Посадка плантацій фундука - перспективний напрямок аграрного виробництва

RULY
RULY
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 12
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #18 RULY » 13.09.2016, 18:15

де можна купити саджанці окультуреної ліщини – фундука
Я купував в ФГ Батьків сад минулого року по 90 грн.

SergeyKiev
SergeyKiev
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 1
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #19 SergeyKiev » 25.09.2016, 21:56

Доброго дня.
З приводу того де купити саджанці фундука в Україні я нещодавно написав досить детальний текст у себе на сторінці:
https://www.facebook.com/HazelnutUkraine/posts/1778923955723257

Bogdan, скажіть, а де у Вас знаходиться ділянка з фундуком (принаймі область), які сорт ростуть і чи є полив (крапельний, наприклад)?
Я сам зараз детально вивчаю фундучну тему. В тому році висадив більше 50 сортів на "тестовій" ділянці. Буду дуже вдячний за відповідь. Так як дуже мало інформації про сади з європейськими сортами на території України, яким би було більше 5-6 років.

По сіянцям. Фундук повторює материнське дерево з ймовірністю 1 до 1000. Переважна більшість інших сіянців матимуть значно гірші показники. Не вірте тим, хто розповідає про 90%
Більше інформації про фундук: www.facebook.com/HazelnutUkraine - ставте like і Ви підпишитесь на оновлення.
А сайт ще в стадії розробки.

turist
turist
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 15
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #20 turist » 27.09.2016, 07:45

Скажите, что фундук не растет без полива, ведь как я понял, это сорт той лещины, что растет в каждом лесу, и ведь в лесу ее никто не поливает? И скажите относительно покупки саженцев в «Батькив сад» - там минимальный заказ 10 штук и цена 90 грн за саженец – это не очень высокая цена, то есть как минимум необходимо заказать на 900 грн? Повторю с вопросом, где можно купить пару штук, а не 10. У меня просто места нет для 10.

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 224
З нами: 1 год 5 місяців

Сообщение #21 Lariska » 11.10.2016, 19:55

Висока і широка ліщина росте у наших сусідів. 10 років чекали врожаю. Протягом останніх п'яти років - урожай через рік: відро горіхів.
Якщо не обробляти, ліщина сильно уражається горіховою плодожеркою, в результаті немає жодного цілого горіха (горішок, а всередині черв'ячок). Ось так. Хто встиг, той і з'їв!

Dorimen
Dorimen
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 1
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #22 Dorimen » 13.10.2016, 20:03

Еще о том, где можно купить фундук, нашел информацию здесь интересную: Где купить саженцы фундука в Украине
Все о выращивании и переработке фундука и грецкого ореха: www.orehovod.com
admin » 14.10.2016, 06:38 Замечание
Розміщення посилань без дозволу адміністрації заборонено правилами форуму

MelNik
MelNik
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 24
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #23 MelNik » 14.10.2016, 06:52

Найбільш складний в цьому бізнесі старт, поки саджанці фундука легко вирвати з коренем. Є гіркий досвід. І краще одразу задуматись про організацію охорони ваших насаджень.

Zelens
Zelens
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 17
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #24 Zelens » 14.10.2016, 06:56

Любий бізнес потребує досить великих витрат і не тільки фінансових, а й власного часу та праці. І висадити сад, вкласти гроші в землю, в самі саджанці горішків, роботу по посадці та догляду, а потім охороняти років з 5 і не мати за цей час ніякого прибутку, хіба що насолоду від вигляду вашого молодого саду… Да, тут варто 10 раз подумати.

Ostap
Ostap
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 27
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #25 Ostap » 14.10.2016, 09:07

Багато букв, а так і не зрозумів чи можна купити 1 саджанець, чи потрібен якийсь запилювач. Близько ні ліщина ні фундук ні в кого не росте. І може хто порадить де можна купити (замовити) 1-2 саджанця фундука. І чи ще не пізно садити цього року. Буду вдячне за конкретні відповіді.

Utolya
Utolya
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 33
З нами: 1 год

Сообщение #26 Utolya » 20.12.2016, 21:33

Фундук - це садова форма ліщини (лісового горіха), найраніше квітуючої культури. Квітує фундук у березні, невибагливий до умов вирощування, не потребує обрізування (крім санітарного), слабо пошкоджується шкідниками та хворобами. Плоди великі, дуже смачні, містять до 70% жирів, до 18% білків. Наявність каротину, амінокислот, вишуканий смак роблять фундук улюбленими ласощами для дітей і дорослих.
Росте і плодоносить фундук сотні років. Темно-зелені красиві кущі прикрасять будь-який пейзаж. Тільки садити слід кілька різних сортів, знову ж таки для перехресного запилення.
Фундук можна розмножувати відсадками, зеленими живцями, поділом куща. За насіннєвого розмноження може не успадкувати сортових якостей. Обов’язково посадіть у власному саду цю корисну рослину, то й правнуки згадуватимуть вас з вдячністю.

Nasredin
Nasredin
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 56
З нами: 10 місяців 13 днів

Сообщение #27 Nasredin » 26.02.2017, 07:09

Якщо я чимось захоплююся, то роблю це з натхненням і грунтовно. Попутно збираю будь-яку інформацію з будь-яких джерел. Ось, що я нарив, перебираючи старі передплати газет і журналів. Може комусь буде цікаво.
Ось витяги зі статті Лілії Іванівни Тараненко:
"..На Донецькій дослідній станції садівництва ще понад 30 років тому, була посаджена ділянка фундука, де проходило випробування десятків нових сортів. Ця ділянка і зараз ще жива, стоїть у бур'янах у колишньому радгоспі "Садовий". Більшість сортів добре виносять навіть дикі умови і плодоносять на півночі Харківської області, у м. Лозове, є плодорозсадник, який ще за часів СРСР вирощував багато сортів фундука північного. ("Дачник" №12 2010р)

Ще я знайшов кілька статей від кримських фахівців із розсадницької справи Волкових, у звітах про їх поїздки по Далекому Зарубіжжю. Ось що вони пишуть про Італію:
"На крутих схилах вирощувати виноград складно; в даний час всі схили потихеньку займає фундук, який прийшов сюди з Туреччини, тому сорти вирощують теж турецькі. Є дуже старі посадки, але і багато нових. Горіх скуповують місцеві кондитерські фабрики за ціною 2-7 євро за кг. Схема посадки 6х6 або 5х6,поодинокі кущі, сформовані в 6-8 штамбів, висоту не обмежують. До моменту збирання урожаю ґрунт під кущами очищають від бур'янів та сміття, мало не підмітають. Дозрілі горіхи вільно падають на землю, де їх збирають своєрідним "пилососом", піддаючи потім механізованому очищенню і сушінню..."

А ось трохи інформації в цифрах з того ж джерела: В даний час товарне виробництво фундука найбільш розвинене в Туреччині, де він займає площу в 415 тис. га і дає більше 400 тис. тонн горіхів на рік. Італія щорічно виробляє понад 30 тис. тонн і інтенсивно збільшує площі посадок; в Іспанії збирають близько 25 тис. тонн фундука; приблизно по 10 тис. тонн горішків виробляють США і Азербайджан, зростає товарне виробництво в Англії, Німеччині, Угорщині, Франції, Польщі, Грузії.. ("Наша дача"2008 р.)

І ще додам до посту вище (по пам'яті, десь читав). Сорти фундука діляться на "ті що гризуть" і "олійні". Зрозуміло, що олійні сорти більше затребувані в переробній харчової промисловості. І ще було написано, що зазвичай олійні сорти (ядра) менше за своїх колег, і смачніше, звичайно, корисніше.

Ну і про використання фундука: "Турки можуть дозволити собі навіть в побуті використовувати горіхове (фундучне) масло, горіхове борошно та інше. Безліч кондитерських виробів у них виготовляється з цілим або подрібненим фундуком. Проводиться незліченна кількість нуги, козинаків і халви. Сурогатну каву і "кавові" напої роблять не з ячменю, як у нас. Навіть рибу найчастіше панірують у крихті з фундука замість сухарів. Таке харчування позитивно позначається на їх здоров'ї і довголітті."

Pomidor M
Аватара
Pomidor M
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 17
З нами: 11 місяців 27 днів

Сообщение #28 Pomidor » 26.02.2017, 07:41

Щоб з'ясувати, як насправді йдуть справи з сортом Трапезунд, вирішив знайти того самого Ільяса з Криму...Знайшов форум там де він зазвичай спілкується і шукає собі покупців. Переглянув всі сторінки. І ось цікаве питання від форумчанина, на який він природно не відповів, зате я на нього відповів, після цього він пригрозив мене заблокувати.
Може комусь буде цікаво...

Трапезунд - які мінуси цього сорту?
А про мінуси Вам тут ніхто не розповість. З того що нарив в мережі - головний мінус це всихання ядра при сушінні. Скрізь пишуть, що у нього дуже маленька врожайність. І ще кондитерській промисловості не потрібен дуже великий горіх і жирність вище 45 відсотків, так як він довго не зберігається і гіркне. Покажіть мені в якому кондитерському виробі ви бачили горіхи великого розміру?

І ось саме відповідь Ільяса:
Це повний бред! Не вводьте людей в оману, якщо немає конкретного аргументу?!
Вихід ядра сорту Трапезунд" 46% - 80%, а ось жирність 70%. Вихід ядра залежить від наявності правильно підібраних сортів запилювачів. Жирність залежить від формування, поливу, наявності необхідного NPK в ґрунті.

У кондитерській промисловості земної кулі, а так само в закупівельний компаніях орієнтуються на міжнародний стандарт TS3075, який чітко регламентує якісні вимоги до розміру ядра. Ядра діаметром понад 15мм є вищим сортом, найбільш затребувані, і найбільш цінні. Сорт "Трапезунд" дає 100% ядро Extra класу.
Сортів фундука дуже багато, проте, у світовому промисловому виробництві їх ділять на три основні категорії:

1. Круглі (турец. Tombul), де ширина та висота практично однакові, злегка приплюснуті. Вважаються якісними, і займають перше місце для промислового виробництва. В сортах даної категорії великий вміст жирів та протеїну. Дуже низький відсоток бою ядра при посадках.

2. Конусоподібні (турец. Sivri), де висота і ширина більш відчутні, як правило, з дуже тонкою шкаралупою. Відсоток бою ядра при посадках значно вище, ніж у першій категорії. У світовій практиці збут плодів проводиться в неочищеному вигляді. Розміри плодів цієї категорії набагато поступаються круглим.

3. Овальні (турец. Badem), де висота, ширина мають значні розбіжності. Дану категорію можна розділити на дві підгрупи, в одній приплюснуті плоди, у другій мають овальну форму. Дана категорія не придатна для промислової переробки в зв'язку зі складністю технологічного процесу калібрування. Деяким сортам властиві високі смакові показники з десертними якостями. У світовій практиці збут плодів проводиться в неочищеному вигляді.

У системі стандартизації фундука, основну роль грає розмір плоду, точніше ядра. Вищим сортом є ядра з категорією 15+, тобто діаметр ядра від 15мм і вище (Extra class). Далі слідують за зменшенням від 13мм–15мм (I class), 11мм–13мм (class II), 9мм–11мм (III class самої низької якості). Таким чином, чим більший фундук, тим вище ціна та попит.
Які мінуси сорту Трапезунд це нерозумно поставлене питання, на яке я вважаю відповість тільки не фахівець, наша тема форуму виключно практична, розводити демагогію в своїй темі необґрунтовану, без доказів, і аналізів, я не дозволю, ви будете заблоковані!
Тут тема для ділових людей, по справі і відписуємося.

Mikola
Mikola
Репутація: 2 (+2/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 9 місяців 3 дня

Сообщение #29 Mikola » 26.02.2017, 07:46

Замучив вже цей трапезунд. У першій десятці-двадцятці Гугла - лише "Іл’яс і Трапезунд". Людина на кілька років раніше за всіх почала розміщувати статті і оголошення в мережі і зайняла хороші позиції. З точки зору маркетингу, і як "продавець" - безумовний молодець. Тепер має гарний заробіток.
Що стосується самого сорту - він хороший для Криму. В континентальній Україні йому некомфортно - дає низькі врожаї і ядро не визріває.
Я у себе посадив пару штук сорту Трапезунд (чисто за фотогенічність горішків), але всі інші сорти - "з Польщі" та української селекції.

45freska
45freska
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 18
З нами: 8 місяців 26 днів

Сообщение #30 45freska » 26.02.2017, 07:55

Фундук можна вирощувати на ділянці? Не думала навіть про це тніколи. Яка для нього потрібна температура взимку? Потрібно вкривати?

Tukiner
Аватара
Tukiner
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 25
З нами: 9 місяців 4 дня

Сообщение #31 Tukiner » 26.02.2017, 08:53

Тут бачу саме професіонали спілкуються, а можна я своє питання задам, чи можна зараз садити цей фундук, чи відрізняється він від лісової ліщини і саме чим: смаком горішків, чи врожайністю, чи швидкоплідністю? І саме де його можна купити, шукав знаходжу всім відомий батьків сад, там практично нічого не лишилося і продають по 10 штук, а мені це забагато.

Galinka F
Аватара
Galinka F
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 51
З нами: 1 год 2 місяця

Сообщение #32 Galinka » 26.02.2017, 09:34

А ось у нас фундук весь пропав, на жаль. Причому років зо два ріс нормально, а потім просто засох і з кінцями.
Але, ми не здамося і при першій можливості будемо пробувати ще.

Kartoplyar
Kartoplyar
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 12
З нами: 9 місяців 30 днів

Сообщение #33 Kartoplyar » 26.02.2017, 09:55

Поділюся своїм невеличким досвідом. У мене росте одне дерево фундука. Фундук щорічно дає масу молодих відростків від кореня. І кожен рік я підрубав і викидав їх. Два роки тому зробив кілька відводків, відігнувши 1-2 річні відростки і прикопав на глибину 15-20 см. Прикопав і забув, особливо не поливав і не доглядав. На початку березня розкопав три відводка. Відростки добре вкоренилися і цілком були готові до висадки в новому місці, що я і зробив. Дасть Бог скоро розкриються бруньки і молоді деревця зазеленіють.

TerelF1
Аватара
TerelF1
Репутація: 1 (+1/−0)
Повідомлення: 28
З нами: 11 місяців 4 дня

Сообщение #34 TerelF1 » 14.03.2017, 21:39

Фундук – це окультурена ліщина, це я знаю, а на смак вони такі самі, чи є відмінності між смаком горішків фундука і ліщини?


Вернуться в «Горіх: сорти, вирощування, догляд»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость