Підзимові посіви вигідні

Описание: Вирощування овочів у відкритому грунті. Поради, обмін досвідом, консультації

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 errror » 09.11.2016, 20:49

Чи вигідно сіяти під зиму? Так: адже затрати праці і витрати коштів невеликі, а користь неабияка. По-перше, вже рано навесні до столу матимете вітамінні овочі. По-друге, поява сходів і ріст овочевих, висіяних восени під зиму, випереджає весняні посіви і посадки на 12-15 днів, що теж важливо. Зрештою, третє: ранні овочі дорого цінуються на базарі. То ж чому не скористатися цими перевагами?

Скажу дещо із власної практики господарювання. Коли в с. Яришеві після переселення з хутора у нашої сім'ї було лише дві сотки городу, мати щороку восени сіяла під зиму столові буряки, моркву, петрушку, редиску, кріп, саджала цибулю і часник на зелень. А рано навесні вже збирала врожай. Ту материнську науку згадав, коли почав господарювати сам. Без підзимових посівів не обходився жодного року. Завдяки цьому в сім'ї було достатньо ранньої зелені та овочів.

Посіви на зелень
Кращими строками підзимових посівів є період настання приморозків, коли земля вже промерзає на 2-3 см. На Поділлі це перша-друга декади листопада, хоч бувають винятки. Власне, треба розрахувати так, щоб висіяне насіння лише набрякло і накільчилося, але не проросло. А в разі появи сходів грядки варто замульчувати, вкрити соломою, опалим листям, плівкою, нагорнути снігу.

На зелень і ранні овочі під зиму я висівав столові буряки, моркву, петрушку, кріп, редиску, яка вже через 23-26 днів після сходів давала гарні плоди. А який смачний ранній борщ або овочевий суп з молодих бурячків, моркви, зеленого горошку, заправлений свіжою зеленню! Словом, затрачена праця варта того.

Тут, однак, слід було б з’ясувати різницю між підзимовими і повторними посівами. Перші - це сівба насіння під зиму, яке сходить навесні. А повторний посів - це використання звільнених з-під ранніх культур ділянок землі для одержання другого чи й третього врожаю у той самий рік. До речі, звільнені від підзимових посівів ділянки чи не найкраще підходять для посівів повторних.

Догляд за посівами
На перший погляд, догляду, як такого, ніби й немає. Бо що доглядати, коли насіння ще в землі? Але й напризволяще підзимові посіви не слід покидати. Урожай буде кращим, коли підзимові посіви замульчувати перегноєм, внести або хоча б розсіяти попіл, зрозуміло, деревний, провести снігозатримання, а навесні не дати стекти талій воді. Рано навесні заборонувати або заскородити граблями грядки-ділянки, аби зберегти вологу в ґрунті. А потім знищити кірку, прорідити сходи й просапати чи виполоти бур’яни, розпушити ґрунт у міжряддях, поки рядки не зімкнулися.

Подальший догляд зводиться до того, щоб підтримувати посіви чистими від бур'янів, а міжряддя - розпушеними. Не завадить підживити молоді рослини органічними або мінеральними добривами.

Збирання врожаю
Здебільшого, якщо підзимові посіви призначені для домашнього вжитку, врожай збирають вибірково, в міру наростання зелені або стиглості коренеплодів, або ж для консервування про запас. І, навпаки, для продажу на базарі зелень, овочі чи коренеплоди збирають суцільно і площа грядок звільняється повністю.
Погода на той час здебільшого тепла, сонячна. Волога швидко випаровується. Тому господар має запобігти цьому. Звільнену ділянку треба якнайшвидше перекопати чи пересапати, заскородити і засіяти наступною культурою. Адже до осені ще можна зібрати урожай. а той й два, якщо вчасно впоратися.
Цим. власне, теж вигідні підзимові посіви. Адже площа звільняється набагато раніше, ніж за звичайної весняної сівби. Не скористатися з цього, на мій погляд, було б необачно, особливо, коли землі обмаль.

Замість післямови
Підсумовуючи вищесказане, можна дійти висновку, що підзимові посіви таки вигідні. Не будемо говорити про додаткову продукцію з одиниці площі, виручені гроші тощо. Скажемо про більш важливе - наявність у зелені та овочах вітамінів, зокрема, вітаміну С, конче потрібного усім нам. Адже у зимовий період людський організм перебуває, так би мовити, на голодному вітамінному пайку. Вітаміни в організмі не нагромаджуються. І хоч добова потреба вітаміну С - лише 50-60 мг, його не вистачає.

А тепер зауважимо, що 100 г зеленого кропу містить до 1000 мг, а то й більше вітаміну С. То чого вартий навесні кріп!? Аналогічні цифри можна навести й по інших зеленних культурах, а, відтак і визначити їхню цінність. Прорахунку не буде. Вся рання зелень особливо корисна для людського організму.

Вернуться в «Вирощування овочевих культур»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость
Боты: Yandex [Bot]