Чи вигідно вирощувати хрін

Описание: Вирощування овочів у відкритому грунті. Поради, обмін досвідом, консультації

admin M
Администратор
Аватара
admin M
Администратор
Возраст: 42
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 158
З нами: 1 год 1 місяць
Сайт

Сообщение #1 admin » 12.11.2016, 15:35

Хрін - культура невибаглива. Добре росте на будь-яких ґрунтах, крім заплавних. Коріння проникає на глибину до 2 м і живить рослину за рахунок вологи глибинних шарів. Відтак відстань між рослинами може становити 20-25 см, а ширина міжрядь - 50-60 см, що дозволяє застосувати механізований обробіток плантації.
За вегетацію хрін двічі обробляють мотиками і проводять щілювання ґрунту бурякоприйомними лопатами, поки зімкнуться рядки. Далі він своїм буйним листям затінює міжряддя, і бур'яни практично не ростуть. Однак, передзбиральне щілювання міжрядь обов'язкове.
Певну складність становить підорювання і збирання хрону. У пригоді може стати той самий бурякопідіймач в агрегаті з колісним трактором. Лапи підрізають корені на глибині 40-50 см, а відтак втрати сировини мінімальні. Витягувати із землі корені хрону й очищати їх від листя і корінців доводиться вручну.
А щодо садіння хрону, то ця культура добре розмножується вегетативно, тобто відрізками кореня. Якщо на ньому є хоч одна ростова брунька, хрін неодмінно почне рости.
Тут слід зауважити таке. Якщо ми хочемо мати добрий урожай дорідних коренів хрону, площу під посадку треба глибоко (на 60-70 см) переорати або хоча б прощілювати у двох напрямках. Грубе коріння утворюється на всю глибину пухкого шару ґрунту аж до підошви.
Гектар хрону може видати 300-350 і навіть 500 ц коренів, як і цукрові буряки. Скільки-то баночок хрону вийде з тієї сировини, якщо на одну стандартну баночку йде не більше 50 г хрону і стільки ж червоного столового буряка? Решта - вода, сіль, цукор, оцет.
Інша справа - зберегти і переробити урожай. За певних умов хрін може зберігатися свіжим до року і більше. А для переробки можна відшукати колишні, навіть автоматизовані, лінії переробки і розфасування овочевої продукції, в тому числі й хрону.
Гадаю, що ця справа вигідна. Хрін - досить прибуткова культура. А рівень рентабельності виробництва, переробки і реалізації продукції буде залежати від кмітливості того, хто береться за справу.

Хрін може рости на одному місці багато років. Правда, з часом земля виснажується, хрін вироджується і виникає потреба змінити ділянку, а площу рекультивувати.
Вивести хрін складно, якщо навіть глибоко перекопати чи переорати плантацію і вибрати корінці. Але ж загублений найменший відламок кореня з брунькою проросте. І таких корінців - сотні.
Є дещо простіші способи виведення хрону. Скажімо, після ретельного викопування засіяти ділянку багаторічними травами (люцерна, конюшина, еспарцет, буркун тощо). Хрін не витримує затінення і гине. Проростають лише окремі рослини, які слід викопати вручну. А з хімічних засобів ефективний гербіцид раундап. Цей препарат знищує навіть найменші рослинки хрону. Можна використати також солярку, гас тощо.
Рекультивовані площі удобрюють і засівають сидератними культурами з густим травостоєм (гірчиця, дика редька, суріпиця) або ж багаторічними травами. Тоді хрін виводиться остаточно.

Вернуться в «Вирощування овочевих культур»



Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 2 гостя