Для чого потрібно замочувати насіння

Описание: Вирощування овочів у відкритому грунті. Поради, обмін досвідом, консультації

errror
errror
Репутація: 5 (+5/−0)
Повідомлення: 271
З нами: 1 год 6 місяців

Сообщение #1 errror » 16.02.2017, 21:15

Замочувати насіння потрібно з простої причини: щоб прискорити появу сходів. Взяти, наприклад, петрушку, вона зазвичай сходить через 14-20 днів після посіву. А варто замочити насіння на добу-інші, сходи з'являються вже через п'ять-сім днів. Все тому, що при замочуванні вимиваються ефірні масла, що стримують проростання.
При посадці насіння шпинату і цибулі інша біда. У них дуже щільна оболонка, яка не пропускає вологу. Значить, їх краще замочити перед посівом. Треба тільки стежити за температурою: для холодостійких – +15...+20 ° С, для теплолюбних – +20...+25 º С.

Час для замочування насіння:

моркви, томатів, буряка, петрушки – 48 годин;
капусти, огірків, кабачків, гарбуза, дині, салату, редиски – 12 годин;
гороху, квасолі – 6 годин;
цибулі – від 8 до 24 годин;
кріп замочують два-три дні, кілька разів на добу міняючи воду;
цибулю-сіянку опускають на дві-три години в теплу воду.

В ідеалі для замочування краще використовувати талу воду. Але якщо її немає, підійде і звичайна відстояна. Іноді замочування поєднують з обробкою стимуляторами. Якщо їх немає, то можна додати у воду трохи золи.
Ще краще, якщо приготувати витяжку попелу. Готують її за добу до замочування насіння, висипаючи в літр води склянку попелу. Вже через шість годин настій можна проціджувати. 100 мл такого розчину додають на 0,5 л води для замочування і занурюють в нього насіння в марлевому мішечку.
Замість попелу можна використовувати мінеральні комплексні добрива, наприклад, Фертика або Террафлекс, але попіл завжди під рукою, це повне добриво, а головне − безкоштовне. Результати з ним не гірше, хоча метушні і побільше.

Вернуться в «Вирощування овочевих культур»

Хто зараз на форумі (по активности за 5 минут)

Зараз цей розділ переглядають: 1 гость