Як зберегти часник до нового врожаю

Описание: Все про агротехніку вирощування часнику та цибулі у відкритому грунті

admin M
Администратор
Аватара
admin M
Администратор
Возраст: 43
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 162
З нами: 1 год 9 місяців

Сообщение #1 admin » 13.10.2016, 11:39

Ще на тему вирощування часнику: Як підвищити врожайність часнику

На мою думку виростити часник не так уже й складно. Головне - зберегти його, аби він якнайдовше залишався здоровим і придатним до вживання. Мені щороку вдається зберігати часник майже до нового врожаю. А, щоб домогтися цього, я застосовую два простих способи.

Спосіб І. Щойно почне жовтіти листя надземної частини рослин, я викопую часник, бо перетримування його в ґрунті може призвести до розтріскування покривних лусочок. І тоді часник до тривалого зберігання буде непридатним.
Збирати врожай намагаюся за ясної сухої погоди, щоб головки кілька днів добре просохли на сонці. Потім переношу часник на горище, де відчиняю обидва вентиляційні віконечка для поліпшення повітрообміну. Там часник лежить до початку сталого похолодання, при цьому він проходить своєрідний карантин.
Напередодні замерзання ґрунту знову перебираю часник, ретельно відбираючи повністю здорові головки. Складаю їх у поліетиленові мішечки, у кожному з яких зберігається приблизно 1 кг часнику. Мішечки щільно зав'язую й, викопавши в саду ямки завглибшки 50 см, складаю їх туди. Зверху ямки засипаю ґрунтом, а потім вкриваю обпалим листям шаром 50-60 см.
Якщо зима сніжна, то на такі сховища обов’язково нагортаю сніг із садових доріжок. Напровесні після відтаювання ґрунту розкопую ямки і дістаю звідти часник, стан якого майже не змінюється, він залишається таким, як і під час закладання на зберігання.
Це дуже ефективний і водночас простий спосіб тривалого зберігання часнику. Однак у нього є один недолік - якщо взимку потрібно дістати трохи часнику, то необхідно розкопати укриття, а сильний мороз може пошкодити решту продукції, що зберігається у земляному сховищі.
Тому я часто застосовую ще один ефективний спосіб зберігання часнику.

Спосіб II. Завдяки цьому способу я завжди маю часник під рукою, бо зберігаю його безпосередньо на кухні. Для цього беру кілька поштових ящиків і насипаю на дно кожного з них невеликий шар звичайної кухонної солі, на яку викладаю шар часнику і засипаю його сіллю так, щоб цибулинок не було видно, а шар солі над ними був не менше 1-2 см. Потім усе повторюється: шар часнику, шар солі і так далі, доки ящик не буде заповнений доверху. Останнім має бути шар солі завтовшки не менше 2 см.
Упакований у сіль часник не висихає й не темніє, навіть якщо на деяких зубках під лусочками починають розвиватися якісь захворювання - під дією солі уражені місця підсихають, а хвороба далі не поширюється. Так зубки цілком придатні для вживання, після видаленні підсохлих частинок.
Сіль після зберігання часнику я не викидаю, бо її можна застосовувати з іншою метою у домашньому господарстві, зокрема для засолювання овочів на наступний рік. А ось для зберігання часнику завжди використовуй лише свіжу сіль.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 8 місяців

Сообщение #2 Lariska » 13.10.2016, 19:57

Не знаю для чого все так ускладнювати. У мене і в картонній коробці в кухні під шафою лежав, а коли коробку викинули, і просто в пакеті - "майці" (незакритому, природно) в коморі зберігається нормально. До нового часнику лежить спокійно, і вся заготівля практично з старим часником робиться. Рекорд зберігання був - до наступного листопада долежав, а може, і ще лежав би, та ми його з'їли нарешті. Правда, я його тільки з бульбочек вирощую, може, в цьому справа.

MelNik
MelNik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 24
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #3 MelNik » 22.10.2016, 17:36

Ніколи не задумувався що зберігання часнику являє з себе щось складне. В мене весь часник в картонній коробці зимує не неопалюваному горищі і нічого йому там не бракує, зберігається практично без втрат. В когось гниє часник чи вимерзає під час зберігання, може в мене такий собі суперсорт часнику, а я й не здогадувався, думав що всі так зберігають.

Solnce
Аватара
Solnce
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #4 Solnce » 02.11.2016, 20:10

В мене часник зберігається так само на горищі, де погода така сама як на вулиці, і нікуди він не мерзне, і саджу його і вживаю в їжу.

1979
1979
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 29
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #5 1979 » 11.12.2016, 14:34

В мене цього року часник практично вже згнив. Хоча викопував у сонячну погоду, а на вигляд був повністю здоровий. Зберігав в коморі, в якій досить прохолодно. Чому таке може бути, минулі роки все робив так само ніколи не гнив, ще й так рано.

Nesmeyana
Nesmeyana
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 33
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #6 Nesmeyana » 29.12.2016, 19:36

Лежкість часнику дуже залежить від погодних умов коли він ріс і коли його збирали, якщо літо було дощове то й часник буде погано зберігатись.

Cderki
Cderki
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #7 Cderki » 10.01.2017, 21:26

Ніколи у мене зимовий часник не псувався взимку. Зимовий - значить, посаджений восени, під зиму, урожай збираю в липні, більшу частину залишаю на зберігання, відсотків 20-30 висаджую восени, зберігаю частково в панчосі в шафі, частково - в холодильнику. Той, що в холодильнику лежить до квітня. А то і довше.

Svetlica
Svetlica
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 21
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #8 Svetlica » 20.07.2017, 09:11

У мене часник зберігається до нового врожаю просто на кухні в коробці. Але я свічкою припікаю кореневу мочку денця. При викопуванні часнику залишаю корінці см 2-3 їх і припалюю (згоряють повністю до денця), проблем зі зберіганням ніколи немає. Пробувала інші способи зберігання, цей для мене найкращий.

Kapelka
Kapelka
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 1 год 3 місяця

Сообщение #9 Kapelka » 20.07.2017, 09:34

А я ріжу на тонкі пластини і вони швидко висихають, перетираю в порошок. Порошок засипаю в банку і закриваю кришкою. Так він може зберігатися десятки років і місця мало займає. Запах часникового порошку навіть сильніше свіжого часнику.

Drekt
Drekt
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 5
З нами: 7 місяців 13 днів

Сообщение #10 Drekt » 20.07.2017, 16:51

Можно ли сушить чеснок при очень высокой температуре? На чердаке под крышей нагревается так что можно париться, или лучше на открытом воздухе под навесом?

Евгений Витальевич
Евгений Витальевич
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 11
З нами: 8 місяців 23 дня

Сообщение #11 Евгений Витальевич » 20.07.2017, 21:39

Drekt писал(а):Можно ли сушить чеснок при очень высокой температуре? На чердаке под крышей нагревается так что можно париться, или лучше на открытом воздухе под навесом?
Конечно лучше не под солнцем, и не при высоко температуре, а там где хорошо проветривается. Свой чеснок рассыпал под навесом для сена, там нет прямого солнца и постоянно сквознячок.

Alona
Аватара
Alona
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 81
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #12 Alona » 20.07.2017, 22:15

На чердаке, где температура достигает 50-80 градусов, чеснок может спариться, на чердак можно на пару дней, чтобы немного подсох, а затем на воздух, но не под прямое солнце.


Вернуться в «Часник, цибуля: вирощування»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость