Чуфа (земляний мигдаль)

Описание: Вирощування овочів у відкритому грунті. Поради, обмін досвідом, консультації

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 errror » 28.12.2016, 11:47

Позаминулої зими прочитав на сторінках Інтернету про чуфу, яку ще називають земляним мигдалем, а також про те, що цього гостя з півдня цілком реально виростити і в нашій кліматичній зоні, і загорівся бажанням посадити цю дивину у себе на дачі. Дуже захотілося крім звичних овочевих культур виростити такі незвичайні горішки. Вони, до речі, сказати, не тільки смачні (за смаком їх не відрізнити від звичайного мигдалю), але і дуже корисні. Крім високої поживної цінності, чуфа містить у своєму складі рослинні жирні кислоти, комплекс вітамінів і мінералів, а також цінні мікроелементи, такі як цинк, селен, йод і калій. Земляний мигдаль за своїм смаком, багатому хімічному складу і поживній цінності цілком може замінити будь-які інші горіхи.
Сама ж рослина відноситься до сімейства Осокових. Його наземна трав'яниста частина за зовнішнім виглядом дуже нагадує звичайну осоку – численні довгі вузькі листя зібрані в щільну густу розетку, в наших кліматичних умовах виростає не вище 30-40 см. Чуфа має мочкувату кореневу систему, на якій наприкінці літа формуються маленькі коричневі бульбочки. У нас ця рослина культивується як однорічника, а щоб отримати більш рясний урожай солодких горішків, вирощувати їх краще через розсаду. Це компактна і абсолютно невибаглива культура завдяки простоті вирощування може щорічно радувати дачників непоганим урожаєм власних горішків. Зібрані восени бульби відмінно зберігаються до весни та можуть бути використані для подальшої посадки. Про свій вдалий експерименті я і хочу розповісти.
Посадкового матеріалу цього горіха в садівничих магазинах нашого міста я не знайшов, зате виявив досить багато приватних оголошень про продаж бульбочок чуфи в нашому місті. Його також можна без проблем придбати через інтернет-магазини. Придбані бульбочки я висадив на розсаду у березні. Їх попередньо 2 доби витримав у вологій тканині, а потім по одному висадив в окремі горщики, заповнені рихлим грунтом, заглибивши кожен на 5 см. Грунт в тарі зволожив злегка, так як в надмірно вологому середовищі горішки легко можуть загнити і не проростуть. Після появи сходів тримав рослини на самому світлому підвіконні в теплій кімнаті. Поливала помірно і потроху, 2 рази підкормив комплексним добривом. У похмуру погоду неодмінно включав підсвічування, яке також використовував вранці і вечорами. У травні, коли стовпчик термометра за вікном став показувати +10-12°С, став поступово привчати рослини до свіжого повітря, ненадовго виносячи їх на балкон, а потім залишив їх там до моменту висадки в грунт.
У відкритий грунт пересадив розсаду в кінці травня, коли минула загроза поворотних весняних заморозків, хоча і читав, що сходи цієї культури можуть витримувати короткочасні пониження температури з невеликими негативними значеннями. Для нормального розвитку земляного мигдалю вкрай важливо в період вегетації отримувати достатню кількість сонячного світла, тому на дачі виділив для нього грядку на відкритому та добре освітленому місці. Ця рослина може миритися з будь-яким складом ґрунту, але більш щедрий урожай дає на родючий і пухкій землі. Тому грядку перед посадкою я ретельно перекопав і вніс перегній, а при посадці в кожну лунку додав по дрібці комплексного мінерального добрива. Лунки розташував на відстані 30 см одна від одної. При посадці цього горіха головне не загущувати рослини, так як в таких умовах врожайність його різко скорочується. Рослини акуратно перевалив з горщиків в лунки і злегка підгорнув пагони.
Протягом літа земляний мигдаль не доставив мені ніяких турбот. У посушливу погоду поливав його 2 рази в тиждень, в решту часу – рідше. При вирощуванні цієї культури необхідно захистити її від зайвої вологості грунту, дотримуючись помірність в поливах, а в разі затяжних дощів встановити над посадками тимчасове плівкове укриття. Також чуфа чуйна на регулярне розпушування міжрядь і формує більш щедрий урожай, якщо провести за сезон кілька підгортань кущів. З підгодівлі, які я провів 3 рази за сезон, в перший раз використовував розчин коров'яку, а для наступних двох підживлень застосовував зольний розчин. Заміною цих компонентів може служити і будь-яке комплексне мінеральне добриво. За сезон ні на одній з рослин я не помітив пошкоджень хворобами чи шкідниками.
Урожай я збирав на початку жовтня – до цього часу листя чуфи почали жовкнути і засихати. Для цього використовував вила, якими підкопував кущики, витягав їх разом з потужною кореневою системою з землі, а потім з коренів оббирав горішки. З однієї рослини у мене набралося по склянці таких бульбочок. Їх очистив від землі, добре просушив і прибрав на зберігання. Частину з них я відразу відібрав для посадки в новому сезоні, а решту ми обсмажували на сухій сковороді і з задоволенням ласували всією родиною.

eddbit
Аватара
eddbit
Репутація: 11 (+11/−0)
Повідомлення: 213
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #2 eddbit » 28.12.2016, 14:08

Вирощував - тому що в цьому році не садив (є залишки з минулого року).
Чуфа, напевно, дійсно відповідає декларованим поживним і лікувальним властивостям. Але тоді чому всі ринки не завалені цим горіхом?
Ось тут і спливають деякі "але" ( з власного досвіду).
Перша - проблема з збиранням врожаю. Гарний кущ чуфи - це велика купина з кількома десятками рослин, на яких виростає велика кількість горішків. Кущ треба підкопувати з декількох сторін, обтрушувати його і вручну оббирати з коренів горішки. Потім, як курка лапою, треба розгрібати землю під кущем, вишукуючи горішки. На кожен такий кущ йде від 5 хвилин часу. Так що за 1 годину можна прибрати 10-15 рослин (залежно від врожаю). При цьому краще запастись лавкою, бо сидіти над кожним кущем доводиться по кілька хвилин. Крім того, якщо врахувати, що чуфа дозріває і, відповідно, прибирається пізно (у нас в кінці вересня - початку жовтня), коли бувають вже сильні холоди і дощі, то таке прибирання задоволення не доставляє
Але цього мало. Горішки не мають шкаралупи (точніше, мають, але вона так зрослася з горіхами, що від них практично невіддільна), тому чуфу їдять (використовують) цілком, разом з шкіркою. Але щоб це робити нешкідливо для організму, горішки треба ретельно промити і відокремити від решти дрібних корінців (задоволення ще те). При цьому треба індивідуально відмивати кожен горішок - скопом вручну не виходить (може, є якесь промислове пристосування, не знаю).
Ось і виходить, що шкурка вичинки не варта.
Живу как умею и другим не мешаю

Hetyf
Hetyf
Репутація: 0 (+0/−0)
Повідомлення: 20
З нами: 11 місяців 18 днів

Сообщение #3 Hetyf » 29.12.2016, 18:13

Садили чуфу на городі в минулому році, з 10шт зійшли 3. Розрослися добре, в цьому році вирішили уздовж доріжки посадити... На смак сподобалися, поки тільки викопані з землі були, полежали трохи і тверді як камінчики стали не вгризти.


Вернуться в «Вирощування овочевих культур»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость