Давайте поговоримо про вибір сортів яблуні

Laura
Laura
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 15
З нами: 9 місяців 16 днів

Сообщение #1 Laura » 22.09.2016, 06:54

У нас росте яблуня, що залишилася від старих господарів (з їх слів - "Брянська -1" - дуже смачні соковиті яблука, великі, зелені, жовтого кольору! Не дуже довго зберігаються! Я з них чавлю сік. Але яблуня дуже стара, хотілося б підшукати їй подружку з такими ж характеристиками. У списку є Брянські сорти, а які характеристики у них, - знавці, підкажіть будь ласка. Я згодна на щеплення від цієї яблуні, якщо аналогічного сорту немає!

Bogdan
Аватара
Bogdan
Репутація: 3 (+3/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 1 год

Сообщение #2 Bogdan » 02.01.2017, 21:52

Не знаю про сорт «Брянська -1», але можу розповісти про свої переваги при виборі сорту яблуні. Серед зимових – це Хоней Крисп (довго зберігається, дуже гарні червоні яблука, на смак кисло-солодкі), Айдаред (також довго зберігаються, плоди зеленувато-жовті з червоним рум’янцем, на смак – на любителя, але мої найбільш любимі) та осінні Слава Переможцям – старий український сорт, перевірений роками, один з найбільш популярних серед садівників України.
Пропоную писати про сорти яблунь які вам подобаються і короткі їх характеристики – це допоможе при виборі сорту яблунь новачкам.

Werdikt
Werdikt
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 21
З нами: 7 місяців 14 днів

Сообщение #3 Werdikt » 02.01.2017, 22:11

Я б теж порадив посадити осінній сорт Слава Переможцям. Сорт досить старий, наприкінці 80 - початку 90 яблука цього сорту у великій кількості привозили в кінці літа з Молдавії. Смак у них кисло-солодкий, м'якоть дрібнозерниста. Повністю дозрілі яблука мають дуже красиве малинове забарвлення з дрібними білими крапками. В нашому регіоні зазвичай дозрівають на початку вересня. Якщо зняти трохи недозрілими, то плоди зберігаються близько місяця.
Із зимових сортів порадив би посадити Імрус. Це нащадок Антонівки, стійкий до парші. Плоди при зніманні зелені, в процесі зберігання стають солом'яно-жовтими, мають дуже ніжну дрібнозернисту м'якоть. Кисло-солодкі з невеликою гіркуватістю. Зберігаються до новорічних свят. Недолік - при нестачі води сильно дрібнішають.

MelNik
MelNik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 23
З нами: 8 місяців 12 днів

Сообщение #4 MelNik » 03.01.2017, 08:30

Ось я в сусідній темі попросив прокментувати фахівця, як він стверджує з 30-річним стажем у садівництві, вибір сортів плоджових дерев, не лише аблонь. Взагалі вважаю потрібно створити теми про всі плодові дерева і щоб люди писали своє бачення кращих сортів з вказанням оснвоних характеристик, таких як смак, ранні чи пізні і т.д.

Програміст
Програміст
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 5 місяців 28 днів

Сообщение #5 Програміст » 03.01.2017, 13:57

Ось я в сусідній темі попросив прокментувати фахівця, як він стверджує з 30-річним стажем у садівництві, вибір сортів плоджових дерев, не лише аблонь.

Я не буду робити перепости на цьому сайті,краще зацікавлених подивіться інформацію про яблуню,плодові культури,виноградник разом з моїми альбомами на іншому ресурсі,це не в якості реклами: vinograd.info , зайдіть там на форум і знайдіть користувача Djamhodar

Utolya
Utolya
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 33
З нами: 7 місяців 8 днів

Сообщение #6 Utolya » 03.01.2017, 18:13

Якщо най-най, то слід починати з осінніх. Вони володіють "букетом", що проявляється в ароматі і мають вишуканий смак. Це Обраниця, Мрія (мені подобається більше, ніж Мелба, до того-ж не хворіє паршею), Сергіана, Пам'ять Тихомирова... Під Пітером.
А найсмачніші - зимові. Довго зберігаються, мають самий тонкий "букет".
Ранні, на жаль, більш прості на смак. Вони служать для вгамовування нашого голоду на фрукти, вітаміни. Наприклад, діти дуже люблять Коробовку, Китайку золоту ранню (як ранні), потім з'являються Білий налив, Антонівка золота і Пам'ять Лаврика (два останніх з переважанням цукру).
До того-ж, враховуйте, що вибір сортів необхідно погоджувати з конкретним мікрокліматом ділянки.

Nasredin
Nasredin
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 56
З нами: 5 місяців 19 днів

Сообщение #7 Nasredin » 06.01.2017, 10:41

По саду не знавець, сам тільки освоюю цю науку перші 5 років. І ось, що можу сказати з невеличкого але особистого досвіду. Саджанці брати тільки з перевірених джерел. Ні яких виїзних базарів, лівих ларьків і т. д. Перші дерева посадив восени 2012 року, з ларька, яблук навіть і не бачив. Друга партія з досить великого магазину – 50 на 50. І тільки в минулому році поїхав в селекційний інститут з ще радянськими напрацюваннями, благо живу в Києві, а він знаходиться не далеко і купив пару дерев там. В цьому році знову парочку посаджу. Яблуні не помідори, чекаєш результат не один рік. Ось у мене дерева по 5-6 років без врожаю, потрібно рубати, а рука не піднімається. По сортах. Однозначно зимові. Якщо виростуть і дадуть урожай його можна зберегти на зиму, хоча дивлячись за погодними навіть не знаю, що сказати. У нас мінус 20 - це вже катаклізм. Напевно краще порадитися з місцевими фахівцями, а то я багато чого можу порадити. Люблю Симиренка, але його не знайти нормальне. Спартан, до речі, у мене вдалий попався. Вже другий рік з яблуками і смакові цілком. Якщо з ранніх сортів, дуже подобається Слава переможцям. А від зайців на зиму потрібно стовбур руберойдом обгортати. Ну і знову ж підживлення (восени, навесні), обробка від хвороб і шкідників (восени, навесні) і обрізка (обов'язково). І восени дуже рясний полив, дерева морози легше перенесуть.

sveta
sveta
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 8 місяців 8 днів

Сообщение #8 sveta » 06.01.2017, 20:10

Мені подобається пізній сорт ЛОБО - кисло-солодкий смак, дуже соковиті. У вже минулому році свіжі яблука їли на 8 березня Як-ніби щойно з дерева

Hetyf
Hetyf
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 19
З нами: 6 місяців 25 днів

Сообщение #9 Hetyf » 07.01.2017, 21:04

Обов'язково посадіть літню яблуню Коваленківське, смак - мед із цукром. Із зимових - Топаз/дуже гарний/, Антей/потрібні обробки кальцієвмісними препаратами інакше яблука псуються прямо на дереві. Всі дерева на низькорослих підщепах/адже Вам не потрібна тонна плодів/. І ще проводите нормування врожаю-коли яблука будуть розміром з вишню видаліть дрібні, кострубаті і т.д. Залишіть на 1-2 яблука на плодушці.

Utilitar
Utilitar
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 24
З нами: 4 місяця 22 дня

Сообщение #10 Utilitar » 03.05.2017, 20:21

Лобо - мій улюблений зимовий сорт (разом з спартаном), але помітив таку особливість: у жаркі посушливі роки з мінімальним поливом яблука дозрівають набагато раніше і довго не зберігаються... на смак - просто незрівнянні. В останні 2 роки здолала парша (хоч і скор і хорус застосовуються...), раніше щоб було таке лихо - не пригадаю.
І ще, багато пишуть про те, що цей сорт з періодичним дозріванням, але у нас плодить щорічно і непогано, за винятком хіба що років з особливо морозними зимами, після яких не до врожаю.


Вернуться в «Яблуня: сорти, вирощування, догляд»



Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость