю землю і витягаю бульбу, акуратно відокремивши від нього паростки. Бульба саджу в ту ж грядку на вільне місце. У неї від сплячих бруньок з'являються нові паростки. Урожай від "красенів" повністю йде в "насіннєвий фонд".

І ось: з тих пір якщо і купую насіннєву картоплю, то тільки для отримання нового сорту. А Розара і Белароза прекрасно ростуть... третій десяток років вже.
До речі, цим способом чудово вирощується картопля "з магазину". Тобто, мені без різниці - супер вона еліта або 4-5 репродукції. Я сам селекціонер і оновлюю свою насіннєва картоплю самостійно маючи практично завжди гарні врожаї.

sidr
Аватара
sidr
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 7 місяців 26 днів

Сообщение #16 sidr » 19.03.2017, 13:56

Pomidor писал(а):До речі, цим способом чудово вирощується картопля "з магазину".
Я додам, що на мою думку, купувати картоплю в продуктових супермаркетах однозначно вийде дешевше і в кінцевому результаті отримаєте гарний насіннєвий матеріал гарантованої якості. Крім можливих відкатів і корупційних схем заходження є ще безумовні вимоги до якості та інше. Довгий список вимог, який постачальник зобов'язаний дотримуватися. Це ретельно контролюється.
Вимоги по крупності, однорідності, відсутності гниллі, найменших ознак хвороб. А щоб таку картоплю отримати, вона повинна бути якісно-сортова і з досить свіжою репродукцією. Нам для посадки на 1 рік точно вистачить!
У той же час, товарна позиція "картопля", наприклад, обов'язково, по сезону представлена кількома її "видами": брудно-немита, чистенька, «взагалі білосніжна, в сітках». Вся, природно, з різною ціною для будь-якого гаманця.
Залежить кількість сортів і від площі торгового залу конкретного магазину (для іншого теж повинно знайтися місце).
Тому однорідна, велика, смачна, здорова картопля у великому мережевому магазині майже напевно дасть урожай і картопля буде такою же яку і купили.

Mikola
Mikola
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 27
З нами: 4 місяця 12 днів

Сообщение #17 Mikola » 27.03.2017, 10:35

На мій погляд витрачати гроші та час на пошуки нових сортів картоплі марні трати. Є таке поняття як економічна доцільність. І випробування нових сортів, навіть тієї самої картоплі, трохи схоже на рулетку, адже ніхто не знає напевно як поведе той чи інший сорт саме на вашій ділянці. Є можливість випробувати новий сорт, потрібно нею обов’язково скористатись, і можливо вам повезе і цей сорт саме у вас дасть гарний врожай, ну а не буде гарного врожаю – продовжуйте пошуки саме вашого сорту. А витрачати час на пошуки самих нових, та самих перспективних, на мою думку економічно недоцільно.


Вернуться в «Картопля: вирощування»



Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость