Волоський горіх. Вживання горіхів сприяє довголіттю

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 8 місяців

Сообщение #1 errror » 16.11.2016, 17:38

Ядро горіха містить до 75% олії, до 20% білка, значну кількість каротину, дубильних речовин, ефірних олій, вітаміну А, В, заліза, кобальту, міді, цинку, магнію, фосфору, кальцію, фтору. Лізину в ядрах горіха більше, ніж у курячому жовтку. Горіхи корисні літнім людям, вагітним жінкам і дітям. Лікарі вважають, що вживання горіхів сприяє довголіттю.
В одному кілограмі горіхів міститься більше 8500 калорій. Добову потребу людини в їжі можна задовольнити з’ївши 0,4 кг ядер волоського горіха. По калорійності горіхи перевершують хліб в 3 рази, картоплю - в 7 разів, молоко - 10, грушу - в 14, м'ясо курки - у 4,5, рибу - у 8, мед - в 2,5, жирну свинину - в 1,5 рази. Фахівці вважають, що горіхи, зібрані з одного гектара, можуть замінити 2400 кг м'яса або 10 тис. л молока.
Волоський горіх популярний у всьому світі. З ядра горіха виготовляють масло, вершки, пасти, торти, цукерки, печиво, паски, різні східні солодощі.
У Грузії під Новий рік прийнято варити горіхи в меду. Волоський горіх використовується при приготуванні знаменитої грузинської чурчхели на сиропі з ягід шовковиці. У Середній Азії вживають в їжу ядра горіхів з висушеним кислим молоком. До складу древньої берберської їжі входив порошок з горіха, родзинок і пилку. Порошок змішують з водою і вживають в їжу. Видатний норвезький дослідник Т. Хейєрдал в меню свого екіпажу завжди включав волоські горіхи.
Горіхи використовуються в болгарській кухні при приготуванні соусу з горіхами, в українській кухні - при приготуванні повидлянки, в російській кухні - при приготуванні квашеної капусти з горіхами. Вишуканим блюдом вважається пиріг з горіхами і сушеним інжиром, салат з гарбуза з горіхами. А для приготування царського салату використовується волоський горіх, картопля, морква, чорнослив, філе курки, а також оцет і сіль. Славиться варення зі сливи чи абрикоси, начинених горіхом. При приготуванні знаменитої єврейської страви «Вуха Амана» також використовуються плоди волоського горіха.
До першої половини XX століття улюбленим ласощами карабахської дітвори була суміш «ахандз», до складу якої входили подрібнені ядра горіха, сушені ягоди білої шовковиці і червоної черешні, смажені зерна пшениці і насіння гарбуза, вареного в підсоленій воді гороху.
Рідкісною і дуже смачною стравою є карабахський суп з квасолі і волоського горіха.
Горіхове масло використовується в фармацевтичній, лакофарбовій, кондитерської та консервній промисловості. Горіхове масло використовується для приготування високоякісних фарб і лаків для живопису.
Як відомо, старі плоди горіхів з часом втрачають свій смак і властивості. Щоб горіхи стали смачними, необхідно висипати їх у каструлю з киплячою солоною водою. Коли вода охолоне, горіхи виймають. Старі горіхи (лежали рік або два) після такої операції стають смачними.
Лікарі не рекомендують вживати в їжу волоські горіхи хворим, страждаючим шкірними захворюваннями. Уникнути прояви алергії можна, прожаривши горіхи в гарячій духовці або на сковороді. Фахівці рекомендують приймати в день 50 г ядер волоського горіха. І через 20 днів кислотність у хворого знижується, якщо вона підвищена, і підвищується, якщо вона знижена.
В ядрах волоського горіха міститься магнезія, яка надає заспокійливу дію. У осіб, які систематично вживають горіхи, рідше виникає карієс зубів.
З недостиглих плодів готують смачне варення, а з дроблених - цілющі настої. У них міститься значна кількість вітаміну С, що більше, ніж у лимоні, чорній смородині, шипшині апельсині, відповідно, 50, 6, 9 і 40 разів. У нас і за кордоном незрілі плоди використовують проти аскарид і солітера.

Вернуться в «Горіх: сорти, вирощування, догляд»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость