Чи можна виростити самостійно якісне насіння моркви

Описание: Вирощування овочів у відкритому грунті. Поради, обмін досвідом, консультації

Lariska
Аватара
Lariska
Репутація: 4 (+4/−0)
Повідомлення: 216
З нами: 1 год 1 місяць

Сообщение #1 Lariska » 04.01.2017, 11:14

Як відомо, морква - перехреснозапильна рослина. Всі її форми легко схрещуються між собою. Якщо поблизу ростиме кормова або дика морква, ви отримаєте небажані результати від зібраного насіння. Особливо погані вони від сусідства дикої моркви: біле або жовте забарвлення коренеплодів, цвітіння вже у перший рік, розгалуження коренеплодів, здерев'яніле коріння тощо. Від кормової - великі, з грубою консистенцією коренеплоди білого або жовтого (рідше червоного) забарвлення зі смаком, придатним для годівлі тварин. Ось чому слід забезпечувати просторову ізоляцію під час вирощування насінників моркви - ближче 2 км не повинно бути жодних її насаджень. А дика морква поширена на всій території України на галявинах, обабіч доріг, полів тощо.

Запам'ятайте правило: не слід намагатися вирощувати у себе на присадибній ділянці якісне насіння. Для цього потрібна зовсім інша агротехніка, ніж на продовольчих посівах. По-перше, необхідно забезпечити просторову ізоляцію, яка, залежно від культури, різна (це складно зробити, коли сусід вирощує поруч те ж саме). По-друге для одержання насіння високої якості потрібно захистити рослини від хвороб та шкідників. Саме тому і дається високий пестицидний фон. Нічого, якщо в продукції буде залишок хімічних засобів, адже нас цікавить не продукція, а якісне насіння, яке в їжу не вживають. Нарешті, потрібно проводити спеціальні видові та сортові прочистки, видаляючи всі нетипові рослини. На моркві цим займається апробаційна комісія протягом усього періоду росту насінників. А також на території навколо них аж до цвітіння, щоб видалити дику моркву.

На жаль, багато аматорів і досі на своїх городах намагаються отримати насіння огірків (лишають жовтяки), моркви, редиски, рідше інших культур. Потім нічого дивуватися, що у вас замість гібрида F1 вийшов F2 з різкою втратою цінних ознак, врожайності, з великою кількістю пустоцвітів (на огірку), з гіркотою у плодах.

Рослини дикої і кормової моркви вищі (до 60-70 см), потужні, у них ширше листя (25-30 см). Тому на ділянці перевіряйте насамперед такі могутні рослини. Якщо коренеплід у них білий або жовтий - видаляйте їх. Черешки листя у ранніх сортів столової моркви короткі, дрібні. У пізніх, як і в кормової та дикої моркви (значною мірою), довгі, товсті.

Ключовий момент - відбір коренеплодів. Слід старанно відбирати їх на маточники, видаляти білі або жовті. Але це ще не все. Маточники, маючи ознаки даного сорту, можуть мати деякі відхилення: блідіше забарвлення або іншу форму, розгалуження тощо. Вибраковуйте й такі, хоча причиною цього бувають ґрунтово-кліматичні умови. Навіть після висаджування маточників слід забезпечити прострову ізоляцію та проводити прочистки.

Сподіваюсь, що ми переконали вас купувати насіння лише у спеціалізованих пунктах, елітне, фірмове. Головне правило агрономів: на цьому не економити, бо від поганого насіння високий урожай не отримаєш. Якщо все ж прагнете виростити насіння самі, відкриємо ще одну таємницю. У моркви спочатку достигають центральні зонтики та зонтики з гілок першого порядку, які достигають першими (їх і збирають у першу чергу), і лише днів за 15-20 - інші зонтики. Тож. відмовтеся від таких спроб. Нині насіння моркви недороге, продається часто протруєне, якісне, оброблене стимуляторами росту, мікродобривами, тобто воно значно краще за те, яке ви отримаєте в домашніх умовах.

Вернуться в «Вирощування овочевих культур»



Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость