Посадка плантацій фундука - перспективний напрямок аграрного виробництва

Mark
Аватара
Mark
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #1 Mark » 11.09.2016, 17:06

Фундук Трапезунд - це високоврожайний сорт який за світовими стандартами найбільший в світі - горіх округлої форми з темно-коричневою шкаралупою, в якому присутній блискучий відтінок. Маса горіха 2.5-3 гр. Діаметром горіха 2-2.8 см. У суплідді від 2 до 6 горіхів. Середня врожайність 30 ц / га. Сорт Трапезунд багатий на вміст жирів до 72%. Кущ сильнорослий в висоту досягає до 5м, помірно розлогий до 4.5 м в діаметрі. Цвіте в кінці березня - початку квітня. Дозрівання плодів у другій половині серпня. Сорт морозостійкий, витримує до - 32 градусів морозу.

При закладці саду фундука Трапезунд важливо чітко розуміти який посадковий матеріал буде використовуватися для досягнення максимального результату наближення термінів першого плодоношення, а також якості форм і розмірів плодів, врожайності сорту і його районування.
Пріоритетним посадковим матеріалом є вегетативні відведення до яких можна віднести саджанці отримані від прикореневої порослі материнського куща, вертикальні і горизонтальні відводки, а також саджанці отримані методом живцювання.
Саджанці отримані висіванням горіхів фундука не є гідним матеріалом для закладки саду оскільки час отримання перших плодів затягується на 7-8 рік життя дерева.
До того ж, форма і розмір плодів у сіянців змінюється в різноманітні форми: круглі, плескаті, довгасто круглі.
Для збереження цінних ознак використовують вегетативне розмноження (тільки воно забезпечує збереження, закріплення і передачу ознак і властивостей сорту). Перевага вегетативного розмноження полягає насамперед в повному відтворенні генотипу конкретного сорту фундука. Саджанці отримані вегетативним розмноженням починають плодоносити на 3-4-й рік.
За даними єдиного в світі інституту фундука, що в турецькому місті Трабзон, продуктивність такого саду 90-100 років, а при належному догляді - і більше сотні. Подумайте, скільки поколінь вашої родини з вдячністю згадають засновника саду, скільки дітей, онуків і правнуків виростуть, навчаться, створять свої сім'ї під покровом благодатної рослини, що дозволяє працювати так, щоб не тріщали жили від непосильної праці в боротьбі за шматок хліба, що дає можливість жити повним, насиченим життям, зберігаючи здоров'я і бадьорість до глибокої старості.

turist
turist
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 15
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #2 turist » 11.09.2016, 17:17

Пламенная речь – загорелся, остался открытым вопрос, где купить саженцы орешков? Если кто продает – готов купить парочку.

Padron
Padron
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #3 Padron » 11.09.2016, 18:32

А у мене з горіхами якось не склалося…
Кілька років тому, коли хворів рослинами з червоним листям, дізнався, що у приятеля є такий фундук. Привіз він мені кілька зелених і червоних саджанців, а пакет з землею я кинув на майданчик і забув. Коли зібрався віднести на вулицю, то виявив в ньому ще кілька паростків від обривків коренів і пророслий горіх.
Все це було висаджено і вже давно впирається в небо. Але врожаю ні від червоних, ні від зелених, особливо і не бачив. Так, дріб’язок...
Хоча ніщо їх не загороджує, з усіх боків відкриті сонцю та вітру.

Marina
Marina
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 1 год 4 місяця

Сообщение #4 Marina » 11.09.2016, 18:39

Скільки років Вашим горіхам? Якщо це сіянці, то вони вступають в плодоношення на 6-7 році, а то і пізніше.
Не можу сказати що з фундуком у мене не склалося, хоча врожаїв я теж ще не бачила. Дуже мені подобаються ці красиві кущі. У мене вони виросли не більше 2.5-3 метрів. Дуже декоративні і навесні в сережках, і восени, і навіть взимку. З червоним листям на зеленому газоні навесні така краса! Посаджені сорти і з червоним і зеленим листям, 6 семирічних кореневласних кущів, 5 однорічних щеплених.
У минулому році на всіх фундуках було багато сережок і були жіночі квіти, але мабуть через сильні морози сережки підмерзли і горіхів не було.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #5 Lariska » 12.09.2016, 08:17

Також би прикупила пару саджанців, тільки так не хочеться ще один раз бути обдуреною, де знайти продавця горішків, якому можна довіряти?

Laura
Laura
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 15
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #6 Laura » 12.09.2016, 20:29

У мене теж фундук росте в селі у мами. Сорт не знаю, але плодоносить непогано. Що він агресор я б не сказала, кореневої порослі не бачила, сіянців досить багато (сойки закопують). А ось білки... Цього року завчасно урожай довелося збирати, щоб хоч щось нам дісталося (в минулому році білки все забрали, до єдиного горішка). Так ми залишаємо сіянці, щоб і білкам вистачило. Головне, щоб селяни народну стежку не протоптали.

Alona
Аватара
Alona
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 81
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #7 Alona » 12.09.2016, 20:38

Вообще очень много разговоров про орешки которые начали называть фундуком и на вашем сайте в том числе, но нет точной информации о названиях сортов, отсутствует перечень сортов региональный, республиканский. Тайна покрытая мраком.
И еще мнение: о выгодности и доходности культуры орехов постоянно муссируется в прессе и интернете, но не заметила ни одного снимка сада с плодами или без, ни одного личного комментария человека получающего хороший урожай и доход... Делаю вывод, что это обыкновенная очередная компания зарабатывания денег.
Нет ни одного предложения о продаже чистосортного посадочного материала, а что предложено - сеянцы некоторые продавцы это признают, но не совсем корректно:

14.04 21:45, Коми******а Е***а пишет:
> > У нас сеянцы сортов Тамбовский зеленый, Пушкинский красный, Московский рубин.
У нас сеянцы от сортов. Повторяют материнские свойства на 90%, проверено. Саженцы не делаем, это элитный материал, дорогой, трудозатратный, укоренение материала всего 2-3%, этим никто не занимается в массовом производстве.

Как вам ответ на запрос сортовых саженцев фундука???
И так повсеместно... А некоторые обещают большие урожаи, через 5-6 лет и стабильный большой доход с возможностью ничего не делать!???

Felic
Felic
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 10
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #8 Felic » 12.09.2016, 20:46

До останнього часу промислові насадження Чорноморського побережжя Росії майже на 90% були засаджені сортом народної селекції Черкеський-2. Використання його в схрещуваннях як материнського, так і батьківського компоненту дало такі високоякісні сорти, як Зоринський, Битхинський, Туапсинський, Ювілейний, Академік Яблоков, Московський рубін, Немса, Первісток, та інші. В останні десятиріччя основу промислової культури фундука Півдня Росії складають наступні сорти: Черкеський-2, Панахеський, Адигейский-1, Ата-Баба, Римський, Хачапура, Немса , Чхиквістава.
На Чорноморському побережжі Туреччини домінує сорт Томбул, а також сорти Мінкане, Карафіндік та Фоса.Яглі фундук, Палаз фундук, Ерли фундук, Кора и Гиресун фундук
Найбільш поширений в Італії був сорт Тонда Жантіль з Лан’є, від якого ведуть родовід сорти Жантіль Романа та Тондо з Гіфоні. До універсальних італійських сортів належить також Мортарелла.
У Франції найбільш цінними старовинними сортами можна вважати Родючий з Кутарду та Чудо Больвієра.
Селекціонерами США в широких схрещуваннях з місцевим сортом Раш (C. americana Mill.) був використаний під назвою Барселона французький сорт Родючий з Кутарду, а також Італійський червоний.
Домінування в промислових насадженнях Іспанії сорту Негрета пояснюється його частковою самофертильністю.
Більшість вітчизняних сортів фундука зареєстровано в Україні протягом 80–90 років минулого сторіччя. Це переважно сорти Ф.А. Павленка, виведені ним в Українському науково-дослідному інституті лісівництва і агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького УААН: Гібрид 19, Гібрид 39, Фундук 42, Україна 59 Піонер 66, Перемога 74, Прекрасний із Буковеньок 79, Урожайний 80 Радянський 86, Болградська новинка, Боровський, Дар Павленка, Клиновидний, Корончатий, Лозівський шаровидний, Пірожок, Ракетний, Серебристий, Степовий 83, Шедевр і Шоколадний.
Зазначені сорти фундука рекомендовані для вирощування у восьми областях. З них кращі для зони Степу — Болградська новинка, Дар Павленка, Пірожок, Ракетний, Степовий 83. Рекомендовано до поширення у Степу і Лісостепу сорти — Лозівський шаровидний, Серебристий, Шедевр. Відповідно для Лісостепу — Клиновидний і Шоколадний, для Лісостепу й Полісся — Боровський, а для зони Полісся — Корончатий.

Mark
Аватара
Mark
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #9 Mark » 12.09.2016, 20:52

Рентабельность культуры во многом зависит от правильного подбора сортов для каждого почвенно климатического района, основанного на данных государственного и производственного сортоиспытания. Учитывая особенности украинских сортов фундука, можно предположить временные рекомендации для создания промышленных плантаций.
Желтым цветом указаны районы для которых приемлемы сорта выведенные Мариупольской ЛОС Волховахского района: Колобок, Мариупольский, Донбасс1, Марлосовский.
Зеленым и синим цветом указаны районы для которых приемлемы сорта выведенные в плодовохозе "Лозовский" Лозовского района: Болградская Новинка, Боровский, Велетень, Находка, Харьков1, Щелкунчик, Превосходный 2.
Сорта выведенные в плодовохозе "Лозовский" обладают самой высокой зимостойкостью, поэтому могут быть использованы для создания промышленных садов во всех перечисленных областях Украины.
У вас нет необходимых прав для просмотра вложений в этом сообщении.

Galinka F
Аватара
Galinka F
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 51
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #10 Galinka » 12.09.2016, 20:54

Трапезунд великолепный сорт фундука. Выращивать его по сути можно везде, но вот плодоносить он будет только на юге. Думаю южные регионы Украины возможны для выращивания Трапезунда.

Docent
Аватара
Docent
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 17
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #11 Docent » 12.09.2016, 21:05

Шановне панство! Скажіть будь ласка а чи є серед нас, сурйозні "ботани" котрі, скажімо працювали не один рік в саду, знають якими сортами можливо засадити поле і мати з того добрий прибуток а не проблеми? От я хотів отримати інформацію про сорт "Урожайний-80", та на жаль маю занадто скупу інформацію, навіть не побачив його форму на фото. Я прочитав І.С. Косенка "Фундук", та мені того замало! Маю чотири річну практику у фундуковому саду за кордоном, та як поведе на нашій землі скажімо сорт "Каталонський" важко уявити, адже то є різні землі, різні кліматичні умови... Тож щоб відповідати собі на такі запити, змушений тратити роки досліджень, аби на виході мати впевненість що на нашій землі, мають бути добрі врожаї фундука з адаптованих Європейських, та наших сортів. На сьогодні така впевненість вже є! Важливіше є питання придбання землі і впевненості у тому що завтра коли сад почне давати врожай, раптом не знайдеться комісія котра вирішить за недбале ставлення до народного багатства (землі) відібрати твоє... Ми маємо в першу чергу забезпечити, або ж відстояти на законному рівні гарантії, пройти масу узгоджень стосовно придбання землі, потратити купу грошей, на чиновників, на узгодження, а потім вкладати залишки своїх заощаджень в саджанці, добрива, техніку і т.д і т.п... А закордоном там усе навпаки, це не ти маєш цілувати дупу чиновника який тобі піде на поступки (ніби зі своєї кишені відриває) а нам садівникам нехай цілують, за те що ми виявляємо бажання підіймати сільське господарство України. До звання горіховодів нам ще далеко! Тож - "Лускунчики" України єднаймося! Адже ми приречені на процвітання.

Mark
Аватара
Mark
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #12 Mark » 13.09.2016, 16:47

Все частіше останнім часом виникає питання раціонального використання землі. Багато людей отримали у власність ділянки або земельні паї, причому далеко не завжди родючі. Часто земля є для них єдиним джерелом існування, особливо у віддалених селах, коли на роботу в місто не наїздишся, тим більше, якщо місто чи не за тридев'ять земель, а рейсовий автобус ходить раз на день або не кожен день.

Існує багато низькопродуктивних, що втратили родючість земель, з близьким заляганням ґрунтових вод, що мають пересічений рельєф - балки, схили, осипи і обвали, де використовувати техніку майже неможливо. Як же, особливо враховуючи принцип "землеробство без проблем", продуктивно використовувати ці землі і отримувати від них дохід, що забезпечує нормальне життя, а не напівголодне існування?

Ті, хто займається зерновими, знають, що навіть на найродючіших ґрунтах десять років поспіль сіяти зерно по зерну не можна - повинна бути сівозміна; урожай і ціни на зерно дуже різко коливаються по роках, не даючи ніякої гарантії економічної стабільності. Для закладки сучасного яблуневого або грушевого саду необхідні значні капвкладення - тільки саджанців на гектар піде 3,5 тис. шт. за ціною до двох євро за штуку, крім усього іншого: ідеально спланованої ділянки для роботи техніки, установки двох видів шпалери - вертикальної і горизонтальної з загальної та індивідуальної опорою, більше 30 обробок в сезон. Плюс до цього тара, сортувальні лінії, холодильники (з регульованим газовим середовищем!), транспорт і т.д. У фінансовому та енергетичному плані дуже витратна культура - перш, ніж мати навіть найвищу віддачу, треба вкласти відповідну кількість коштів. Чи багатьом це під силу у нас?

Практично скрізь росте невибаглива, всім відома і всіма улюблена культура - лісовий горіх, або ліщина. Ніякі умови її не бентежать: пагорби, низини, схили, балки, осипи, гори, передгір'я, береги річок, лісові галявини і непрохідні нетрі - скрізь вона відчуває себе зручно і затишно, перебиваючись на самих поганих ґрунтах і радуючи всіх бажаючих смачними плодами. У природних умовах ліщина, звичайно, кущ, і стовбурів у неї може бути не один десяток, але центральний стовбур дорослої рослини вражає - висотою 10-12 м, діаметром понад 40 см, сивий патріарх віком 100-150 років, оточений цілим лісом більш юних побратимів, викликає шанобливе захоплення.

Ліщина, як яблуня або суниця, теж має садову форму - фундук. Компактний кущ заввишки до трьох метрів з темно-зеленим листям і горіхами, набагато більш великими і смачними, ніж лісові, буде доречна в будь-якому саду. Рослина дуже швидко розвиває потужну кореневу систему, що дає йому можливість на самих незручних, еродованих, малородючих землях давати високі врожаї елітної продукції, яка круглий рік користується ажіотажним попитом і за ціною набагато перевершує м'ясо. Але!... Все, що продається у нас в магазинах, на ринках та вздовж доріг - привізні. Основна маса горішків реалізується в лущеному і смаженому вигляді "на стаканчик", оскільки перекупники везуть, що називається, поганий товар, який в Туреччині, на зразок знаменитих "ніжок Буша", беруть буквально дарма. Всьому ланцюжку: виробник, перекупник, перевізник, власник, реалізатор і навіть "дах" - всім вистачає і всім вигідно, воістину, "у них шкарлупки - золоті". Але на місці виростити і продати нам чомусь невигідно. Навіть торт Київський тепер роблять не з фундука, а з арахісу, який і не горіх, а бобова рослина, швидше квасоля - інакше торт буде коштувати дорожче, ніж коньяк "Наполеон" і не кожному виявиться по кишені.

Фундук, як і ліщина, росте на всій території України. Його можна з успіхом вирощувати в усіх ґрунтово-кліматичних зонах. Найбільш пристосованим до наших умов є давній кримський сорт Трапезунд, єдиний з українських сортів, що наближається до світового стандарту - горіх округлої форми з блискучою темно-коричневою шкаралупою, вмістом жирів до 72% і виходом ядра до 60%.

Враховуючи біологічні та морфологічні особливості Трапезунда, можна, в залежності від родючості ґрунту, рекомендувати схему посадки 4х5 м, 4х6 м, 5х6 м або 6х6 м - чим краще ґрунт, тим більш потужним зросте кущ і тим більше місця буде потрібно йому для розвитку і формування врожаю. У Туреччині для підвищення врожайності прийнятий гніздовий метод посадки: садять 5-6 рослин в окружності діаметром 1-1,5 м за схемою 6х6 м, але тоді вже коренева поросль повністю видаляється і рослина ведеться в один стовбур.

Що стосується передпосадкової підготовки ґрунту, то навіть на малопродуктивних ділянках немає потреби піднімати плантаж. Зробивши попередньо розбивку рядів за обраною схемою (з міжряддями в 5 або 6 м), по цих смугах необхідно провести розпушування глубокорозрихлювачем-плоскорізом. Виходячи з картограми, при дуже низькому вмісті внести фосфорні і калійні добрива, тоді як азот краще застосовувати у вигляді підживлення під час вегетації. Потім глибоке переорювання, культивація і розбивка під посадку. Посадочні ями краще рити ямокопателем з пером 60. При можливості, на бідних ґрунтах можна внести в яму пару відер перегною або засипати їх більш родючою землею, що дозволить корінню швидко увійти в глибокі шари ґрунту. Рослина стане інтенсивніше розвиватися і швидше вступить в плодоношення.

Посадку краще проводити восени, в листопаді, але можна і ранньою весною - в лютому-березні. Корені швидко відростають і до настання теплих днів покриваються усмоктувальними волосками, встигаючи використовувати запаси зимової вологи, забезпечуючи надземну частину поживними речовинами. При посадці, незалежно від погоди, саджанці рясно поливають з розрахунку 3-5 відер води під кожен кущ і мульчують, краще тирсою. Полив необхідно повторити через 5-7 днів - при 2-3-кратному поливі з'єднуються ґрунтові капіляри, посадковий кого не буде відділятися від решти ґрунту і збережеться постійно вологому стані.

Догляд у перші три роки полягає в неглибоке розпушування пристовбурних кіл і підтримці мульчуючого шару в нормальному вигляді. Міжряддями можна розпорядитися по-різному. При необхідності їх можна зайняти під овочі або суницю, але найбільш раціональне рішення - посадити по два ряди аґрусу або золотистої смородини. Ці невибагливі культури з другого року після посадки дадуть промисловий урожай, і до змикання крон фундука будуть нести в ваш бюджет вагому прибавку, ніколи не зайву в нашому житті. Надалі сад краще тримати під задерненням або замульчувати. Наші південні сусіди використовують природне задерніння, періодично підкошуючи траву газонокосаркою, а на досить крутих схилах - косою.

Хвороб та шкідників,якось помітно знижуючих продуктивність насаджень, в наших умовах фундук поки не має. Але, щоб уникнути несподіванок, не зайвим буде зробити дві профілактичні обробки горіхового вусаня. Обрізка полягає у видаленні зайвого кореневої порослі, поламаних, слабких, що ростуть усередину, загущуючих крону пагонів і періодичному, приблизно раз у двадцять років, омолодження кущів,

За даними Інституту фундука (Трабзон, Туреччина), для нормального росту і плодоношення ліщина вимагає 750 мл опадів. У нашій зоні необхідний полив, особливо в біологічно необхідні моменти, тобто влітку, у період росту і дозрівання плодів. Це означає, що, використовуючи традиційні способи, потрібно з кінця травня по початок серпня провести, в залежності від погоди, 4-6 поливів нормою в 500-750 м 3 /га, щоб заповнити відсутні 3000 м 3 /га. Використовуючи крапельне зрошення, витрата води можна зменшити в 10-15 разів - в цьому випадку поливається не вся площа, а кожне конкретне рослина, і рельєф вашого саду не вимагає ретельного планування. Навіть ми у своєму саду, використовуючи неглибоку свердловину і досить малопотужний насос, без проблем поливаємо досить значну територію.

Вступає в плодоношення фундук на 4-5 рік, на 5-6 дає промисловий урожай. Збір коливається від 10 до 60 ц/га, при належному догляді сучасні сорти здатні давати до 100 ц/га. Збирання врожаю починається при настанні технічної стиглості, поки плоди ще не висипалися з обгорток. Гнучкі гілки фундука легко нагинаются гачком, тому збирання проводиться без сходів, їм із задоволенням займаються і діти, і люди похилого віку.

Зібрані горіхи разом з обгортками на 2-3 дні укладають під навіс шаром в 1-1,5 м, де вони самозігріваються, набуваючи блискучоготемно-коричневого кольору і специфічного вишуканого смаку, обгортки жовтіють і легко відокремлюються. У Туреччині на великих, так би мовити, горіхотоках для очищення застосовують спеціальні машини, але більшість дрібних фермерів це роблять вручну, всією сім'єю. Потім горіхи сушать, причому готовність до зберігання визначають по звуку. Набрав жменю, висипав - і відразу зрозуміло, треба ще досушити, або вже досить. Після доведення до потрібних кондицій фундук може зберігатися до 4-х років, не втрачаючи своєї якості, що дозволяє не поспішати з реалізацією, дає можливість почекати самої вигідної ціни, чого з яблуками або помідорами зробити неможливо.

Ricardo
Ricardo
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 13
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #13 Ricardo » 13.09.2016, 16:52

Підкажіть будь ласка, якщо висадити однорічні саджанці фундука в якості маточника, який час знадобитися що б отримати від них прикореневу поросль і яку кількість саджанців можна отримати від одного куща? Планую посадити сад на площі приблизно 7 га, але ціна саджанців висока, тому хочу спробувати висадити маточник для початку на 1 га і розмножити фундук для себе в необхідній кількості. Крім того не можу визначитися з сортом. У Росії дуже розповсюджений Черкеський 2, але в Україні саджанців немає, тому я стою перед вибором сорту Шедевр і Трапезунд, у кого які думки з цього приводу?

Mark
Аватара
Mark
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #14 Mark » 13.09.2016, 16:54

Привіт Ricardo. Ви хочете висадити саджанці однолітки в якості маточника, при правильному догляді після посадки саджанців можна отримати першу прикореневу поросль вже на третій рік (2-3 відводка), а на четвертий 5-10 відводків. Для цього бажано провести мульчування використовуючи перегній з тирсою і обов'язково провести крапельний полив, оскільки є дуже важливим (особливо в перші роки життя) давати фундуку вологу в повному обсязі.
Сорт фундука Трапезунд відрізняється високими показниками морозостійкості (більш ніж мінус 30).

Добавлено спустя 8 минут 4 секунды:
Саджанці фундука найкраще висаджувати на постійне місце восени (початок жовтня), в ще теплий, вологий грунт. Але можна і ранньою весною - в квітні-травні (коли земля прогріється). Головне - забезпечити їх в цей момент достатньою кількістю вологи. Коріння швидко відросте і до настання теплих днів покриються волосками, встигаючи використовувати запаси зимової вологи, забезпечивши надземну частину поживними речовинами.

При осінній посадці грунт готують навесні, при весняній - восени. Сенс в тому, що протягом півроку земля знаходиться під паром, що забезпечує накопичення вологи, а для кращого відпочинку бур'яни прибирають регулярно (розпушування і прополювання).

Після розбивки ділянки не менше ніж за 2 тижні до посадки посадкову яму діаметром і глибиною 0.5 м заповнюють верхнім шаром грунту, додавши 150 г суперфосфату, 50 г калійної солі, 2-3 відра перегною або 5-8 кг гною. Добрива розподіляють у верхній і середній частині ями, в центрі горбка встановлюється кол. Біля нього висаджують саджанець. Перед висадкою коріння розправляють, умочують в розчин-бовтанку. Найголовніше, не забути в цей момент покласти 2-3 пригорщі землі з мікоризою з під лісового горіха на глибину 15 см. При посадці рівень кореневої шийки заглиблюють на 2-3 см, що стимулює розгалуження і ріст коренів. Але саму кореневу шийку не можна закривати землею. Грунт ущільнюють в зоні поширення коренів. Після посадки надземну частину рослини зрізають над 5-6 брунькою, залишаючи 20-25 см над рівнем грунту. При посадці, незалежно від погоди, саджанці рясно поливають з розрахунку 3-5 відер води під кожен кущ і мульчують пристовбурні круги різними підручними матеріалами - хвоєю, тирсою, перегноєм, гноєм, компостом, щоб краще зберігалася волога, але мульча не повинна стикатися з штамбом, щоб не випріла кора. Полив необхідно повторити через 5-7 днів. При 2-3 кратному поливі грунтові капіляри з'єднаються, посадковий ком не буде відділятися від решти грунту і збережеться в постійно вологому стані.

Yuliana
Аватара
Yuliana
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 26
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #15 Yuliana » 13.09.2016, 17:08

Саме час шукати де можна купити саджанці окультуреної ліщини – фундука. Та саме час визначатись з сортом, який посадити в себе на ділянці, тож після читання вашої дискусії здається вже в мене не виникає сумніві стосовно сорту, який хочу бачити на своїй ділянці.
До речі, в 1 кг ядер фундука міститься 70 360 калорій. За поживністю 1 кг ядер горіхів замінює приблизно по 1 кг разом узятих (!) - М'яса, хліба, риби, картоплі, молока і фруктів!
Ядра фундука ситніше, ніж шоколад. Відмова від більш щільної і менш поживної закуски на користь фундука - це очевидна вигода і користь для здоров'я!

Bogdan
Аватара
Bogdan
Репутація: 3 (+3/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #16 Bogdan » 13.09.2016, 17:24

Найстарішому моєму куща фундука біля 20 років. Зараз у мене багато сортів європейських і наших. Головна проблема фундука це його врожайність. А тут не все так гладко, ви вже мені повірте. Я не зустрічав такого щоб фундук видавав уражай на шкоду кущу, швидше горіхи повипадають ніж кущ отримає перевантаження. Я пробував, повірте, запилювати вручну, збирав пилок, привозив дику ліщину для запилення і т.д.

Прибуток з фундука отримують тільки ті хто займається продажем саджанців. Я люблю цю культуру але в рамках цієї теми ".... перспективний і прибутковий бізнес" скажу наступне. Є два варіанти отримання прибутку. 1) Кілька соток фундука які задовольняють щорічні потреби сім'ї та часткова реалізація надлишку врожаю постійним клієнтам або на ринку (якщо хтось постійно торгує вроздріб). 2) великі площі 50-100 і більше га, для виходу ні світовий ринок і то за умови посадки в тому регіоні де фундук проростає в аборигенній культури (НЕ південь України). Посадки типу 2-10 га це маячня "ні Туди і ні сюди". Фундук дуже примхлива культура, його не можна розігнати (за допомогою сучасних агротехнічних прийомів) як наприклад виноград, а врожайність навіть у "домашніх" умовах не велика і дуже нестабільна. Українська кондитерка ніколи не купить фундук по 200 грн. за кг. навіть і по 100 і навряд чи й по 50... Тому садимо для себе по 3 кущика і не купуємо по 300 фундук ось і вся економічна вигода. І не треба оспівувати цей Трапезунд (це відібраний сіянець, а не інститутський сорт) його продають на ринках з недорозвиненим ядром, прілий і вологий. Ядро в двоє менше шкаралупи. Якщо прибирати його будуть люди то стежити потрібно за кожним, а техніки для прибирання в Україні немає, а якщо є то коштує вона багато і потім її не куди не продаси і не використовуєш не за призначенням, з прибиранням коротше гемор. Посадка в ярах і балках це теж маячня, спробуй його там полий, оброби, збери та доберись туди на початку. І з якого переляку саджанці фундука коштують в два рази більше ніж яблуня або персик які потрібно ще посадити виростити і прищепити. А тут відгриз відводок і все ходи розповідай мовляв виробництво горіха вигідно щоб саджанець збути. Скоро ринок перенасититься цими саджанцями (багато сайтів торгують польськими сортами) і все на цьому закінчиться.

Добавлено спустя 37 минут 36 секунд:
Щоб зібрати повноцінний урожай (типу 3 т / га) необхідно щоб кущі були дорослими мінімум 6-8 років. Збирати горіхи з дерева це ще те задоволення. Я один за два підходи по пів години не зміг обдерти один кущ (дбайливо ставлячись до молодих сережок). Ну нехай такий кущ видасть максимум 6-8 кг горіхів. Виходить при посадці 4/4 площа живлення 1 куща 16кв м. 8: 16 = 0,5 кг з 1 кв.м. (Це максимум якщо пощастить). А якщо в момент цвітіння (лютий-березень) переважно без опадів дощ полив. Те дуже хочеться зайнятися рекламою саджанців, чим дехто активно і займається. А ще прикол деяких сортів - зацвісти в теплий грудень: такий як в 2011 році, уражай теж - дуля. Я спілкувався з любителями фундука в північних регіонах так там врожайність хоч і при достатній волозі до 4 кг з куща. З часів радянського союзу було відомо що фундук НЕ передова (замінив слово нерентабельна) культура тому і не вирощувалася масово. Я можу засіяти свої га своїми власно вирощеними саджанцями, але я цього не роблю з причин вказаними вище, тому що фундук (на горіх) це не перспективно і не вигідно.

Mark
Аватара
Mark
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 9
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #17 Mark » 13.09.2016, 18:04

Шановний Bogdan. Якби фундук був таким неперспективним і неприбутковим, його не саджали б масово в багатьох країнах Європи, Америки, Азії.
Наша країна має величезний потенціал в цьому напрямі, в принципі чого і побоюється Туреччина, будучи світовим лідером в цьому бізнесі.


Вернуться в «Горіх: сорти, вирощування, догляд»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость