Артишок – делікатес, який можна виростити на грядці

Описание: Вирощування овочів у відкритому грунті. Поради, обмін досвідом, консультації

admin M
Администратор
Аватара
admin M
Администратор
Возраст: 43
Репутація: 6 (+6/−0)
Повідомлення: 162
З нами: 1 год 7 місяців

Сообщение #1 admin » 10.11.2016, 17:49

Артишок звичайний, або колючий, латинська назва якого - (Cynara scolymus), належить до родини айстрових. Це багаторічна культура, на півдні України її вирощують протягом трьох-чотирьох років на одному місці без пересаджування. Але він недостатньо морозостійкий (зелені рослини пошкоджуються навіть за мінус 1-2°С), тому в центральних та північних районах України його вирощують як однорічну або дворічну культуру з укриттям на зиму.

Стебло артишоку під час цвітіння сягає висоти 2 м, а листки мають довжину більше 1 м. Кінчики листків та черешок вкриті колючками, а суцвіття схожі на суцвіття будяка. В їжу використовують квітколоже до розпускання квіток.

Для отримання овочевої продукції артишок вирощують з розсади або сівбою насіння у ґрунт за загальноприйнятою для овочевих культур технологією. Відмінність полягає в тому, що перед висівом насіння треба яровизувати, щоб отримати суцвіття у рік сівби. Без цього артишок зацвітає тільки на другий-третій рік і потребує укриття (крім півдня України).

Висівають насіння, коли мине загроза весняних заморозків (травень). Враховуючи масивність цієї культури, міжряддя роблять широкі: 60-70 см. Сходи з'являються через 2-3 тижні. Це теплолюбна культура, оптимальна температура для її вегетації становить +25-30°С. З яровизованого насіння артишок зацвітає у перший рік вегетації, тобто в рік сівби: вже в липні з’являються високі квітконоси з рожево-фіолетовими квітками.
Квіткові кошики артишока збирають до розпускання квіток, перед приготуванням чистять, зрізаючи верхівку кошика, і ложечкою видаляють залишки квіткових пелюсток. Зрізи на кошиках швидко темніють, тому після чищення їх одразу використовують для приготування страв, або збризкують лимонним соком для споживання у свіжому вигляді. За смаком свіжі кошики артишоків нагадують ядра волоського горіха молочної стиглості. Вони багаті на білок, вуглеводи, вітаміни (С, В і. В2. каротин).

Артишок рекомендують вживати людям похилого віку. а також при діабеті, атеросклерозі, захворюваннях печінки, закрепах (відвар кошиків), для нормалізації роботи щитоподібної залози.

Крім лікувальних властивостей, артишок відзначається високими смаковими та дієтичними властивостями. Квітколожа артишоків додають у супи, відварюють і смажать запанірованими у сухарях та яйці, консервують. Страви з артишоку доволі популярні в Америці, Італії, Іспанії, Франції. Ось один з рецептів.

Артишок варений
Почищені кошики артишоку, в яких залишають лише квітколоже з лусочками, відварюють у підсоленій воді, зціджують, подають до столу политими вершковим маслом, лимонним соком. На 1 кг артишоків - 2 столові ложки вершкового масла, сік одного лимона, сіль.

Якщо висіяли не яровизоване насіння, у перший рік виростуть великі колючі листки. Щоб отримати квітконоси та насіння, артишок укривають на зиму. В Ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України в деякі роки артишоки зимували, лише злегка підгорнуті землею. Сприятливі умови взимку, тобто, коли рано випав сніг і не сходив до весни, дали змогу в умовах Києва не утеплювати рослини. Але такі умови трапляються раз на 6-7 років, тому важливо забезпечити укриття цих рослин на зиму. Для цього якомога пізніше восени, але перед початком перших приморозків у рослин зрізують надземну частину на висоті 3-4 см над рівнем ґрунту, добре підгортають, а в разі загрози сильніших приморозків (-4-6°С) укривають соломою, листям, торфом. Якщо випаде сніг, артишоки добре перезимують під таким укриттям. Але коли морози сягнули за мінус 10°С, а сніг ще не випав, рослини бажано укрити плівкою, присипавши землею. Тільки-но морози спадуть, плівку необхідно зняти.

Навесні другого року вегетації рослини відростають. Спочатку з'являється велике колюче листя, пізніше у липні - високі колючі квітконоси, суцвіття та квітки, які можна використовувати для харчових потреб або залишити для отримання насіння. І ще раз хочу підкреслити: для використання в їжу кошики збирають до цвітіння (до розпускання суцвіття), Якщо спізнитися, вони стануть грубими, волокнистими, непридатними для вживання.

Щоб одержати насіння, на рослині залишають кілька найбільших суцвіть (кошиків), які зацвіли найпершими. Невеликі суцвіття видаляють. Насіння достигає у вересні. Зберігає схожість протягом трьох-чотирьох років.

Артишок є також і декоративною рослиною, яка, на жаль, не дуже поширена в Україні. З 10-12 видів роду саме артишок звичайний найчастіше використовують в озелененні парків, скельних садів, схилів. У квітниково-декоративному садівництві артишоки належать до красивоквітуючих та декоративнолистяних орнаментальних рослин. їх поціновують за високу посухостійкість, жаростійкість, невибагливість до умов вирощування. Суцвіття артишоків використовують для складання зимових букетів: їх зрізують на початку квітування. А особливо привабливі суцвіття після осипання насіння. В цей час вони мають вигляд пухнастих напівкулястих головок. Через чималі розміри та наявність колючок артишоки використовують для озеленення великих територій, здебільшого на задньому плані, поблизу огорож.

Вернуться в «Вирощування овочевих культур»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость