Виноград сорту «Віктор»

Описание: Характеристика сортів винограду вітчизняної та закордонної селекції

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 9 місяців

Сообщение #1 errror » 11.04.2017, 21:01

Віктор — ще один яскравий представник знаменитої «Трійки Крайнова» поряд з гібридними формами Преображення і Ювілей Новочеркаська. Багато хто стверджує, що це все один і той же сорт винограду, однак, автор не просто так виділив три, незважаючи на однакові батьківські сорти при селекції. У чому ж все-таки різниця — будемо розбиратися...

Походження сорту Віктор

Столова гібридна форма винограду Віктор була отримана в результаті селекційної роботи Крайнова у місті Новочеркаськ, Росія. Ходить багато чуток про батьківське парі. Деякі стверджують що Крайнов використовував киш-миш Знахідка і Талісман, ніби він сам говорив про це при зустрічі. Сперечатися не буду, генетично схожі ознаки цих сортів присутні. Однак, питання залишається відкритим і комерційну таємницю оригінатор забрав з собою.

Схожістю даних форм охоче користуються виноградарі, поширюючи посадковий матеріал підмінюючи один сорт на інший. Можливо, тому виникає дуже багато суперечок і дискусій навколо них і людям простіше називати їх «Трійкою». Крім цих, існують інші сорти, які мають схожу назву, але явно відрізняються за характеристиками, наприклад, Віктор 2 (Симпатія), Віктор 3 і Віктор угорський.

У 2011 році гібридна форма Віктор зайняла 2-е місце на фестивалі «Сонячна гроно» в номінації «Кращий зразок столового винограду»

Опис характеристик

Термін дозрівання винограду сорту «Віктор» дуже ранній і припадає на перші числа серпня, трохи раніше ніж Преображення і Ювілей Новочеркаська. Як і у випадку з іншими з «Трійки» спершу ягода набирає цукор, а потім вже забарвлення. Хоча забарвлюється більш інтенсивно і рівномірно, ніж інші.

Кетяги дуже великі, масою 700-1000 грам, окремі досягають до 2 кг, середньої щільності. Деякі стверджують, що форма грона різнитися з іншими з «Трійки», але я відкидаю дане судження. Якщо вже різниця є, то наскільки вона мала що брати до уваги її не варто.

З приводу ягоди схиляюся до думки самого автора, який стверджує, що у Віктора вона довша ніж у Преображення має циліндричну форму. До того ж і забарвлення яскравіше і інтенсивніше. Вага ягід 15-18 грам, можуть досягати в довжину до 5 см. Одним з головних відмінностей від схожих форм є смак, тут він теж гармонійний, але з власними нотками, описати які словами складно, краще спробувати. М'якоть хрустка з тоненькою шкіркою.

Кущі мають хорошу силу росту, але менше ніж у Преображення. Схильний до хорошого утворення пасинків і повторного врожаю на них.

Лоза визріває добре, але сприйнятливість до оїдіуму дає про себе знати. Без своєчасної обробки є ризик ураження лози і поганого визрівання.
До інших відомих захворювань як мілдью і сірої гнилі стійкий добре. При надлишку вологи в дощові часи ягода не розтріскується і не загниває.
Морозостійкість за заявленим характеристикам до -23°С.

Відмінності від близнюків
Хочеться, також коротко навести характеристики Віктора в порівнянні з іншими сортами з «Трійки Крайнова»:
Дозріває раніше за інших;
Ягода більш циліндричної форми;
Забарвлюється інтенсивніше;
На смак трохи виграє (особиста думка);
Кущі мають більш слабку силу росту, але краще визріває (особисте спостереження);
Морозостійкість вище за заявою автора, але на практиці, в принципі, не відрізняється.

Висновки

Як показала практика виноград сорту Віктор відмінно підійде як для присадибного вирощування, так і для більш великих аграріїв. Врожайність стабільно хороша. Має високі товарні якості та ранні терміни дозрівання, що в результаті призводить до попиту і високої ціни на ринку. А також легко переносить транспортування.

В даний час Віктор поряд з Преображенням і Ювілеєм Новочеркаська отримали широке поширення на виноградниках України, Росії, Молдови і не тільки. Стали справжньою класикою столового винограду і повинні зростати у кожного виноградаря. Що вибрати з них або посадити всі три — вирішувати Вам.

Вернуться в «Сорти винограду»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость