Виноград сорту «Велес»

Описание: Характеристика сортів винограду вітчизняної та закордонної селекції

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 9 місяців

Сообщение #1 errror » 24.04.2017, 07:27

Виноград Велес став результатом гібридизації з використанням материнських форм: гібридного сорту Софія і сорту Русбол. Автор цього творіння Загорулько Віталій Володимирович — народний селекціонер із Запорізької області. На даний момент це одна з найкращих і перспективних форм з його колекції, яка вже встигла отримати золоті медалі на міжнародному конкурсі в Сімферополі. Перше своє поширення отримав в 2009 році після реалізації кількох саджанців у себе в господарстві. Тоді ще Велес проходив свої перші випробування і повного підтвердження характеристик не було. В подальшому протягом декількох років після плодоношення на різних виноградниках по всій Україні і не тільки, стало зрозуміло, що форма має величезні перспективи і на сьогоднішній день є одним з найпопулярніших і кращих сортів на території СНД.

Агробіологічна характеристика

Перш за все хочеться сказати про головні переваги винограду Велес, головними з яких це ранні терміни дозрівання, величина грон, врожайність і звичайно ж смак.

Повне дозрівання ягід в умовах Запорізької області припадає на початок серпня, що дорівнює 100-105 днів від початку розпускання бруньок (період вегетації). Відноситься до дуже ранніх сортів.

Кетяги дуже великі, вагою 500-1500 грам, але дуже часто можуть досягати фантастичних розмірів під 3 кг і більше. Має конічну форму, іноді з крилом, середньої щільності.

Ягода велика, від жовтуватого до яскраво-рожевого кольору зі слабким нальотом, дуже привабливого вигляду, особливо при потраплянні сонячних променів вони стають схожі на бурштин. Смак гармонійний з мускатним ароматом і приємним післясмаком. Відноситься до киш-мишних сортів винограду, має III-IV клас безнасінності, однак я б назвав його з м’яким насінням, бо дуже часто має невелику кісточку. М'якоть м'ясисто-соковита і щільна. При сприятливих погодних умовах запилюється добре, горошіння практично не спостерігається. Шкірка тонка і при вживанні практично не відчутна.

Кущі великої сили росту, лоза визріває добре.

Врожайність хороша і стабільна. Дуже часто дає повторний, хоч і не значний урожай на пасинках. З одного дорослого й добре розвиненого куща можна зібрати в середньому 10-15 кг. Який вихід з одного гектара розрахувати важко, на жаль, такою інформацією я не володію.

Стійкість до мілдью та оїдіуму 3.5 бала за шкалою Гусфельда, що означає непогану стійкість до гібридних захворювань. Осами практично не уражається, незважаючи на присутність мускатного аромату і тонкої шкірки.

Морозостійкість середня, витримує пониження температур у зимовий період до -21°С. Бажано по можливості вкривати на холодну пору року.

Застосування агротехніки

Для отримання максимального результату при вирощуванні сорту Велес, та в принципі будь-якого винограду, є необхідність застосування агротехніки. Зокрема правильна обрізка допоможе домогтися гарного врожаю. Оптимальним для нього залишати не більше 4 рукавів і робити середнє обрізання на 8 бруньок. А для досягнення привабливості грона можна підстригати до появи ягідок, формуючи таким чином зовнішній вигляд кисті, тим самим давати більше життєвої сили, тим пагонам що залишилися. Видаляти можна нижню частину, а також слабо розвинені відгалуження.

Бажана нормування врожаю, яке покращить якість, а також зніме небажане навантаження на рослину. Своєчасна обробка рослини препаратами вбереже від можливого ураження грибковими захворювання. Досить провести 2 обробки за рік.

Застосування обприскування врожаю гіберелін в концентрації 40 мг/л, наприкінці цвітіння і через десять днів, дозволить досягти можливого збільшення маси, розміру і форми ягід, а також повного зникнення рудиментів. Однак, потрібно розуміти що не правильне застосування даного препарату може позначитися негативно. Наприклад, занадто збільшені ягоди можуть розтріскуватися. Навіть бували випадки з поганим запиленням. Так що ризикувати чи ні - справа Ваша.

Область застосування

Завдяки хорошій транспортабельності смаковими і товарними якостями користується великою популярністю на ринку. Крім того, ранні строки дозрівання дають можливість реалізації за високою ціною. Рекомендуємо до вживання в свіжому вигляді. Для приготування родзинок скоріше всього не згодитися з-за низького класу безнасінності.

На даний момент за своїм найкращим якостям у винограду Велес практично немає конкурентів серед районованих сортів України, що сприяє високому ажіотажу на нього і досить високій ціні на посадковий матеріал.

Вернуться в «Сорти винограду»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость