Вирощування солодкого перцю

Описание: Все про агротехніку вирощування солодкого та гіркого перцю у відкритому грунті

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 Lariska » 04.01.2017, 10:40

Те, що солодкий перець - незрівнянна овочева культура, відомо давно. Його популярність постійно зростає. Це пояснюється тим, що у плодах цього овоча міститься глюкоза, білки, вітаміни С, Е, В3, провітамін А, каротин, мінеральні солі. За вмістом вітаміну С перець займає перше місце з-поміж овочевих культур. Завдяки наявності солей калію, заліза, цинку та інших мінеральних речовин він сприяє зміцненню кровоносних судин, стимулює органи травлення, покращує колір обличчя. Крім того, під час термічної обробки, на відміну від інших культур, перець солодкий втрачає свої поживні якості і вітаміни лише на 25-30%, що робить його незамінним у консервації.

Плоди солодкого перцю споживають у свіжому вигляді, маринують, печуть, варять, засолюють, тушкують, використовують для приготування салатів, соусів. До того ж догляд за перцем дещо простіший, ніж за помідорами, огірками та іншими овочевими культурами. Для харчових потреб використовують плоди як у біологічній, так і в технічній стиглості, тобто зелені. Можна не чекати, доки вони почервоніють, стануть жовтими, помаранчевими, синіми чи коричневими: їхній смак від цього не поліпшиться. Це дає змогу вирощувати солодкі перці в різних зонах України.

Усі сорти перцю поділяються на дуже ранні (від сходів до технічної стиглості 100 днів), ранні (101-120 днів), середньостиглі (121-135 днів), пізні (більш як 136 днів). Ця рослина теплолюбна. Оптимальна температура для росту і розвитку - 22-27°С. Мінімальна температура проростання насіння 14—15°С. Перець вибагливий до інтенсивності освітлення, особливо у перший період вегетації, вологолюбний.

Сьогодні в Україні рекомендовано 40 сортів і гібридів солодкого перцю, серед них 57% вітчизняного походження. Основні тенденції селекції солодкого перцю - це створення скоростиглих холодостійких сортів і гібридів з високими показниками якості: товарність, форма, смак, аромат, товщина стінки, середня маса плоду. Якщо нині районовані сорти та гібриди мають середню масу плоду 65-80 г, то вже з'явилися надранні і середньоранні перці з масою плоду до 500 г. Прикладом таких сортів є Кореновський, Золотий фазан, які важать 200-300 г, а також Болгарський гігант (300-500 г). Щоб одержати високі стабільні врожаї солодкого перцю, необхідно дотримуватися технології його вирощування. Найкраще перець вдається на добре дренованих родючих грунтах. Кращі попередники - це бобові, коренеплоди, гарбузові, цибуля, капуста. Не можна розміщувати перець після перцю, а також після помідорів, баклажанів, картоплі раніше, як через 3-4 роки, оскільки у них багато спільних хвороб.

Ця рослина добре реагує на внесення органічних і мінеральних добрив, особливо на початку плодоношення. Тому перед висаджуванням розсади я вношу біогумус власного виробництва (100-150 г на одну рослину).

Основою високого врожаю перцю є добре розвинута розсада. На початку лютого висіваю у горщики по дві насінини. Після появи сходів слабкі рослини видаляю. Перед висаджуванням у грунт розсаду загартовую. Схема розміщення розсади у відкритому грунті така: 20-25 х 50-60 см. У процесі вирощування розсади 2-3 рази підживлюю: після появи одного-двох листочків, потім через кожних 10 днів розчином біогумусу.

Після висаджування розсади у грунт вперше поливаю через 7-12 днів, коли рослини приживляться. Поливна норма - 3-5 л на кожну рослину. Вдруге поливаю через 7-8 днів, потім, через два тижні після садіння рослин на постійне місце, роблю прикореневі підживлення розчином біогумусу з розрахунку 1 кг на 1 л води. Після кожного поливу грунт обов'язково розпушую на глибину 6-8 см. Коли почнуть наливатися плоди, під час кожного поливу бажано вносити калійне добриво?

За багато років вирощування перцю випробував такі сорти, як Ластівка, Кристал, Богатир. Каліфорнійське диво. Подарунок Молдови та інші. Але найкращі результати забезпечили Тритон, Кореновський, Золотий фазан, Болгарський гігант.

Тритон - ранній сорт, дуже врожайний, дає до 10 плодів з однієї рослини. Вони добре зберігаються, транспортабельні. У фізіологічній стиглості мають темно-червоний колір. Завдяки своїй швидкостиглості плоди достигають практично будь-якого року що дає змогу одержати високоякісне насіння. Тритон - незамінний сорт, оскільки, на мою думку, йому немає рівних серед інших сортів за врожайністю та швидкостиглістю.

Кореновський - середньостиглий сорт, урожайний, з добрими смаковими якостями, плоди товстостінні, великі. Колір плодів темно-червоний, вони мають відмінний товарний вигляд. Рослини низькорослі, плодоносять до осінніх приморозків.
Золотий фазан - середньостиглий сорт, плоди дуже великі, жовто-золотистого кольору, з відмінними смаковими якостями, добрим товарним виглядом. На окремих рослинах виростає по 8-10 товстостінних плодів.

Болгарський гігант повністю відповідає своїй назві. Сорт середньостиглий, урожайний, плоди товстостінні, масою до 500 г, відмінних смакових якостей.
Я переконався в тому, що достатньо мати декілька квадратних метрів насаджень перелічених сортів солодкого перцю, щоб забезпечити потреби сім’ї в цьому універсальному овочі.

Utolya
Utolya
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 33
З нами: 1 год

Сообщение #2 Utolya » 13.02.2017, 11:53

Цього року планую висадити досить велику кількість сортів солодкого перцю, ніяк не надумаю, де його розмістити. Точніше - на якій відстані сорт від сорту? Мінімальна яка відстань дозволить отримати сортове насіння. Хочеться спробувати. А думки на цей рахунок різні (це я про перезапилення веду мову)...

Kapelka
Kapelka
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #3 Kapelka » 13.02.2017, 11:55

От поки не стала читати форуми все нормально було - вирощувала рядками. В рядку послідовно кілька кущиків одного сорту, насіння завжди збирала своє, і начебто сорти були ті ж, що і садила. А зараз начитавшись, вже думаю, може у мене і сорти то які інші, пора назви свої давати 

Natalka
Natalka
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #4 Natalka » 13.02.2017, 11:58

Я садила різні сорти і разом на одній високій грядці, ширина десь 1 метр, довжина 4 метри. Було посаджено 25 кущів, під дугами і накриті. Червоні залишилися червоними, жовті - жовтими. Всі смачні. А як же тоді вирощувати солодкий перець в теплиці, там же теж все поруч. Адже не можливо під кожен сорт окрему теплицю, або один сорт в теплиці. А як же всі інші?

Kapelka
Kapelka
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 43
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #5 Kapelka » 13.02.2017, 12:00

Ну так в теплиці вирощують на продаж, а не на збір насіння. Я мову веду чи можна буде збирати насіння з солодкого перцю ,якщо різні сорти ростуть поруч. Чи не втратять перець вирощений з такого насіння властивості материнської рослини?

Hada
Hada
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 11 місяців 4 дня

Сообщение #6 Hada » 13.02.2017, 15:49

Виростити перець на своїй присадибній ділянці дуже просто!
Для цього знадобиться ваше бажання і трохи терпіння і ваша праця буде винагороджена відмінним урожаєм смачних плодів
Перець рекомендують сіяти в середині лютого - першій десятиденці березня.
Краще всього відразу сіяти насіння в окремі стаканчики, тому що перець погано переносить пікіровку і часто гине або сильно відстає в рості після пікірування. Але можна сіяти і в розсадні ящики і замість пікіровки просто прополоти зайві рослини.
Перед посівом насіння краще обробити в марганцівці або розчині фітоспорину.
Потім покласти у вологу тканину і залишити в теплому місці до проростання насіння.
Насіння перцю починають проростати при +13, але в цьому випадку чекати сходів доведеться довго. Оптимальна температура проростання 20-25 градусов, в цьому випадку сходи з'являться протягом 7 днів.
Землю краще всього брати легку, можна додати перліт. В грунтосуміш я додаю мінеральні добрива - на1 відро землі по 30 г суперфосфату, аміачної селітри і сірчанокислого калію-такий заправки вистачає приблизно на 2 місяці для гарного росту та розвитку розсади. Сіємо насіння на глибину від 0,5 до 0,7 см. Накриваємо посіви плівкою і чекаємо сходи.
Так як перець дуже світлолюбний при ранньому посіві в лютому сходи краще всього помістити під лампу для досвічування.
Поки розсада розвивається у вас на віконці особливих турбот вона не доставляє - головне вчасно поливати. Якщо сіянці починають витягуватися, а це відбувається від нестачі світла, то можна обробити її розчином "Атлета" - цей препарат сповільнить зростання наземної частини рослини, але простимулює зростання потужної кореневої системи.
І ось на календарі травень! Ваш перчик проситься на грядку але варто пам'ятати що в цей період розвитку перець дуже чутливий до зниження температури і мінімальна температура вночі не повинна бути нижче + 10.
Зараз найголовніше адаптувати розсаду і допомогти молодим рослинам впоратися зі стресом від пересадки і переїзду. Мені дуже подобається препарат НВ-101. Після обробки яким приживлюваність розсади 100%!
Перець досить ненажерливий йому недостатньо мінеральних добрив одержуваних з грунту. Я підживлюю свою розсаду після висадки в грунт 1 раз фосфорними добривами - для кращого росту кореневої системи, а коли перці починають посилено вирощувати зелену масу і зацвітають їм потрібні підгодівлі з азотом
Перець вологолюбний. При нестачі вологи рослини погано розвиваються і можуть залишитися карликовими, у таких рослин знижується врожайність, плоди бувають потворними. Справа в тому, що коренева система перцю знаходиться на поверхні ґрунту і не може самостійно добувати воду з більш глибоких шарів ґрунту. Особливо сильно перець потребує поливу в період цвітіння і утворення плодів.
Сподіваюся, що мій скромний досвід допоможе вам!

Utilitar
Utilitar
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 24
З нами: 10 місяців 11 днів

Сообщение #7 Utilitar » 13.02.2017, 16:27

Я вже кілька років пробую сіяти насіння перцю прямо у відкритий грунт під плівку як тільки встановиться стабільна плюсова температура. Дуже зручно. Потім просто прорідити і все. Сіянці виходять міцніше. І не втрачається час на адаптацію і приживання розсади.

TerelF1
Аватара
TerelF1
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 11 місяців 30 днів

Сообщение #8 TerelF1 » 13.02.2017, 17:50

А можливо солодкий перчик виростити вдома на підвіконні. В когось є досвід, буде плодоносити?

Fainka
Аватара
Fainka
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 10 місяців

Сообщение #9 Fainka » 14.02.2017, 12:29

Багато років свекор сушить насіння від солодкого перцю і перемелює в порошок. Свекруха додає в готові страви. Їм давно дев'ятий десяток пішов, бадьорі, влітку на своєму городику при заміському будинку самостійно управляються.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #10 Lariska » 17.02.2017, 20:14

Перець для своєї ділянки ми вирощуємо розсадним способом. Для цього за 30-45 днів до сівби прогріваємо насіння під батареєю в паперовому пакеті. Температуру підтримуємо в межах 22-25°С. З осені заготовлюємо з лісосмуги землю (просіваємо її від кореневих залишків через решето), перегній не менш як дворічної давнини та пісок у співвідношенні 2:2:1. На кожне відро цієї суміші додаємо літрову банку деревного попелу. Ящик глибиною не менше 15-16 см заповнюємо ґрунтовою сумішшю. Киплячою водою знезаражуємо її. До висіву ящик залишається в тому приміщенні, де проростатиме насіння. А можна придбати в магазинах спеціальний ґрунт для розсади і ящики.

Сівбу гострого перцю плануємо на третю декаду лютого, а солодкого - трохи пізніше (це приблизно 1-7 березня, орієнтуємося за місячним календарем). До моменту висаджування розсада повинна мати 6-8 листочків (вік 60-65 днів). Після прогрівання насіння знезаражуємо 1%-ним розчином перманганату калію (кімнатної температури) протягом 20-25 хвилин і відразу ж промиваємо проточною водою. Потім на 10 годин замочуємо в стимуляторі росту Емістим. Набрякле, але ще не проросле насіння загартовуємо й заодно пророщуємо під впливом зміни температур (вдень у приміщенні вона становить 22-25°С, а на ніч ставимо в холодильник при Т= 2-5°С). Насіння загортаємо у вологу тканину. Щоб вона була постійно вологою, поміщаємо в поліетиленовий пакетик (ранком й увечері розгортаємо його та провітрюємо). Як тільки проклюнеться 75-80 % насіння (приблизно за 4-5 днів), приступаємо до висіву.

У ящиках робимо борозенки з проміжками 6-8 см і лінійкою (ребром) ущільнюємо дно до глибини 5-6 мм (для одержання дружних сходів). Обережно пінцетом розкладаємо насінини, що проклюнулися, у борозенки на відстані 2-3 см одна від одної й присипаємо шаром ґрунтової суміші, не більше 5 мм. Ущільнюємо в місцях борозенок і поливаємо обприскуванням. Накриваємо ящик прозорою поліетиленовою плівкою й ставимо в приміщення з температурою 25-27°С. Якщо ящик встановлений біля опалювальної батареї, тоді щодня потрібно міняти його положення щодо джерела тепла.

Сходи з'являються через 7-9 днів (а за температури 22-25°С - на 9-12-ий день). Потрібно не пропустити момент, коли паростків (у вигляді білих крапок) буде до 10%, і перенести ящик у прохолодніше приміщення (нижче на 5-6°), на добре освітлене місце (це потрібно для зміцнення корінців). З появою 50-60 % сходів необхідно зняти плівку. Якщо проґавити цей момент, паростки витягнуться і будуть дуже тонкими, зі слабкими корінцями ("ляжуть" при першому ж поливі).

Таку "операцію", як пікірування сіянців перцю, ми не проводимо. Ця культура дуже "болісно" реагує на пікірування й набагато відстає в рості. Замінюємо його іншим прийомом: підсипаємо ґрунтосуміш у міжряддя й поливаємо. Так ефективніше формується потужна коренева система. Полив проводимо ранком (до 9 години) теплою водою (дощова або снігова, а якщо такої немає - відстояна протягом однієї доби) кімнатної температури.
Підживлюємо розсаду через кожні 10-12 днів настоєм курячого посліду (1 кг на 20 л води) або коров'яку (1 кг на 10 л води), поєднуючи підживлення з поливом. Поливанням розсади перцю у перші 20 днів намагаємося не зловживати, тому що її може "підкосити" чорна ніжка. Якщо вона вже з'явилася, якомога швидше посипаємо поверхню деревним попелом. Він вбере у себе зайву вологу.

За 10 днів до висаджування розсаду загартовуємо. Перші 2-3 дні виносимо її на повітря в другій половині дня, починаємо з 20 хвилин перебування, додаючи час загартовування. На ніч заносимо в приміщення. Останні 3-4 дні залишаємо "ночувати" на вулиці. Висаджуємо розсаду у відкритий ґрунт у другій половині дня до вечора, але зранку рясно поливаємо, щоб розсада виймалася разом із грудкою землі на корінцях. Відстань між рослинами - 35-40 см, ширина міжрядь 45-50 см.

Для сортів з невеликими кущами достатньо 20-25 см і міжрядь 30-35 см. В жодному разі під час висаджування розсади в лунки не можна додавати свіжий гній або пташиний послід. Це згубно впливає на перець.

Для збереження вологи в ґрунті й запобігання перегріванню кореневої системи у спеку застосовуємо мульчування. Міжряддя впритул до кущів застеляємо шаром соломи (можна сіно й тирсу шаром завтовшки до 10 см). Цей прийом вигідний ще й тим, що полегшує боротьбу з бур’янами, які практично гинуть під шаром мульчі. Поливаємо 2-3 рази на тиждень.

У процесі догляду за висадженим перцем тричі "обпудрюємо" його деревним попелом по росі або після обприскування, рано вранці. Поливаємо теж вранці (до 9 години) теплою водою - дощовою, сніговою або відстояною водопровідною. Підживлюємо розсаду через кожні 10-12 днів (бажано робити це після кожного збирання плодів) настоєм курячого посліду (1 кг на 20 л води) або коров'яку (1 кг на 10 л води), суміщуючи цей захід з поливом (по мульчі).

У цьому сезоні в нас з’явилося багато новинок. Зараз у колекції до шести сортів подружжя Сенкевичів (Анастасія, Богдан, Вероніка, Червоний гігант, Людмила й Маринкин язичок). Додалися й перці з біло-кремовими плодами в технічній стиглості, потім, у біологічній (повній) стиглості вони стають червоними (Айвенго, Атлант, Білозірка, Валюша, Бонета, Зор-жа й Самоцвіт). Ці сорти мають гарний товарний вигляд для раннього продажу на ринку.

Перці з червоними плодами у біологічній стиглості користуються великим попитом. Ранні сорти перцю Алекс, Лена, Мишутка, Ожаровський, Раннє. Але є й надранні сорти: Червоний квадрат, Ратунда і Лай-лак-Белл (перші два мають навколоплідну камеру товщиною не менше 10 мм). Середньоранні червоноплідні: Богатир, Кінг Конг, Мерцедес, Москва золотоглава, Фатима й Шорок-шари. Середньостиглі сорти перців: Каліфорнійське диво, Паприка, Бузковий туман і Світ Чоколіт (з плодами шоколадного кольору). Все це радує і око, й серце, коли одержуєш прекрасні плоди незалежно від погодних умов.

У минулому сезоні вдалося одержати гарний урожай з насіння сортів перців, отриманих у подарунок від друзів з Італії. Це величезні, до 25-28 см перці з товстостінними навколоплідними камерами: кубовидний Пепероні Капсикум Аніум, Марконі Россо (паприка -до 28 см), Нокера Россо Гель Гіппонезе (товста, 10-12 мм, призма, довжиною 20-25 см) і Нокера Гіялла (жовтий, нагадує Патрицію). Є в нашій колекції оригінальний дивовижний сорт Алєнькій цветочек. Його плоди нагадують квітку тюльпана, вони дуже ароматні. Всі сорти гострих перців мають червоні плоди. Насіння зазначених сортів можна придбати, замовивши його за телефоном, зазначеним нижче. Сподіваюся, що мої рекомендації допоможуть городникам одержати очікуваний результат і урожай нічим не буде відрізнятися від того, який ми одержуємо.

Teofiopol
Teofiopol
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 10 місяців 3 дня

Сообщение #11 Teofiopol » 17.03.2017, 20:58

Чи варто підгодовувати розсаду солодкого перцю, якщо так то в якому віці і чим?

Natali
Natali
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 26
З нами: 9 місяців 1 день

Сообщение #12 Natali » 17.03.2017, 21:09

Досвічую свою розсаду перчика люмінесцентними лампами і не можу зрозуміти чи вистачає їм світла чи ні. Хочу знайти фотографії як виглядає розсада у різні терміни. Може хто де бачив фотографії розсади перцю по термінам росту.

Nasredin
Nasredin
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 56
З нами: 11 місяців 8 днів

Сообщение #13 Nasredin » 29.04.2017, 17:52

Для утворення компактного куща з добре розвиненими бічними пагонами необхідно видалити верхівку головного стебла, коли рослина перцю досягне висоти 20 - 25 см. Прищипнуті рослини швидко почнуть гілкуватися. З усіх пагонів залишають тільки 4 - 5 верхніх (пасинків), а інші видаляють. На залишених пагонах буде формуватися урожай. При цьому на рослинах перцю залишають 10-14 плодів. (До речі подібним чином формуються і рослини баклажанів, тільки плодів на них треба залишати 6-8).
В жарку вологу погоду пасинкування, особливо нижніх пасинків, - обов'язковий захід, і навпаки, жарке, сухе літо рослини не пасинкують. При цьому листова маса оберігає вологість грунту.

Sonka
Sonka
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 17
З нами: 7 місяців 2 дня

Сообщение #14 Sonka » 20.05.2017, 16:27

А перці - то в мене дуже зніжені. Вчора виставила ту розсаду що залишилися на веранду, температура за ніч впала до 8 градусів. Листочки повисли як тряпки. А ті, що вже кілька днів стоять - як огірочки тверденькі.

Олег
Олег
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 100
З нами: 5 місяців 14 днів

Сообщение #15 Олег » 04.07.2017, 21:19

Про насінництво, самозапилення і т.д. Перець - факультативний самозапильник. Це значить, що дає насіння і при запиленні комахами і від самозапилення. Особливо яскраво це видно, коли розсаду привозять із Закарпаття на продаж, бо там тепліше, більше сонця. Посадивши таку розсаду, отримав усі варіанти: напівгіркі, гіркі, солодкі, усі сортотипи: з товстою шкіркою камери (рідше), середньою, та тонкою, зелені, жовті та (рідше) червоні.
Чому? Бо "продавці" насіння не купують, сіють з власного збору, а воно ж перезапилене!
От і виростають "Веселые ребята", все, що хочеш.
Ага, та ще й худенькі мички коріння - як щурячі хвостики. Як навіть приймуться,хіба через місяць почнуть рости.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 213
З нами: 1 год 7 місяців

Сообщение #16 eddbit » 05.07.2017, 05:25

Щоб не виростали "Веселые ребята" нужно самостійно вирощувати розсаду :)
Живу как умею и другим не мешаю

Олег
Олег
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 100
З нами: 5 місяців 14 днів

Сообщение #17 Олег » 06.07.2017, 06:15

Та й я ж про те саме. Тим не менше, сорти перцю перезапилюються не лише на Закарпатті, а будь-де. Як перезапилюються хороші сорти солодкого - то це ще терпИмо. А як солодкий з пекучим?


Вернуться в «Перець гіркий та солодкий: вирощування»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость